Gaat Triple Mix en Divisie-competities er wel in bij de conventionele pers? – WTJ645

Never change a winning team, hoor je wel eens. Maar in een snel veranderende sport als triathlon zijn de veranderingen haast niet bij te houden. Zo ook in de Teamcompetities van de NTB/E-team. Geen jaar is hetzelfde, formats veranderen, wedstrijdlocaties wisselen en ook in de teamsamenstelling zijn jaarlijks volop wijzigingen. Zaterdag werd het fonkelnieuwe wedstrijdschema voor 2018 door Berteke de Jong gepresenteerd voor een volle zaal op Papendal. 262 teams – elf meer dan vorig jaar – doen mee in de verschillende divisies.

Triple Mix met wisselende volgordes in Duin

Seizoen zeven opent voor de Eredivisie en 1e Divisie op 27 mei met de Almere Duin. Het programma in de Flevopolder is overal dat weekeinde. NK en BK lange afstand duathlon, de genoemde divisies en ook nog eens het EK politietriathlon. De format bij de Divisies is Triple Mix. Miniraces in wisselende volgordes: Z-F-L, later L-F-Z en weer later F-Z-L. Spektakel gegarandeerd weten we inmiddels uit de Super League Triathlons van Hamilton en Jersey. Stayer sprints zijn die dag ook voor de 2e, 3e en 4e Divisie. Super Sunday aan het Marina Zuiderzand dus. Alle teams bijeen. De Eredivisionisten keren voor de finale nog een keer terug in Almere, maar dan in het Challenge weekend op de zondag. Die traditie blijft evenals Amsterdam Nieuw-West en het NK Olympische afstand in Veenendaal. Het NK sprint in Rotterdam valt buiten de Teamcompetities, Klazienaveen neemt die plaats in met een individuele stayersprint.

Arnhem heeft iets minder divisies dan op de Super Sunday vorig jaar, maar de zuidelijke divisies beginnen allemaal op 22 april in de Gelderse hoofdstad. Noordelijk gaat dat op 13 mei van start in de UT triathlon Enschede, daar waar zeven jaar geleden het Teamcompetities-avontuur begon. De 024 Nijmegen is meteen al bij de tweede uitgave uitverkozen voor alle teams van 1e tot en met 4 Divisie. Ook hier een nieuw format: een dubbele sprinttriathlon in de volgorde Z-F-L-Z-F-L. Weert, Holten, Vroomshoop, Utrecht, Enschede Rutbeek, Nuenen, Zeewolde en Groningen zijn in 2018 ook gastheer van één van de divisies.

Speciaal is de landenwedstrijd in het Belgische Lille waar de beste acht Nederlandse teams tegen de beste acht Belgische uit de T3-series tegen elkaar uitkomen in de strijd om het Kampioenschap van de Lage Landen.

Pas op de plaats in Oud-Gastel

Veertig wedstrijden verdeeld over zestien organisaties. Iets compacter van omvang dus met meer divisies bij dezelfde evenementen dus. Elk jaar gebruikt het E-Team de input van de teams, zij moeten er immers aan willen deelnemen. Berteke de Jong legde ook uit dat tegen een aantal organisatoren ‘nee’ moest worden verkocht. Daaronder ook Oud Gastel. Als organisator van het eerste uur (34 jaar geleden begonnen) wil ik dat wel een beetje uitleggen. Na vele jaren op rij het wedstrijdschema steeds te hebben omgegooid, wilden we een keer pas op de plaats. Tegelijkertijd staat er jaarlijks grote druk op de 1/3e afstand, die erg populair is maar niet geschikt voor Teamcompetities.

Voor het derde jaar op rij 2e Divisie Zuid met een sprint afstand leek het E-team niet zo’n gelukkige keus. Het aanbod was 3e Divisie en Olympische afstand. Daarin kwamen we niet tot een vergelijk. Als goede vrienden slaan we daarom een jaartje over. Of de variatie overal even consequent wordt toegepast, laat ik even in het midden. Voor Zuid-West Nederland is het jammer dat geen enkele divisie-wedstrijd in dit gebied wordt gehouden, maar daar heeft het noorden ook wel eens last van. Het is voor de ‘klassieker-vorming’ wel goed dat in de Eredivisie een aantal races gehandhaafd blijven.

Circus-nummer

Met een journalistieke pet op, merk ik dat de veelvoud aan formats  lang niet door elk persbureau begrepen wordt. Het ANP stuurt me aan het begin van het tri-seizoen altijd een soort van memo met daarop de boodschap: ‘alles vanaf de Olympische afstand tot de Ironman kunnen we gebruiken, alles daaronder mag je filteren (lees: voor jezelf houden).’ Er is op dat gebied nog veel werk aan de winkel. Een kleine test leerde me dat een aantal kennissen uit onze sport me vrijwel moeiteloos de Nederlandse wereldkampioenen OD in Rotterdam konden oplepelen, maar dat niemand wist dat ook Jony Heerink en Dick Benschop de beste ter wereld zijn op de sprint afstand. Ook het feit dat triathlon meer en meer een teamsport is, wil er bij de wat conventionele pers niet goed in. In een nieuwe, snelgroeiende sport is dynamiek naast bestaande patronen mijns inziens zeker welkom. Laten we anderzijds er ook voor waken dat het niet al te veel een circus-nummer wordt.

Morgen verder.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.