Utrechtse heuvelrug; Frederik; terug naar weekend; Alexandra tweede – WTJ 647

WOENSDAG – Op het gebied van familienieuwtjes loop ik hopeloos achter. Mooi voorbeeld was gisteren toen ik meende dat Meredith Kessler onlangs haar zestigste Ironman voltooide en toen onwetend van haar zwangerschap was. Wel dat speelde zich af in de Ironman Lake Taupo, Nieuw-Zeeland. En die is, zoals wij allen weten, al in maart. Meredith werd er derde om vervolgens de onverwachtse zwangerschapsperiode in te gaan. In augustus resulterend in de geboorte van zoon Mak. Bij deze recht gezet.

 
Veertig leden

 
Voormalig (?) Hellas-triatleet Marco Glastra is een nieuwe triathlonvereniging begonnen. TV Utrechtse Heuvelrug heet de club, waarvoor afgelopen week de notariële akte werd getekend. De NTB heeft de nieuwkomers meteen opgenomen in de NTB-Teamcompetities voor 2018. Of dat in de 4e Divisie of al iets hoger is, moet blijken. Hoe dan ook: de Utrechtse Heuvelrug telt al veertig mensen die meetrainen. Lid worden kan via de site utrechtseheuvelrug.nl

 
Wie dacht dat Frederik van Lierde in navolging van zijn landgenoot Marino Vanhoenacker de Ironman van Hawaii voortaan voor gezien houdt, heeft het mis. De 38-jarige Belg heeft de domper van dit jaar verteerd en zal er volgend jaar opnieuw bij zijn. Op twitter poste hij: ‘Een maand geleden. Nog 11 maanden voor de boeg! Ik heb mijn keuze gemaakt.’’ In zijn agenda voorlopig twee wedstrijden: Ironman France, Ironman Hawaii. Frederik gaf op nadat zijn voeding tijdens het fietsen niet werd aangereikt op de juiste plaats. ,,Ik ben overtuigd dat ik vooraan nog kan meedoen’’, klinkt het strijdlustig.

 
Filippijns/Nederlandse wielrenner

 
Nog even terug naar het afgelopen wedstrijdweekend. In Pijnacker waren Rody Kroon en Malaya van Ruitenbeek op respectievelijk een derde en vijfde plaats de verrassingen van de dag. Twee wielrenners die de sprong waagden naar duathlon. Rody wil beslist meer duathlons gaan doen. ,,Dit sfeertje bevalt me wel.’’ En Malaya was die ochtend net geland op Schiphol, terug uit zijn geboorteland Filippijnen. Hij was een aantal jaren terug nog wereldkampioen tijdrijden bij de studenten. We kijken reikhalzend uit naar volgende combi-races van beide mannen. Kurt Wubben werd op een vierde plaats Pijnackers kampioen. Hij komt weer uit de schaatsport. John Engele ontbrak wegens een blessure. Bij de recreanten won de Belg Koen Stevens. Karin Slootweg was beste vrouw. Bij de duo’s wonnen Pim van der Marel en Martin Pakvis, alias Peppi en Kokki. Femke van Kessel en Caroline van den Ende vormden het beste vrouwenduo.

 
Uitblazen

 

 
Mooie podia ook in Maastricht bij Beeren Sports. Geert Lauryssen maakte zijn favorietenrol waar en klopte twee oud-gedienden, die zich meteen weer vooraan meldden: Roger Smeets (toch zeker acht jaar geen duathlons gedaan) en Arie de Jong (bijna drie jaar uitgeschakeld). Hopelijk zien we ook beide mannen weer vaak terug in competitie.

Sanne van Paassen is al wat langer in onze sport actief. Ze is de zoveelste uit de wielersport, die komt uitblazen in du- en triathlon. Op de Sint Pietersberg was ze sterker dan twee andere Oostbrabantse deelneemsters: Judith Visser en Claudia Striekwold. De laatste is al vanaf januari ieder weekend in touw, zo lijkt het. Het beste duo noemde zichzelf Perfect Strangers. De korte afstand ging naar de Belgen Geoffrey Vandebrouck en Emmanuelle Lejeune. Beste Nederlanders daar waren Nicole Loeve (2e) en Jesse Cuijpers (3e). Jesse is zoon van Roger Cuijpers, voorzitter van de nieuwe triathlonorganisatie Stein. In de Limburgse media was deze week al veel aandacht voor de initiafnemers, die een doorstart maken op 15, 16 en 17 juni.

 
Duffy nog niet op halve

 
Was Yvonne van Vlerken dus derde in Lake Phuket en aanstaande bruidegom Per Bittner zesde. Beste van de vijf Nederlandse mannen die meededen was Ron Gerrits op een 66e plaats. Bij de Island House triathlon begon Rachel Klamer veelbelovend met een vierde plaats in de super sprint, zaterdagmorgen zakte ze terug door een zevende plaats op de sprint Enduro om in de middaguren in de derde etappe op de sprint achtervolging zesde te finishen. Dat was ook Rachels eindklassering, één plaatsje minder dan vorig jaar. Ben Kanute won twee etappes en met een paar tiende voorsprong op Terenzo Bozzone het eindklassement. Henri Schoeman greep de slotetappe en haalde brons.  Ook Flora Duffy won twee ritten en de eindzege. Katie Zaferes greep de middelste etappe en werd tweede. Holly Lawrence hield de eer van de lange afstands atleten hoog met een derde plaats. Overigens had Flora haar debuut op de 70.3 van Lake Phuket willen maken, maar de meervoudig wereldkampioen ziet er na een lang en zwaar seizoen toch maar vanaf.

 
Nurse Alexandra in Arizona

 
Ook de Ironman Arizona was nog niet belicht. Snelle tijdens als vanouds in Tempe en dat zo laat in het seizoen nog. Vice-wereldkampioen Lionel Sanders dook onder de acht uur: 7.54, daarmee een kwartier sneller dan zijn landgenoot Brent McMahon. De Fransman Jeremy Jurkiewicz eindigde derde. Drie vrouwen onder de negen uur: het Finse talent Kaisa Sali in 8.51, voor de Deense Helle Frederiksen in 8.55 en de Canadese Jen Annett in 8.59. Twee Nederlanders en een podiumplaats voor Alexandra Dronkers. Geboren in Maastricht, maar voor studie en beroep al sinds jaren woonachtig in Californië. Als ‘retired nurse’ komt Alexandra uit in de F65-categorie. In Tempe haalde ze zilver.
De Nederlanders op Ironman Arizona:
M:
1406.Bas Blankenstijn    15.50.45
V:
306.Alexandra Dronkers    14.08.16

 

  
Laten we het blokje eindigen met nog wat mooie plaatjes van Els Visser in actie en op het podium in haar eerste Australische wedstrijd.

 Vanaf morgen weer voorbeschouwen, maar vooral uitkijken naar zaterdag, de opening van Triathlonwinkel Uden, onze fantastische partner. Vergeet Black Friday en komt allen naar Onko’s Saturday!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.