Kalender-perikelen; Nieuwe races in Flevonice en Rosmalen; Beesel lonkt naar LCW – WTJ 639


MAANDAG – Wedstrijden komen en gaan. Waar Stein weer terugkeert, moeten we het volgend jaar plots stellen zonder de tweede editie van de triathlon Wormerland. Terwijl organisator Dennis Looze onlangs nog rondbelde voor materialen voor een wisselzone, werd zijn organiasatie plotsklaps geconfronteerd met een dusdanig hoge ‘huur’ van het gebruik van de Zaanse golfbaan, dat het niet meer is op te brengen. ,,In eerder overleg ging het over heel andere bedragen. Dit is buiten alle proporties op. De tweede editie van de triathlon Wormerland stond al zo goed als klaar. De club van Dennis, Ed, Koen, Chris, Ronald en Linda was klaar om op zaterdag 7 juli ruim 700 deelnemers te ontvangen. Binnen de gemeente Wormerland zijn alternatieve locaties niet direct voor handen. Dennis: ,,We betreuren dit nieuws, zijn enorm teleurgesteld, maar hebben geen andere keus.’’
 
 
Goed nieuws wel voor de wintertriathlon-specialisten. Aan de krimp in het aantal wintertriathlons komt een eind. Op 14 januari houdt Flevonice in Biddinghuizen voor het eerst een wintertriathlon op het kunstijs dat zich over een lengte van vijf kilometer door het landschap van Flevoland slingert. Wie al eens op Flevonice geschaatst heeft waant zich op natuurijs. Als het dan in januari ook nog eens beetje wil winteren, krijg je een unieke ambiance. Na het lopen is het fietsen overigens op de ATB, ook dat maakt deze wintertriathlon extra bijzonder. De organisatie is van plan een paar schaatscracks van weleer aan te trekken. De andere wintertriathlons zijn in Alkmaar, Groningen en Enschede (NK).
 
 
In het weekend van het NK wintertri is volgend jaar ook de 3e editie van de Giathlon voor het Fonds Gehandicaptensport. Tussen de vele prominenten deed daar afgelopen jaar ook paralympisch snowboardster Bibian Mentel aan mee. Deze topvrouw overwon maar liefst negen keer kanker.
 
 
 
Bibian was de afgelopen weken veel in het nieuws vanwege het boek dat ze schreef over die eeuwige strijd. Aan de titel van het boek hoeven we niets toe te voegen: Kut Kanker. Ik zeg: kopen!
  
Nog meer goed kalendernieuws. Eentje waar menig Brabants triathlonhart sneller van gaat kloppen, want op zondag 17 juni keert de triathlon van Rosmalen terug op de kalender. De triatleten van RDG (Rosmalen/Den Dungen/Gestel) broedden al enkele jaren op de terugkeer van deze klassieker uit de vorige eeuw. Norbert van der Plas is de grote initiator. De wedstrijd zal niet, zoals vroeger, meteen 800 deelnemers kunnen herbergen. Maar dat Rosmalen terug is, is goed voor de triathlonsport. Tussen 1984 en 2000 was de Oost-Brabantse wedstrijd razend populair . Een waar volksfeest ontketende zich op zaterdagavond met ruim 300 trio-teams. Veel verklede teams en ook prominenten zoals Gerrie, Gré en Roxanne Knetemann en de prinsen Maurits en Bernard jr. (thans eigenaar van het circuit in Zandvoort) aan de start. En alles finishend in het bruisend hart van Rosmalen met destijds mensen als de Ad Kuipers, de jong overleden François van Kruisdijk en Hennie Brakkee aan het roer. Vanwege een veelvoud aan activiteiten en terugloop in deelnemersaantal gooide ‘Rosmalen’ in 2001 de handdoek in de ring. Zeventien jaar later zijn ze terug.
 
 
Nog niet voor volgend jaar, maar waarschijnlijk wel in 2019 ook iets niews: het Long Course Weekend. We hadden het er al over ten tijde van het evenement op Mallorca. Extra Leisure gaat het concept ergens in Nederland uitrollen. Inmiddels heeft de Noord-Limburgse gemeente Beesel kenbaar gemaakt belangstelling te hebben voor de Driedaagse Triathlon. Beesel was zes jaar op rij etappeplaats van Olympia’s Tour. Het evenement zet Beesel op de kaart en is een stimulans aan de 13.000 inwoners om ook te gaan sporten. Dit jaar zette de gemeenteraad de ontvangst stop. De doelen werden niet bereikt, de publieke belangstelling viel tegen. Wethouder Jan Smolenaars onderzocht alternatieven en kwam met het Long Course Weekend op de proppen. Als het aan hem en aan de gemeenteraad ligt staat Beesel straks in het rijtje Tenby Wales, Jervis Bay Australië en Mallorca. Rob Frambach van Extra Leisure bevestigt dat er vanuit Beesel inderdaad een lobby op gang is gekomen.
 
U merkt het. Er gebeurt veel achter de schermen. En dan komt daar zaterdag de toekenning van de Teamcompetitie-wedstrijden nog bij. Met mogelijk een wedstrijd over de landsgrenzen, zoals trouwens de RBR-Series dit jaar in Geel al meemaakten. Er zijn vast ook weer Super Saturdays of Sundays bij. Zaterdagmiddag weten we alles.
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.