Alles is voor Jetze; Yvonne derde bij Thai; Rachel zesde en Pijnacker en Maastricht – WTJ 644


ZONDAG – Zoals ze dat bij de Oscar-uitreikingen ook altijd zeggen: Jetze Plat was de grote winnaar van de NTB-sportverkiezingen zaterdag in/op Papendal. De paratriatleet was het inmiddels wel gewend tot paratriatleet van het jaar (dit keer voor het vijfde jaar op een rij) gekozen te worden, bijzonder was eerst zijn nominatie en uiteindelijk ook de man met de meeste voorkeurstemmen op de titel sportman van het jaar. De tweevoudig wereldkampioen en Europees kampioen heeft er het volste recht op. Niemand presteerde mondiaal zo als Jetze. Uniek moment dus, een paratriatleet die sportman van het jaar wordt.
 
Yvonne van Vlerken staat weer alleen op kop in het aantal titels sportvrouw van het jaar. Samen met Rachel Klamer stond ze op vier, zaterdag kwam daar een vijfde bij. Ze kon de bokaal niet in ontvangst nemen vanwege haar deelname aan de Lake Phukett triathlon in Thailand. Yvonne  beleefde op 39-jarige leeftijd opnieuw een topseizoen met de Europese titel in Almere en de winst in Ironman Barcelona als uitschieters.
 
Rob Barel en Rani Skrabanja waren er wel om respectievelijk de ereprijzen agegroeper van het jaar en talent van 2017 (Gijs Klerkx-Award) in ontvangst te nenem. Beiden vielen voor de eerste keer in de prijzen, hoewel Robs naam al sinds 2006 aan de prijs verbonden is. Maar om de tweevoudig wereldkampioen kon niemand heen al was het een nek-aan-nekrace met Sione Jongstra, die beide titels ook veroverde. Onnodig te zeggen dat Jetze paratriatleet van het jaar werd.
 

Zoals gezegd, Yvonne kon er niet bij zijn. Op doorreis naar Busselton voor haar laatste Ironman mocht ze van haar sponsor even uitblazen op vakantie-oord Lake Phukett in Thailand. Uiteraard was ook dit aangename verblijf gekoppeld aan een wedstrijd over de 1/3e afstand. Yvonne finishte derde op tien minuten van Kiwi-winnares Amelia Rose Watkinson. Tussen hen in finishte de Zwitserse Imogen Simmonds als tweede. Yvonne’s vriend Per Bittner eindigde zevende bij de mannen. De race ging naar de Duitser Michael Raelert.
 

Ook Rachel Klamer ontbrak op Papendal bij de huldiging van het bronzen kwartet van het WK Mixed Relay Hamburg. Haar prachtige vierde plaats in het tussenklassement van The Island House Triathlon wist ze helaas op zaterdag niet vast te houden. Maar zesde in een veld van vijftien absolute wereldtoppers is ook bijzonder. Flora Duffy heeft nog steeds alle energie van de wereld. De Bermudaanse dubbele wereldkampioene klopte op de Bahama’s de Amerikaanse Katie Zaferes, zoals dat eerder dit jaar ook al gebeurde in Rotterdam. Een uitermate spannende finale bij de mannen, waar Ben Kanute slechts vier-tiende van een seconde sneller bleek datn Terenzo Bozzone, die vorige week nota bene nog de halve van Los Cabos won. Het verhaal dat je een week na een goede halve veel snelheid in de benen hebt, werd daarmee weer eens bevestigd. Titelverdediger Richard Murray kon die stunt niet herhalen. Een achtste plaats levert iets minder dollars op dan vorig jaar.
 
 
Yennick Wolthuizen won zondag zijn tweede crossduathlon van het winterseizoen. De nationaal duathlonkampioen op de weg vergiste zich op het fietsparcours in de juiste route, maar keerde toch terug aan de leiding. De Ouddorper won van triatleet Wouter Dijkshoorn en wielrenner Rody Kroon. De laatste, sportman uit Lage Zwaluwe, verrastte bij z’n debuut. Bij de vrouwen was Alieke Hoogenboom voor de vijfde keer de beste in Pijnacker, met 28 edities de oudste crossduathlon van ons land. Elfvoudig winnares Riikka Vreeswijk eindigde tweede, Petra Sloots was wel de snelste loopster, maar verloor te veel tijd op de ATB.
 
 
 
Op de flanken van de Sint Pietersberg was de Belg Geert Lauryssen de beste crossduatleet. De wedstrijd in Maastricht vormde de terugkeer van Roger Smeets, topatleet van weleer. De Limburger kampte met een langdurige achillespeesblessure. Hij gaf zijn come-back glans met een tweede plaats op twee minuten achter Lauryssen. Derde werd de Fries Arie de Jong, die eveneens een paar jaar uit roulatie was door een hardnekkige blessure. Voormalig landskampioene veldrijden Sanne van Paassen won de vrouwenwedstrijd. 
Morgen meer over bovengenoemde races en het NTB-Congres plus de kalender. Eerst eens op de kaart opzoeken waar Lille ligt….
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.