Feestjes in Uden en Gastel; Rahels avonturen met de prins van Bahrain WTJ 650

 
ZONDAG – Mooi weekeind hebben we achter de rug. trikipedia.nl bezocht uiteraard de fonkelnieuwe Triathlonwinkel in Uden van Onko Drent en zijn mooi team. We peilden de interesse van Olympisch zwemkampioen Ferry Weertman om in de toekomst eens een triathlon te doen (doet ie!) en Maud van der Meer. Onze Olympisch en meervoudig wereldkampioen Jetze Plat mocht niet ontbreken en dat gold ook voor dubbel world champ Sione Jongstra. Met een tevreden gevoel trok onze Ruud de Haan later in de middag van Oost- naar West-Brabant voor ’t Veerkes Heerlijk Avondjeloop.
 
Snelste loper is Sint Nicolaas
 
 
Het sfeervolle Heerlijke Avondje Loop in Oud Gastel kreeg een wel heel bijzondere winnaar: Ricardo Sint Nicolaas. Zoiets verzin je niet hè. Beste vrouw was Lynn Lossie. Onthoud haar naam, want ze loopt niet alleen hard, ze is ook meervoudig Zeeuws zwemkampioene. Van de TOGA-triatleten waren Mark van den Bergh en Jurgen Lazaroms in de top tien te vinden. En intussen stroomden de aanmeldingen binnen voor de 34e Verwer & Janssentriathlon. Geen divisies in Gastel op 23 juni, wel een extra serie 1/3e afstand voor recreanten. En die was binnen 24 uur zo goed als uitverkocht. Ook de andere series lopen goed vol, zodat aan het einde van het weekeinde de 300 aanmeldingen al zijn gepasseerd. Een dergelijke ervaring zullen steeds meer wedstrijden hebben. Op 17 december maakt Holten zich weer op voor de online-invasie van triatleten. Dan opent voor de eveneens 34e editie van het topevent in Overijssel de inschrijving.
  
Rahel duelleert met de prins
 
 
 
Er waren ook weer triathlonwedstrijden natuurlijk. Zaterdag de toprace in Dubai, Bahrain. Rahel Bellinga wilde zich weer graag meten met de absolute wereldtop. De aanloop verliep niet lekker. Een understatement waarschijnlijk als je na een lange reis in je hotel aankomt en merkt dat je de verkeerde fiets in een fietskoffer aantreft. Contact met het vliegveld, koffer terug voor Belgische rechtmatige eigenaar en intussen ook weer afwachten of Rahels fiets dan wel in het woestijnland is aangekomen. Dat was gelukkig het geval, zodat ze zaterdag gewoon van start kon. Rahel deed Bahrein omdat de gebroken ribben haar seizoen te abrupt hadden afgebroken. ,,Toch is het een bijzonder moment om op raceday met prachtig sterke vrouwen aan de start te staan.’’ De pro’s gingen zonder wetsuit te water. Rahel moest in dit veld snel lossen. ,,Koppie erbij houden, mijn slag afmaken en zorgen dat ik hoger op het water kwam te liggen.’’ In de wisselzone ervaarde ze de harde woestijnwind pas goed. ,,Ik had alleen hoge velgen voor, dat was met deze harde wind en hoge gebouwen niet zo handig. Het kwam er niet uit zoals ik wilde, ver achter bij wat ik gewend was.’’
 
 
 
 
Vlak voor het Formule 1-circuit werd ze ingehaald door niemand minder dan de prins van Bahrain, maar die fietste dan ook niet onaardig en werd gevolgd door een batterij fotografen. Scheuren over het formule 1-circuit was er nu niet bij. Bij het lopen kwam prins Nasser bin Hamad Al Khalifa – zoals hij voluit heet – de verbaasde Rahel weer voorbij. ,,Ik dacht dat hij even een bezoek had gebracht aan zijn privé-huis naast het parc fermé. Toen ie langs liep, kreeg ik nog net geen thee aangeboden.’’ Hoe dan ook, het was niet haar topwedstrijd. Maar de indrukken waren goed. ,,Lopen werd afzien, dat wist ik van tevoren. De voorbereiding was te kort. Onderweg nog twee moslim-deelneemsters zien lopen, die geheel bedekt gekleed gingen. Bijzondere sfeer.’’
O ja, toen het erop zat had Rahel op zondag al weer vroeg haar vlucht terug via Londen. Geloof het of niet: haar fietskoffer is in Londen achtergebleven. Waarschijnlijk rond middernacht kan ze haar fiets terug verwachten. En eigenlijk was ze van plan vroeg onder de wol te kruipen….
 
Blummenfelt is een held
 
 
Bijzonder avontuur dus. Bovendien een topevenement, want de Noorse nummer drie van de wereld Kristian Blummenfelt maakte een daverend debuut op de halve met de winst op Terenzo Bozzone. Die is overigens ook wel aan een topmaand bezig, want na winst in Los Cabos, tweede in The Island House Bahama’s was hij in Bahrain opnieuw tweede. Sven Riederer werd derde. De Helveet is een echte ‘bronze-digger’ sinds zijn derde plaats op de Olympische Spelen in Athene 2004. Beste Nederlander is Finn Zwager op een 47e plaats. De in het Midden-Oosten woonactige pilaat was er tevens tweede master 50 mee. Zevende in die categorie was Waldo Duin. Ze lagen 50 minuten achter op Blummenfelt. Een sensationale wedstrijd bij de vrouwen, waarin de Britse Holly Lawrence uiteindelijk aan het langste eind trok. Ze moest alles geven om de aandringende Anne Haug voor te blijven. Bijgevolg lag ze minutenlang uitgeteld op de finishmatten. Maar beide vrouwen waren dolgelukkig, ze hadden immers de grote kampioene Daniela Ryf op achterstand gezet. Ryf kwam vier minuten later als derde binnen, Rahel werd elfde prof en vijftiende vrouw. De verschillen waren na afloop groot: 48 minuten scheidden de TV Soest-atlete van Lawrence. O ja, de prins werd 95e in totaal en vijfde in de categorie tot 24 jaar.
 
Huub Biro lang niet laatste
 
De 70.3 Ironman in Penrith, in het westen van Australië werd gedomineerd door Ozzies en Kiwi’s. Dan Wilson klopte Tim Reed en Bredan Currie. Melissa Hauschildt boekte haar 28e (!) winst op een 70.3 Ironman. Tweevoudig wereldkampioene duahlon Felicity Sheedy-Ryan finishte als tweede voor Amelia Rose Watkinson. Enige Nederlander was voormalig topkok Huub Biro. Hij kwam een kleine vier uur later als 605e over de finish, liet er nog een stuk over dertig achter zich en was bij de M55 goed voor een 28e plaats. In de wetenschap dat Huub nog niet zo gek lang geleden 136 kilo schoon aan de haak woog, een prestatie van formaat.
 
Morgen de andere races, die we vanwege de tijdsverschillen nog niet mee kunnen nenen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.