Pain in Paradise; Blessure Els; NTB-Congres en het jaarplan 2018 – WTJ 642

 
DONDERDAG – Voor gelovigen klinkt het wat tegenstrijdig, maar triatleten op de Bahama’s weten hoe het voelt: Pain in Paradise. Vanaf vrijdag is het weer bal op de tropische eilanden, meer specifiek Highbourne Cay. Daar wordt de derde editie van de goed gedoteerde The Island House Triathlon gehouden. En voor de derde keer zijn Rachel Klamer en Richard Murray geïnviteerd, zoals dat zo mooi heet.
Melden we gisteren het rijtje toppers van weleer die volgend jaar de reünie-race The Race of The Legends in Embrun gaan doen, op de Bahama’s staat het neusje van de zalm uit de huidige triathlongeneratie. Van Flora Duffy tot Leanda Cave, van Andrea Hewitt tot Katie Zaferes. Ze zijn er allemaal. Rachel krijgt het opnieuw niet cadeau al is het evenement ook een beetje vakantievieren.
 
 
 
Richard mag zijn titel verdedigen. Hij neemt het op tegen Rotterdam-winnaar Vincent Luis, wereldkampioen Mario Mola, zijn landgenoot Henri Schoeman maar ook tegen Sebastian Kienle en Ben Hoffmann. De opzet is immers een clash tussen de triatleten van de korte en de lange afstand. Gwen Jorgensen won de eerste twee edities, Rachel werd beide keren vijfde. Kijken of ze zich kan verbeteren. De Bahama’s is voor het koppel de eerste tussenstop in een verblijf van vier maanden buitenland voor training en hier en daar wedstrijden.
Vrijdagochtend begint het programma met de Super Sprint time trial: 200 zwemmen, 7 fietsen, 2 lopen. Vrijdagmiddag is de Enduro, een gelijktijdige start met in volgorde 2 kilometer lopen, 375 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen, 2 kilometer lopen, 375 meter zwemmen, 10 fietsen en nog eens 2 lopen.  Zaterdag is dan de finale met alle atleten in een achtervolgingsrace. De leider in het klassement mag met de op vrijdag opgebouwd voorsprong vertrekken.
 
Els
 
Ook al lang van huis is Els Visser. Via blogs en anderszins blijven we gelukkig goed op de hoogte van de vorderingen van Els in Australië. Na een fantastisch Europees seizoen met als hoogtepunt de vierde plaats in Ironman Zwitserland, vertrok de Hellas-atlete voor een overwintering Down Under. Ze trainde op twee plaatsen,  had een eerste halve op het oog en op 3 december haar tweede Ironman in Busselton, West-Australië. Of ze dat haalt is even de vraag, want onlangs maakte ze een lelijke smak met de fiets.
 
 
Op het eerste gezicht onschuldig, maar de foto toont een flink gezwollen been. Els kennende hersteld ze snel, maar even afwachten of ze ook de marathon gaat lopen in het eerste decemberweekend. Het is dezelfde race waar ook Yvonne van Vlerken inmiddels naar toewerkt. Via Thailand waar ze nog een wedstrijdje tussendoor doet, arriveert ook Vonsy in Busselton voor het allerlaatste kunstje van 2017.
 
Papendal
 
 
 
Het betekent ook dat genoemde drie genomineerden voor de NTB-titels zaterdag niet bij het NTB-Congres in Papendal aanwezig kunnen zijn. De meeste kans op een titel maakt Jetze Plat. Het is immers voor het eerst dat iemand in twee categorieën is genomineerd. Voor Jetze jammer genoeg even geen wedstrijden. De handkwetsuur houdt hem even uit competitie, al stond er na Hawaii natuurlijk niets meer op het spel. Bas Diederen, Evert Scheltinga en Jorik van Egdom zijn z’n ‘tegenstanders’ in de verkiezing sportman van het jaar. Geert Schipper en Margret Ijdema dingen ook mee naar titel paratriatleet van het jaar. Bij de vrouwen nemen Yvonne en Rachel het vanaf duizenden kilometers verderop op tegen Sarissa de Vries en Miriam van Reijen. Els vroeg online zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor de titel agegrouper van het jaar. Met Rob Barel en Sione Jongstra staan twee loeisterke kandidaten ook klaar voor deze titel. De Rob Barel Award kan Rob overigens niet ontvangen. Die wordt uitgedeeld bij de sportman. De Thea Sybesma-Award bij de vrouwen. Tenslotte een mooi trio junioren voor de Gijs Klerkx Award: Rani Skrabanja, Niek Heldoorn en Thomas Cremers.
 
Het programma voor zaterdag nog even doornemen: 10 uur opening NTB-voorzitter Wim van Oijen. Daarna terugblik WK Rotterdam, transitie in de sport, interactieve officialquiz, regio-bijeenkomsten, lunch, twee rondes themabijeenkomsten en vervolgens de presentaties van het Jeugd- en Juniorencircuit, de huldiging van de sporters van het jaar, de RunBikeRun Series, trainersdiploma’s uitreiking en tot slot de Teamcompetities. Leuke bijkomstigheid is dat iedereen het nieuwe bondskantoor kan bekijken.
 
Meer en meer
 
Uit het jaarplan 2018 valt op dat de bond meer evenementen wil, maar ook meer jeugdleden, meer zwemwater, meer opvang van nieuwkomers bij de verenigingen, meer opgeleide trainers en officials en meer partners en sponsors die de bond ondersteunen in de ambities. Voor verbetering vatbaar is volgens het plan het updaten van NTB inschrijvingen. Daar hebben wij in Oud Gastel overigens niets te klagen over. Stroomt meestal lekker binnen. Binnenkort presenteert ook trikipedia.nl het jaarplan 2018 en de manier waarop wij dit jaar onze verkiezingen houden. De voorgaande twee jaren was dat met de online verkiezing sportprestatie van het jaar, nu gaan we voor een andere formule.
 
Na een hele dag vergaderen, praten en congressen is het overigens goed om zondag weer lekker te gaan raggen in de bossen en velden. Dat kan zondag voor bondswedstrijden op twee plaatsen: de crossduathlon van Pijnacker met 28 edities de oudste in haar soort en de crossduathlon van Maastricht. Voorbeschouwingen daarop volgen in de vrijdag WTJ.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.