Van Bas naar Els/Yvonne en Martijn in Busselton; Dakhla met Marco/Pim -WTJ 655


VRIJDAG – Vol verwachting klopt ons hart bij het volgen van de allerlaatste twee Ironmans van 2017. Niet alleen Mar del Plata, waar Bas Diederen hoge ogen hoopt te gooien zodat hij met de punten van Barcelona en nu Argentinië een stuk meer zekerheid heeft over deelname aan Hawaii. Bas moest steeds tot ver in de zomer doorgaan en hoopt nu zijn puntenaantal vroegtijdig bijeen gesprokkeld te hebben voor deelname aan het WK op 13 oktober volgend jaar. Fysiotherapeut Randy Stofberg is mee gereisd met Bas. Samen deden ze twee maanden geleden nog mee in Barcelona. Overigens is Brooke Brown samen met man Alex de Boer wel in de Argentijnse stad, maar dan om promotie te maken voor Dare2Tri en om de 2500 deelnemers aan te moedigen. Maar Brooke heeft nu al haar deelname voor volgend jaar toegezegd.

 
Busselton

 
Gisteren over Mar del Plata, vanavond over Busselton. De Ironman Western Australia bestaat al wat langer. In 2004 waren Jason Shortis (nog eens een zomer in Nederland gezeten) en Rebekah Keat de eerste winnaars. Voor Marcel Weijers was het in de beginjaren min of meer zijn thuiswedstrijd. ‘Cameraman’ Per Bittner werd twee keer derde, zijn aanstaande bruid Yvonne van Vlerken doet voor de derde keer mee na eerder een vijfde en derde plaats. Mooi dat we Yvonne en Els naast elkaar op Busselton Beach hadden met op de achtergrond de beroemde houten pier Busselton Jetty met de vier nog beroemdere huisjes.
Yvonne introduceert Els spontaan als haar opvolgster. Namens de Nederlandse volgers vraagt ze hoe het voelt om ineens als prof door het leven te gaan. Els moet er enerzijds aan wennen, maar ze ervaart de rust tussen de pittige trainingen als weldadig. Zoals het er nu naar uitziet, keert ze in mei terug naar Nederland om haar onderzoeken af te ronden en zich daarna volledig te wijden aan de triathlon. Yvonne doet dat ook nog wel, maar verklapt wel dat ze in juni in Duitsland haar jawoord gaat geven aan Per, die de opnames maakte. Els en Yvonne gaan allebei knallen, zoveel is duidelijk.

 
Van fout naar goed

 
Dat is ook wat Martijn Dekker gaat doen. Ook hij bericht enthousiast dat alles top is aan de Australische westkust met haar witte stranden en turquoise blauwe stranden. Martijn is inmiddels 2,5 week Down Under. Hij verblijft bij iemand van de triathlonclub.,,Die hebben me met alles geholpen. Hierdoor super kunnen trainen en alles volgens plan gegaan. Ik verwacht van de race dat ik alles wat ik in Maastricht fout heb gedaan nu goed ga doen. Er staan een paar sterke mannen aan de start, waarmee ik me kan meten wat mijn niveau is en waar naartoe ik zal moeten groeien.’’
In totaal doen zes Nederlanders mee aan de Ironman en drie aan de 70.3 Ironman, die op dezelfde zondag wordt gehouden. Die gaan trouwens al om 5.30 uur van start, tegenover de Ironman om 6.45 uur. Dat laatste betekent dat Yvonne, Els en Martijn zaterdagavond 23.45 uur Nederlandse tijd het water in duiken en we dus weer lekker een nachtje overslaan. Of heel vroeg opstaan.
De bij ons nauwelijks bekende HITS Series vormen in Amerika een circuit van kleinere hele en halve triathlons. Vaak doen er niet meer dan 40 triatleten mee, zaterdag in de finales wedstrijden te Palm Springs kunnen dat er iets meer zijn.

 
Marco met nummer 1

 
De ITU heeft nog twee wedstrijden op haar lange kalender staan. In het Marokkaanse Dakhla eindigt de African Cup. Marco van der Stel heeft het mooie startnummer 1 gekregen, dat moet haast motiveren tot een laatste uitschieter na een zwaar seizoen. Ook Pim Lebouille doet mee. Twee Marokkaanse toppers doen mee en – heel opvallend – liefst twaalf Iraanse triatleten. Veenendaal-winnaar Jonathan Wayaffe kan ver komen. Bij de vrouwen is Afrikaans kampioene Gillian Sanders favoriet. 

 
Donald in marathon

 


En toch nog even terug naar vorige weekeinde, want de KLM Curaçao marathon bracht een opvallende nummer vier aan de finish: Donald Hillebregt waagde zich eens aan het langere werk. Zijn marathondebuut ging bij tropische hitte in 3.17.55, winnaar Daniel Korevaar deed er 2.48.20 uur over. De Arubaanse triatleet Romar Arendsz werd zevende in 3.23.50. Marlies Kort won de halve marathon. Ze klopte zelfs alle mannen.

 
De Mountain Bike Beach Battle in Wijk aan Zee ging naar Lars Boom. Ons bekende namen als Ramses Bekkenk (20e), Thijs Al (26e) en Roos Hoogeboom (7e) deden tussen de wedstrijdrijders mee. Bij de recreanten kwam Peter Res als zevende onder de beach-boog door.

 
Pieternel bij Journaal

 
Tot slot. Het NOS-journaal vanavond. Een onderwerp over de Europese milieusateliet Tropomi. Een professor van het weerinstituut KNMI is erg enthousiast over de eerste resultaten. Haar naam: Pieternel Levelt, sinds jaar en dag verwoede triatlete. Altijd mooi al die kennis bij onze sporters.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.