Bas over Mar del Plata; leeftijd is no issue in Ironman; Daniel en Koen bij premier – WTJ 657


ZONDAG – Bas Diederen is een man van weinig woorden. Maar wat ie zegt, snijdt meestal wel hout. Zijn uitstappen in de eerste Ironman Argentina was uiteraard een teleurstelling. Bas verstaat de kunst om zich snel over tegenslagen heen te zetten. Het heeft ook weinig zin om er lang in vast te blijven hangen. Drie zinnetjes op zijn Facebook zijn voldoende om te snappen hoe zijn Ironman vroegtijdig eindigde:
My body could not handle my ambition. Have had better days. Really disappointed.
Natuurlijk maak je zo’n verre reis niet om roemloos uit te stappen, daar in de straten van Mar del Plata. Nader informerend, zegt Bas dat hij al op de fiets moeite had om zijn vermogen vast te houden. ,,Het laatste uur op de fiets, hield ik dat niet langer vol. Bij het lopen veranderd het helaas niet.’’ Zo rond kilometer vijftien was het einde oefening voor Bas. Toch is er geen man overboord in The Road to Kona. De eerste punten waren in Barcelona in de knip. Twee goede wedstrijden in de eerste seizoenshelft van 2018 en deelname aan het wereldkampioenschap is reëel.
 
Lang mee kunnen
 
De knop om. Dat deed Martijn Dekker ook in Busselton. Tot twee keer toe zelfs. Eerst nadat die mooie zwemtocht van vier kilometer werd getorpedeerd door ‘The great white one’ en daarna toen hij op de marathon op kilometer 18 finaal blokkeerde. Verklaringen komen later, alles wat Martijn deed was vooruit kijken. Naar een seizoen waarin de puzzelstukjes op hun plaats vallen.  Natuurlijk is verliezen, uitstappen niet leuk. Maar het gebeurt. Zelfs met de grootste kampioenen. Vergeet ook niet dat duursporters – de naam zegt het al – best lang mee kunnen. Het grootste voorbeeld woont in ons eigen land: Rob Barel. Het was mooi geweest als het Sportgala op 19 december ook een veteranenprijs zou uitloven, Rob zou grote kans maken. Maar ook Yvonne van Vlerken gaat al heel wat jaartjes mee en kijk hoe luchtig ze reageert op haar vierde plaats: ,,Toch weer wat centjes binnen om een mooie trouwjurk te kopen.’’ Els Visser al net zo: ,,Ik sta pas aan het begin van een hopelijk lange, mooie carrière.’’ Els is sowieso een vrouw, die het Carpe Diem hoog in het vaandel heeft. Met reden trouwens.
 
Oscar Galindez, de Argentijnse Rob Barel
 
Dat je op hogere leeftijd aan de top mee kunt draaien bewezen afgelopen weekeinde ook veel buitenlandse triatleten. We zetten er voor de verandering de leeftijden bij. De onverwoestbare Cameron Brown (45) kwam toch weer als vierde over de finisj in Busselton. De 47-jarige Dede Griesbauer presteert hetzelfde maar dan in Mar del Plata. Dede gaf kleur aan de race, waarin uiteindelijk Sarah Piampiano (37) de winst greep en Tine Deckers (39) op een schitterende tweede plaats eindigde. Het brons ging Magali Tisseyre (36). Gemiddelde leeftijd van de top vier: 40,2 jaar. Bij de mannen lag dat in Mar del Plata iets lager. Matt Chrabot is een 34-jarige prof uit Chicago. Na tweede plaatsen in Boulder, Chattanooga en Cozumel stond hij eindelijk op het hoogste ereschavotje. De 38-jarige Jozsef Major haalde nog eens een keer uit en finishte als tweede en  de uit Maastricht bekende Igor Amorelli hield de Zuid-Amerikaanse eer hoog met brons. Igor is met zijn 33 jaar zelfs een groentje. Martijn is overigens 31 en Els 27. De Argentijnen gingen trouwens finaal uit hun dak bij de finish van landgenoot Oscar Galindez, die we gerust de Argentijnse evenknie van Rob Barel mogen noemen. De 46-jarige triatleet uit Rio Tercero debuteerde in 1986 (!), deed mee aan de eerste Olympische Spelen in Sydney (waar ie in de buurt van Rob finishte trouwens) en later won hij in 2003 en 2007 nog de Ironman Brasil. Eigenlijk was Oscar al een triatleet in ruste, maar toen ie vernam dat Ironman eindelijk zijn land aandeed hervatte hij de trainingen. Talent verloochent zich nooit, getuige de formidabele zevende plaats voor Oscar in 8.39 uur, zijn tiende besttijd ooit op een Ironman. De Argentijnse triathlonsport veerde in elk geval op. Dat moet onze koningin deugd doen. Yves Rijchwalski uit Sittard had ook plannen mee te doen, maar is uiteindelijk niet gestart.
 

Niet voor een wedstrijd, maar wel drie weken intensieve training bij mooi weer. Las Palmas mocht maandag Menno Koolhaas en Jorik van Egdom verwelkomen. De mannen hebben hun uitvalsbasis belegd in Corralejo. En daar schijnt volop de zon.
 
Sportprijzen
 
 
De zon gaat ook schijnen voor Jetze Plat op 19 december. Zijn nominatie straalt af op de hele triathlonsport en dat is super. Bij de mannen kiest de vakjury uit Tom Dumoulin, Max Verstappen en Sven Kramer. Bij de vrouwen gaat het tussen Marit Bouwmeester (Tri-Ambla duimt voor haar), Dafne Schippers en Anna van der Breggen (ex-wintertriatlete dus hè). Mannenhockey, shorttrack en favoriet de Oranje Leeuwinnen maken uit wie sportploeg van het jaar wordt. Zullen we zeggen dat de Mixed Relay triathlonploeg op een goede vierde plaats is geëindigd? Maandagavond werden op het jaarlijks Wielergala in Den Bosch ook de wielerprijzen uitgereikt. Tom Dumoulin was logisch, opvallend was dat hier Annemiek van Vleuten wel sportvrouw-kandidate Anna van der Breggen voorbleef. Ze hadden het van ons allebei mogen worden, met wegwereldkampioene Chantal Blaak er ook nog bij.
 
Met Mark op de foto
 

Misschien niet op het Sportgala, maar wel maandag bij minister-president Mark Rutte: de topsporters van de voor Oranje zeer geslaagde Invictus Games. Onder hen dus ook Daniel Knegt en Koen de Leeuw. Een prachtig moment voor beide Zuid-Hollandse helden. En dat laten we zien met foto’s van stralende sporters en een apetrotse premier.
Tot morgen!
 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.