Motortje; Goeree en exclusief voor trikipedia.nl: eerste startlijst Race of The Legends! – WTJ 641

 
WOENSDAG – Het zal toch niet gebeuren dat ze na Lance Armstrong ook Fabian Cancellara vroegtijdig van onze sport afpakken? We moesten eraan denken toen de verdenkingen op Spartacus naar buiten kwamen dat ook hij met een motortje in zijn fiets zijn wedstrijden gewonnen zou hebben. Tja, zo blijven we aan de gang. Meteen vroeg ik me af hoe het met dat alom verguisde ‘motormeisje’ Femke van den Driessche zou gaan. Afgaande op haar Facebook-pagina is ze de klap redelijk te boven gekomen. Femke doet soms een hardloopwedstrijdje en heeft het uitgaansleven ontdekt. Gelukkig maar.

 
Sport leeft op Ruuds eiland

 
Hier en daar zijn de inschrijfbureaus voor volgend seizoen al weer geopend. Bij Ironmans is het normaal dat daags na de race meteen voor het jaar erop kan worden ingeschreven. Wat Maastricht betreft levert dat inmiddels ruim 400 triatleten op. Ruim een kwart daarvan komt uit Nederland. Een wedstrijd die ook erg aantrekt, is de tweede editie van Goeree-Overflakkee. Op het eiland van collega Ruud de Haan bloeit de sport weer op. Het evenement is op de kalender naar voren gehaald om de drukke maand juni te mijden. Erik Peeman en zijn team kunnen de borst natmaken, want binnen een dag waren er ruim 200 aanmeldingen. De 1/8e triathlon in en rond Herkingen wordt nu sowieso in twee series afgewerkt. En 26 mei, zo aan het begin van het Nederlandse seizoen: ja, dat maakt gretig.
Laten we hopen dat alle wedstrijden zo’n succes mogen worden, een goede bezetting krijgen en voldoende deelnemers. Eigenlijk twijfelen we daar niet meer aan in deze hoogtijdagen van de triathlon.

 
Terug in de tijd

 

 

 
Hoogtijdagen waren er ook in de jaren tachtig, negentig aan het begin van de sport. De 51-jarige Fransman Christophe Croze kijkt daar op zijn Facebook-pagina Triathlon: plongee dans l’histoire avec les legendes a bord staat boordevol foto’s uit de pionierstijd. Prachtig om te zien hoe outfit en materiaal in de loop der jaren geëvolueerd zijn. Eén van Christophes grote helden is Rob Barel, die snel aansloot en ook zijn beeldarchief beschikbaar stelde. Daarna ontstond een sneeuwbaleffect en voor de liefhebbers is het echt smullen geblazen. Uit deze nostalgische triathlonpagina en de samenwerking met ‘mister Embrun’ Gerald Iacono is een nieuw evenement ontstaan waar we reikhalzend naar uitkijken. The Race of The Legends wordt op zondag 12 augustus gehouden in Embrun, drie dagen voorafgaand aan de 35e editie van de Embrunman. Het wordt een sprint triathlon met inderdaad levende legendes uit onze sport. We mogen hier exclusief de voorlopige startlijst presenteren:

 
We proudly present  

 

 
Mieke Suys, Isabelle Mouthon, Karen Smyers, Carol Montgomery, Jenny Alcorn, Emma Carney, Carolyn Hubbard, Susanne Nielsen, Sarah Coope, Nicole Leder, Kim Carter, Anne-Marie Rouchon, Gayle Watson, Louise Bonham, Nadia Cédolin, Nathalie Daumas, Catherine Houseaux en Eney Jones.
Rob Barel, Gregor Stam, Floris-Jan Koole en Nick Marijnissen. En: Mark Allen, Scott Tinley, Scott Molina, Yves Cordier, Jurgen Zäck, Kenny Souza, Lothar Leder, Rick Wells, Brad Beven, Chris McCormack, Spencer Smith, Danilo Palmucci (die zelfs de Embrunman weer gaat doen), François Chabaud, Cameron Brown, Peter Kropko, Cristian Bustos, Alec Rukosev, Kurt Madden, Maurizio de Benedetti, Nick Croft (ex Adia Keser!), Jan Rehula, Philippe Lie, Jean Moureau, Scott le Drew, Todd Voss, George Pierce, Spot Anderson, Richard Hobson, Mark Allan Montgomery, Grzegorz Zgliczynski, Rod Cedaro, Leandro Macedo, Ken Glah en Alexandre Manzan.

Onderhandelingen lopen nog met meer legends als Dave Scott en Christophe zou uit Nederland nog graag Henri Kiens en Hajo Hoekstra overhalen. Daar heeft hij veel races mee gedaan in Frankrijk. In het weekend na Maastricht is het in Nederland vrij rustig met wedstrijden. Is het een aardig idee om met een flinke Nederlandse delegatie een weekje Embrun te boeken?

Het is overigens de bedoeling dat de Race of The Legends na Embrun 2018 ieder jaar een ander land aandoet. Als dan het criterium is dat het de 35e editie van een triathlon moet zijn, zullen we in Oud Gastel ook eens onze vinger opsteken! Als Wedstrijd In De Kijker kunt u op trikipedia.nl de komende dagen al wat lezen over het West-Brabantse evenement, waar de 1/3e afstand flink wordt uitgebreid en echt als hoofdnummer op de affiche prijkt.

 
Blind een marathon lopen zonder buddy

 


Tot slot, de New York City marathon trekt altijd wel iets aparts. Tussen de 51.000 deelnemers ook vaak para-atleten. De Brit Simon Wheatcroft was daar wel een bijzondere bij. De 35-jarige blinde hardloper liep de 42 kilometer zonder begeleider. Hij had een apparaatje bij zich, Wayband genaamd. Dat hielp Simon, die vanaf zijn 17e jaar niets meer ziet het parcours over.De armband is gekoppeld aan een app waarop hij de route heeft ingevoerd. Aan de trillingen van de armband weet Simon hoe hij moet lopen. Hij heeft het slimme apparaatje zelf ontwikkeld en hoopt er andere blinden en slechtzienden mee te kunnen lopen. Simon finishte in 5.17.40 uur. Prachtig!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.