RBR Series; Jeugd- en Juniorencircuit; Mooie mensen; Dik, Gregor, Rini, Els – WTJ 646

DINSDAG – Behalve de Teamcompetities zijn zaterdag in Papendal ook twee andere circuits gepresenteerd. De Run-bike-run Series zijn aan de derde jaargang toe. Als je naar de data kijkt, wordt het een compact circuit. Beginnend op 31 maart in Oldenzaal met de team relay. Een week later het inmiddels tweede uitstapje over de grens naar de duathlon van Geel. Een maand later (6 mei) is het NK sprint in Hoogerheide. Beide wedstrijden in de grensstreek laten de duatleten stayeren. Op 20 mei staat race vier op het menu: de Zemike RBR van Groningen. Bijzonder want hier gaat het om de sprint afstand in achtervolgingsvorm. Op 16 juni is de afsluitende wedstrijd in Nijmegen bij organisator/duatleet John Aalbers. De Gelderse Rijnstad is dus volop betrokken bij de circuits. Nu maar hopen dat de bewoners van de Eilanden de evenementen geaccepteerd hebben. Het NK in Spijkenisse maakte derhalve geen deel meer uit van de RBR Series 2018. Armand van der Smissen zette het circuit uiteen. Hij verklaarde de compacte reeks uit het feit dat de teams daarom verzochten en liever geen zomerstop wensten. Bovendien gaf dat dualeten, die ook triathlons doen de kans in beide circuits uit te komen. Titelverdedigers zijn Hellas en RTC.

 
Haarlemmermeer

 
Het jeugd- en juniorencircuit opent met het NK crossduathlon in Austerlitz. Op 19 mei volgt een nieuwe wedstrijd in de Haarlemmermeer, die meetelt als ETU kwalificatiewedstrijd. Op 2 juni maakt het NK sprint Rotterdam dus geen deel uit van de Eredivisie, maar wel van het Forte JJC. Op 23 juni is Zeewolde wederom gastheer van het circuit. Naar een wedstrijd in het weekend van 8 juli wordt nog gezocht. In de sprint series in Veenendaal (26 augustus) zijn wederom punten te verdienen. De finale van dit circuit is wel op 7 oktober op het NK RBR Spijkenisse.

 
Studio Sport 

 
De variatie is groot. Die conclusie mogen we trekken. In mijn analyse gisteren dat de traditionele pers maar moeilijk met alle veranderingen om kan gaan, mogen we niet vergeten dat het gros van de triatleten niet uit is op veel publiciteit. Anderzijds werkt het altijd wel goed bij onderhandelingen met potentiële teamsponsors. Ik blijf echter ook de woorden van Martijn Keijsers – een van de Founding Fathers van de Teamcompetitie – onthouden: mijn droom is om op zondagavond met het bord op schoot Studio Sport te kijken en daar de Eredivisie-wedstrijden voorbij te zien komen. Zo ver is het nog niet. Helaas.
Opvallend trouwens dat de Belgische T3-Series nog niet geheel op orde zijn en dat ook Lille de battle tussen de beste teams uit Nederland en België nog niet op haar affiche heeft staan. Maar ach, die wedstrijd is pas 23 september. Nog alle tijd.

 
Mooi mens Dik Wessels

 
Ander nieuws: in Overijssel is op 71-jarige leeftijd Dik Wessels overleden. De Rijssense bouwondernemer (VolkerWessels) was ook dit jaar nog bij de triathlon van Holten present. Hij ging zelfs op de motor mee om de wedstrijden van dichtbij te kunnen volgen en dochter Inge deed mee in een van de trio-teams. Het bedrijf is hoofdsponsor van de Triathlon Holten en van Rachel Klamer. Gerekend tot een van de rijkste Nederlanders (naar schatting 2,1 miljard) was Dik Wessels heel benaderbaar. Op de tribune spraken we elkaar dit jaar nog. Mooie anekdote was dat hij wist dat ik voor de Persgroep werkte en hij dus de puin die mijn vroegere baas bij FC Twente had achtergelaten, moest zien te ruimen. Dat is hem goed gelukt. Een mooi mens is van ons heen gegaan. We wensen de familie veel sterkte.

 
Fedor Hes (47) is dus de opvolger van Koen de Haan bij Squadra. Eerder was hij bondscoach voor de verstandelijk beperkte wielrenners bij de KNWU. Ook het eerste onderdeel beheerst Fedor, want hij was jarenlang zwemcoach onder meer in Vlaanderen en in Amsterdam, waar hij Marleen Veldhuis naar grote hoogten bracht. Squadra haalt een ervaren binnen en ziet Koen ook niet helemaal vertrekken. Als oprichter van Squadra blijft hij bestuurslid, maar Sunweb wordt wel zijn broodheer.

 
Gregor en Rogelli: al 30 jaar

 
Over wielrennen gesproken. Of over sponsortrouw gesproken. In 1986 tekende Gregor Stam een contract in wielerdorp Sint Willebrord bij Rini Wagtmans en zijn bedrijf Rogelli. Al die jaren zijn de contacten blijven bestaan. Gregor bezocht Rini vorig jaar toen hij en passant mee deed aan de triathlon van Oud Gastel. En ook vandaag was de eerste Europees triathlonkampioen weer eens in West-Brabant om gezellig bij de kletsen bij meesterdaler/oud-geletrui drager en groots weldoener Rini Wagtmans. Op de foto staat ook zoon Merijn. Pracht plaatje van drie mooie mensen.

 
Privé-jet voor Els

 
Een mooi mens is ook Els Visser. Een verademing in de sport, die ze als nieuwkomer zo heerlijk onbevangen tegemoet treed. Na een aantal intensieve trainingsweken inclusief lelijke val, stond afgelopen zondag eindelijk haar eerste wedstrijd Down Under op de rol. Met een soort van privé-jet vloog ze van Brisbane waar ze verblijft naar Hervey Bay. Daar was een 100 k-triathlon oftewel 2-80-18 wedstrijd. Het zwemmen en fietsen ging erg goed, bij het lopen voelde ze nog wel de pijn van de blessure en moest ze het na 10 kilometer rustiger aan doen. Lange tijd lag ze tweede in de wedstrijd, uiteindelijk passeerde Alise Selsmark haar nog en was er brons.

Daar was ze oprecht blij mee. Hoe het over twee weken uitpakt op de Ironman zullen we afwachten. Maar de spirit is er. O ja, Hervey Bay Suffer in Paradise (zoals de race voluit heet) werd gewonnen door Callum Milward en Meredith Hill.

 
Over Meredith gesproken. Al gelezen dat Meredith Kessler haar zestigste Ironman deed, niet wetende dat ze al vier maanden zwanger was. Bij deze weten jullie dat ook.
Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.