NK Hoogerheide; Casper; Rachel vierde op Bahama’s en veel meer – WTJ 643


VRIJDAG – Opvallend veel nieuws zo op een vrijdag in november. Snel beginnen dus.
Er komt nóg een NK bij komend seizoen. Of, beter gezegd, keert terug. Het NK sprint run-bike-run of duathlon gaat naar Hoogerheide. Het organisatieteam onder leiding van oud-coureur John de Crom kwam dat deze week met de NTB overeen, zodat ook die hiaat is ingevuld. Hoogerheide heeft veel ervaring met grote kampioenschappen, maar dan op het gebied van wielrennen (NK weg en WK’s en NK veldrijden). Dit NK is op 6 mei volgend jaar en het gaat om het overall-klassement. Jeugd en junioren blijft in Spijkenisse, lang gaat naar Almere.
 
Geen Eredivisie in Rotterdam
 

  

Het valt de Teamcompetities zwaar om tot zaterdagmiddag de lippen gesloten te houden. Inmiddels is ook ‘uitgelekt’ dat het NK sprint voor het eerst geen deel uitmaakt van de Eredivisie. De 010-triathlon – vorig jaar nog Super Saturday – herbergt in 2018 dus niet de hoogste categorie op het enige NK waarvan de data nog niet bekend zijn: het NK teams.
 

Derde bondsnieuwtje is de aanstelling van Casper van de Kamp tot coördinator crosstri- en duathlon bij de NTB. Casper is actief triatleet sinds 2003 toen hij op zijn eiland Ameland voor het eerst meedeed. Ruim tien jaar was hij mede-organisator van Tri-Ambla. Zijn bedrijf Sporteiland organiseert inmiddels vijf evenementen (ook een crossduathlon) op de Waddendiamant. Casper zet in op meer promotie en ontwikkeling van beide disciplines en de evenementen versterken. Een van de eerste maatregelen is wel het stoppen met de Schwalbe Cross Series, zoals Joost Christiaans die de afgelopen jaren begeleidde. Te weinig deelnemers kwamen in competitie voor de Series. ,,De wedstrijden op zichzelf zijn wel populair’’, zegt Casper, die ook gaat samenwerken met Armand van der Smissen. De functie gaat in op 1 januari 2018. Wij wensen de sympathieke eilander ontzettend veel succes toe. Zijn crosstri- en duathlonhart klopt in elk geval meer dan voldoende.
 
Rachel gaat fantastisch
 

Op de Bahama’s is de derde editie van The Island House Triathlon van start gegaan. In de proloog gaf Flora Duffy meteen haar visitekaartje af. Ze klokte 20.12 en staat daarmee 24 seconden voor op Kirsten Kasper, 32 seconden op Katie Zaferes en 38 op ‘onze’ Rachel Klamer. Een fantastische prestatie temidden van een veld met louter wereldtoppers. Hopelijk kan Rachel de positie zaterdag vasthouden of misschien nog verstevigen. Een verrassende tussenstand bij de mannen: Ben Kanute heeft 7 tellen voorsprong op Terenzo Bozzone en elf op Henri Schoeman. Mario Mola en Richard Murray staan respectievelijk zesde en zevende, maar ook zij hebben nog alle kans op een podiumplaats.
 
Nog meer Caribische wedstrijden
 
We komen ook nog even terug op vorig weekeinde toen in Santo Dominga, Dominicaanse Republiek een American Cup-race gewonnen werd door toptriatleet annex –fotograaf Tommy Zaferes. De Braziliaanse Beatiz Neres was beste vrouw en voor Aruba werd Renze Postma 24e en zijn jonge landgenoot Giannon Lisandro vierde in de junior-cup race. De Challenge Shepparton was de laatste van de ‘rood-witte Family’. In de Australische stad waren Dan Wilson en Anna Eberhardt de sterksten. Ozzie-Belg Stephane van der Bruggen werd vijftiende. De Ironman Los Cabos was aan de laatste editie toe. Het evenement blijft achter bij de grote Mexcicaanse broer Cozumel. De laatste uitgave werd gewonnen door vijfvoudig wereldkampioen Terenzo Bozzone op de halve afstand. De Kiwi klopte de Amerikanen Matt Chrabot en Kevin Collington. Beste vrouw was Jeanni Seymour. De Zuidafrikaanse besliste een boeiend duel met Angela Naeth in haar voordeel. Beste ‘Nederlandse’ was Maria Terese Burguete op een 180e plaats. Alexander Tan, neef van celebrity en talkshow-host Humberto – was de beste bij de mannen op een 306e plaats. Ook op de hele een Tan, Sebastiaan in dit geval. Maar onze beste landgenoot was Maarten Kleinjan op de 67e plaats en daarmee tiende bij de M45. De zege in deze agegroup-only Ironman ging naar de Colombiaan Juan Valencia in iets meer dan negen uur. De van origine Belgische Amerikaan Tom de Bruyn finishte als derde in 9.23 uur. De vrouwenwinst was voor de Amerikaanse Amy Javens, die haar landgenote Liza Rachetto voorbleef.  De Ironman trok 455 deelnemers. Te weinig kennelijk.
De Nederlanders in Ironman Los Cabos
67.Maarten Kleinjan  10.41.25 (10e M45)
214.Sebastiaan Tan  13.49.52 (22e M25)
 
Kijani en Rick
 
 
Lange afstand blijft belangrijk. Dat heeft ook het Kijani-team in de smiezen. We meldden eerder vanavond al dat onder leiding van coach Mirjam Weerd de groen-rood-zwarte formatie met de Betuwe als uitvalsbasis een lange afstandsteam gaat inlijven. Carla van Rooijen, Hanneke de Boer en Anne Zijderveld. Heel veel succes dames!
 
 
Mirjams partner Rick Nijhoving had graag de Ironman Arizona gedaan zondag. Maar de orkaan Irma en het werk wat dit voor veel Nederlandse mariniers in het Caribisch gebied met zich meebracht gooiden Ricks voorbereiding danig in de war. Drie andere, in The States woonachtige, Nederlanders doen wel mee in Tempe. In Lake Phukett doet Yvonne van Vlerken iedereen een groot plezier met deelname aan de befaamde race zondag en op diezelfde dag gaat Els Visser voor een 100 km (2/80/18) triathlon in Surfers Paradise kijken hoe het met het herstel c.q. vorm gesteld is.
 
Prachtparcoursen in twee crossduathlons
 
 
En dan hebben we nog niet de twee crossduathlons van zondag goed aangekondigd. De 28e ‘De Viergang’ run-bike-run van Pijnacker bijvoorbeeld. Waarschijnlijk de enige Nederlandse NTB-wedstrijd waar Lance Armstrong (!) ooit aan de finish toekeek. Echt waar. Uitleg volgt volgende week. Ijsvereniging Pijnacker en TRIP organiseren het evenement steeds op de derde november-zondag. Het loopparcours gaat door het Bieslandse Bos, mountainbiken door natuurgebieden van Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw (achter IKEA) en Delft. De wedstrijdgroep begint om 10.30 uur aan de Sportlaan, de recreanten gaan 4 minuten later los. Alles lekker compact dus, want om 13 uur is de prijsuitreiking in de Tinteltent (of Tassentent) al. Aan de start toppers als Yennick Wolthuixzen, Paul Schermers, Wouter Dijkshoorn, Riikka Vreeswijk en Petra Sloots.
 
 
Bij de zesde crossduathlon Maastricht kan gekozen worden uit korte en lange afstanden. Ook hier een parcours om de vingers bij af te likken, want organisator Bear Sports richt het circuit in op de flanken van de beroemde Sint Pietersberg. On-Nederlands mooi. Ook de Maastrichtse race is kort maar krachtig: 11 uur startschot, 13.45 uur prijsuitreiking. Ruim 225 deelnemers waaronder weer veel Belgen. Let op: er is na afloop wel massage, maar geen douche. Maar daar zitten deze bikkels niet mee.
 
Iedereen veel plezier op de wedstrijden en het congres!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.