Zwelo; Triathlonwinkel; Rahel in Bahrain, Huub in Penrith, Mark in Fortaleza – WTJ 649

VRIJDAG – De zwemloopuitslagen van TC Twente afgelopen zondagmorgen lagen op de kortere afstanden net even anders als we gisteren meldden. Het door Anouk Weustink en Ilona Siers georganiseerde evenementen in het kader van hun opleidingen bood deelnemers de keuze aan meerdere onderdelen. Zo kon er louter gezwommen worden zonder te lopen. Daarin was Ynze Keulstra de beste. De op één na kortste afstand werd gewonnen door Han Baltink. Op 250 zwemmen en 2,5 hardlopen waren Kevin Holsappel en Anniek Pelleboer de snelsten en Rens en Evelien bezorgden de sportieve familie Gosselink nieuwe bekers op de kortste afstand.

Quinty

 
Ons uitslagenarchief bijwerkend kwamen we bij het EK clubs in Banyoles nog een onopgemerkte prestatie tegen. Want waren de Nederlandse kwartetten net buiten de top tien geëindigd, Quinty Schoens was in juli met haar Belgische formatie KTT Zamaro opnieuw beste landgenote op dat EK. Ze werd vijfde na een jaar eerder zesde geworden te zijn. Ere wie ere toekomt.

 
Wie niet naar de Triathlonwinkel van Onko Drent kan komen is Martijn Dekker. De Limburger is net als Els Visser en Yvonne van Vlerken al afgereisd naar Australie voor het Pacific Kampioenschap Ironman in Busselton. Een aantal weken terug schreven we nog dat Martijn een zeer pittig naseizoen voor de boeg had. Want wie de startlijst van op de Ironman Cozumel van zondag doorakkert, ziet de ITZU-prof ook daar aan het vertrek. Maar Martijn traint toch echt al onder de Australische zon. In dit Mexicaanse sportmekka was Bas Diederen al eens goed voor een tweede plaats, de eerste twee edities werden gewonnen door Yvonne van Vlerken. Op het eiland in de Caribische Zee is Sebastian Kienle de grote favoriet. Ook Maastricht-winnaar Michael Weiss is van de partij. Ivan Rana doet mee evenals Denis Chevrot en Jeremy Jurkiewicz, vorige week nog derde in Arizona. De Amerikanen Patrick Evoe en Justin Daerr kunnen er ook wat van. Geen pro’s bij de vrouwen, wel honderden agegroupers waaronder drie Nederlanders.

 
Rahels avonturen

 
Zaterdag is eerst het woord aan collega Paul Kaye, die de 70.3 Ironman van Bahrain verslaat. Never a dull moment met Rahel Bellinga, deelneemster aan deze wedstrijd. Onderweg bleek haar fietskoffer met die van een Belgische deelnemer verwisseld. Gelukkig is alles bijtijds opgelost, de koffer arriveerde bij Rahels hotel en die van de Belg ging terug naar het vliegveld. Rahel reist – vaak in haar uppie – de hele wereld over voor wedstrijden en iedere keer is de aanloop ietwat turbulent. Hoe dan ook zaterdag neemt ze het op tegen kanjers als Daniela Ryf,Hawaii-ganger Finn Zwager woont in de buurt, dus doet ook mee. Er zijn nog enkele expats die voor NLD uitkomen en ook Waldo Duin doet mee. De afgelopen jaren was Leanne Fanoy goed voor top tien klasseringen in deze wedstrijd. Zij is er nu niet bij.

 
Huub is Down Under

 
In Lake Phuket zijn de meeste Nederlanders. Zeventien staan zondag aan het vertrek van de 70.3 Im. Het lijkt of de expats uit ons land elkaar steeds meer opzoeken steeds vaker aan de triathlons in Zuid-Oost Azië meedoen. Geen grote namen onder de Nederlanders. Favorieten zijn Braden Currie en de Italianen Alberto Cassadei en Massimo Cigana.

 
In Busselton, Western Australia begint de triathlonweek zondag al met de 70.3 Ironman. Een week later is dan de Ironman zelf. Zondag staan ook al Nederlanders aan de start. Marion Tuin is wederom afgereisd naar Down Under (of is ze er gebleven?) en de beroemde Maastrichtse meesterkok Huub Biro doet ook mee. Huub verkocht eind vorig jaar zijn restaurant Senzo Nome in Wyck. Het was genoeg geweest. De 136 kilo, de herseninfarct, het vele harde werk. Het roer ging om. Herboren vindt Huub zichzelf dit seizoen terug in triathlons met een voorkeur voor verre landen. Busselton dus.


In Zuid-Amerika zijn de 70.3 Ironmans in Punta del Este, Uruguay en in Fortaleza, Brazilië. In de laatste stad is Mark Schoonhoven, die vanwege zijn lief waarschijnlijk wel vaker in het land van Samba en koffie zal verblijven, enige Nederlandse deelnemer.

 Naar wij denken geen Nederlandse wedstrijden. Dus alle ballen op de Heerlijk Avondjeloop in – nog zo’n sportmekka – Oud Gastel! Tot zondag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.