Vooruitkijken op eerste Ironman Mar del Plata met Bas, Brooke en Paul WTJ 654


DONDERDAG – Nog even terugkomen op het WK Ultraman op Hawaii, want derde vrouw werd Fiona Siemelink. Zij is de Amerikaanse vrouw van Hans Siemelink, Nederlander en vijfvoudig Ironman finisher waaronder in 2015 dat andere WK op Hawaii. Hans stond ook op de selecte startlijst van Ultraman, maar haalde de finish niet. Fiona deed ruim 30 uur over de zware race.


Wat kunnen we verwachten van de gloednieuwe Ironman in Mar del Plata? Wat kan Bas Diederen er uitrichten, hoe vergaat het Brooke Brown en al die andere triatleten zo ver aan het eind van een kalenderjaar/seizoen?
Mar del Plata is geen groentje in triathlonsport. Al dertig jaar wordt in de Argentijnse stad een triathlon gehouden. Speaker Paul Kaye vergeleek het zelfs al met de Countries Mission Bay in California, de oudste race aller tijden. ,,Er is een marinebasis, helaas degene waar de onderzeeër van vermist wordt. Dus ze weten hier wat triathlon is, maar ze hebben geen idee wat er gaat gebeuren nu het een Ironman geworden is’’, aldus Paul, die het in de stad nog stilletjes vond. ,,Verklaarbaar, want Mar del Plata leeft van toerisme en het is nog erg vroeg in het seizoen.’’


Op de openingsdag begon het volgens Paul wel te leven. In het race-hotel maken mensen selfies met de ‘big M-dots’ bij de expo en de registratie. De spanning neemt toe. Het parcours lijkt op papier makkelijk, maar is dat wellicht niet. De sterke zwemmers zijn in het voordeel in de vaak onstuimige en grillige Atlantische Oceaan. De wind speelt ook een rol bij het fietsen. Om het met Paul te zeggen: ,,Het ene moment voel je je Sebastian Kienle, even later lijkt het of je nog nooit op een racefiets gezeten hebt. En dat twee rondes van 90 kilometer lang.’’ Het loopparcours is niet zo vlak als het lijkt.

 
Bas Diederen verkende de parcoursen ook al. ,,Vlak is het wel, maar de wegen zijn erg grof met af en toe kuilen. Dat maakt het qua concentratie extra zwaar. Je moet de weg constant scannen. De wind zal met zwemmen en fietsen een factor worden. Afhankelijk van de richting kan het extreem veel golven geven en kan het fietsen lastig worden.’’
Bas vindt de temperatuur vergelijkbaar met die in Nederland. ,,Het water is koud, een graad of 15 slechts. De voorspellingen voor zondag zijn in de ochtend 12 tot 14 graden en ronde middag 18. In combinatie met de wind zal het frisjes worden.’’ Maar onze Limburger voelt zich goed. ,,Na Maastricht gelukkig blessurevrij en sindsdien elke maand weer sterker geworden. Barcelona was een degelijke race en voor mij een teken dat ik op de goede weg ben. Ik neem de race mee om punten te scoren voor Hawaii en om de training bij te sturen. Een wedstrijd is de beste test om een analyse te maken waar de trainingen meer aandacht nodig hebben.’’

 
Bas wordt door Paul beslist als favoriet gezien. Hij neemt het op tegen Igor Amorelli, de Braziliaan die hem op Limburgs grondgebied vorig jaar wist te verslaan. Miguel Blanchart is eveneens kansrijk net als Andy Potts en Matt Chrabot. Mooi dat ook de Argentijnse triathlonlegende Oscar Galindez mee doet. De organisatie gaf hem startnummer 1. Bij de vrouwen voorspelt Paul een boeiende strijd met Tine Deckers, Asa Lundstrom, Sarah Piampiano, Magali Tiseyre en Caroline Livesey in de hoofdrol. Benieuwd of Broke de Boer-Brown uit Dordrecht (!) daarin mee kan. In onbekende races kom Brooke vaak heel ver.
Mar del Plata is een echte sportstad. Een aantal wedstrijden van het WK voetbal 1978 zijn er gespeeld. Oranje niet overigens, die daar blij om waren. Er gingen geruchten dat de grasmat gesaboteerd was om het Argentijnse elftal te bevoordelen. Ook voor The PanAmerican Games, de Davis Cup en de laatste jaren Dakar-rally was de kuststad gastheer. Zo’n 2350 triatleten doen mee aan de eerste Ironman in het Latijns-Amerikaanse land waar al wel in Buenos Aires een 70.3 is gehouden.

We duimen voor het succes van Bas en Brooke aan de andere kant van de wereld, hoewel het toch maar vier uur vroeger is. Dus zondagmorgen rond 11 uur Nederlandse tijd duiken ze daar de Atlantic in.

 
Nog in Zuid-Amerika is het zondag ook de 70.3 Ironman in Cartaghena, Colombia. Op de andere races komen we vrijdagavond in de voorbeschouwing terug. Dat geldt zeker ook voor Busselton met Els en Yvonne. De twee toppers zetten morgen hun verwachtingen hier uiteen.

 
Ze zwemmen in azuurblauw water. Net zo blauw als de badmutsen van Athletesportsworld, die volgend jaar gebruikt worden voor de triathlon Oud Gastel, waarvoor nog een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar is.

 

Streeksportman Wim Nieuwkerk zal er vast geen nodig hebben. Hij heeft nu wel iets anders aan zijn hoofd, want deze week is Saar geboren. Wim en Lisette: van harte gefeliciteerd!

 
26-11-2017 : Hawaii (38/0)
1.Rob Gray   (USA)  22.19.48
2.Jeremy Howard  (USA)  22.25.16
3.Arnaud Selukov  (FRA)  23.17.51
1.Steffi Steinberg  (GER)  26.02.27
2.Amy Craft   (USA)  30.37.09
3.Fiona Siemelink  (USA)  30.45.15

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.