Holten; Bonaire; Commonwealth; WK Ultraman; Team4Talent; Bali WTJ 653


WOENSDAG – Kampioen in het bouwen van evenementen rondom de triathlon is toch wel de Stichting Triathlon Holten. Dat begint al met de voorinschrijving op zondag 17 december al gebeurt dat nu grotendeels online. Voor de 1/8e afstand zijn 210 startnummers weggelegd voor Holtenaren en 350 voor niet-inwoners. Aanmelden kan via www.triathlonholten.nl In een later stadium kan voor de Kids triathlons, de Run en de bedrijventeams inschrijfmogelijkhedenn. In de aanloop naar de ETU Premium Cup belegt de organisatie sponsorborrels, persconferenties en meer opwarm-momenten. Holten is volgend jaar op de laatste twee dagen van juni.

 
ABC

 


Van de ABC-eilanden is op Bonaire de triathlonsport het minst bekend. Daar komt op 16 en 17 december verandering in. Dan houdt Budget Marine in samenwerking met Indebon het Bonaire Waterfront Events Sportweekend met onder meer zeilwedstrijden een 5 kilometer hardloopwedstrijd en een 1/8e triathlon. De opbrengst gaat naar het goede doel, in dit geval Boto di Piskado, een club mensen die authentieke Bonairiaanse vissersboten restaureert.

 
Brownlees voor Engeland

 


Voor de meeste toptriatleten op de korte afstand is de Gold Coast volgend jaar the place to be. In het najaar voor de ITU Grand Final, maar op 5 april ook al voor de Gemenebestlanden (Angelsaksisch). Op die dag staat namelijk triathlon op het programma van de Commonwealth Games. Er zijn 18 sporten en ook nog eens 38 para-sporten. In beide gevallen is triathlon opgenomen in het Australische programma. Titelverdediger Alistair Brownlee is al geselecteerd voor Engeland (geen GB maar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland afzonderlijk op de Commonwealth Games) samen met zijn broer Jonathan. De paratriatleten zijn trouwens ook welkom bij de grote seizoensopener in Abu Dhabi, waar de World Triathlon Series op 2/3 maart van start gaan.

 
Een WK over drie dagen

 
Er zijn officiële en officieuze wereldkampioenschappen. Uit die laatste categorie komt het WK  Ultraman. Op Big Island nog wel. Drie dagen op rij zijn de triatleten actief. Op de openingsdag is dat 10 kilometer zwemmen (daar kun je Maarten van der Weijden of Ferry Weertman nog wel voor inschakelen), maar nog diezelfde dag wordt 145 kilometer gefietst. De dag erna staan er nog 276 fietskilometers op de teller en op de slotdag wordt een dubbele marathon gelopen. De finish ligt op Kailua Old Airport met louter die moordende Queen K  Highway voor de voeten. 38 deelnemers dit jaar en 30 van hen kwamen binnen. Winnaar was de Amerikaann Rob Gray in 22.19.49. Jeremy Howard behaalde zilver en de Fransman Arnaud Selukov brons. In eerdere jaren waren er wel eens Nederlanders gestart, nu was dat niet het geval. Beste vrouw was de Duitse Steffi Steinberg in 26.02.27. Amy Craft werd tweede. Aan de finishfoto’s te zien, trekt dit WK iets minder publiek en ook de media-aandacht is marginaal. Maar goed. WK is WK. Dus vermeldenswaardig.

 
Boksen en triathlon

 
Dat triatleten knokkers zijn, wisten we al langer. Dat ze zich ook echt aan de vechtsporten wagen, is vrij nieuw. Richard Westerbeek is de enige ex-bokser die ik ken in onze sporttak. Team4Talent, altijd haantje de voorste in innovaties, had afgelopen zondag een eerste teamdag bij Fitness Hier in Steenwijk. De sportschool wordt gerund door John Nagelhout, indertijd samen met André Kwakernaat aan de wieg gestaan van Team4Talent. John gaf een boksclinic, daarbij geassisteerd door bokstijger Chris Brands. Spinnen, bijpraten, doelen stellen, nieuwe sponsors introduceren en de ring in. Zo stak de Teamdag een beetje in elkaar.

 

Nieuwkomers Pleuni Hooijman en Milan Brons waren er voor het eerst bij, maar voelden zich meteen thuis. Evert Scheltinga vertrok al wel voor zijn inmiddels ‘traditionele’ overwintering in Afrika. Evert vloog via Bali-Singapore naar Johannesburg. Hij was gelukkig bijtijds weg uit Bali. De Herbalife triathlon op het Indonesische eiland is overigens afgeblazen. Ze zou ook beter Volcano triathlon heten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.