HITS-series met Robert; 70.3 Ironmans Colombia en Busselton; Sint – WTJ 658


DINSDAG – Een kort Tri-journaal dit keer. Zo’n hele dag rijmen gaat je niet in de koude kleren zitten. Uit de wedstrijden van afgelopen weekeinde bleef nog de HITS-series finale over. Knap hoe die wedstrijdjes in Amerika zich staande weten te houden, want het is niet bepaald druk. Een hele voor 37 deelnemers organiseren lijkt me een hele opgave. Hoewel op de kortere afstanden (half, Olympisch en sprint) in totaal toch nog wel 400 man komt opdagen. Palm Springs is traditiegetrouw de finale-race van het uit vijf wedstrijden bestaande circuit. Deze HITS-finale werd gewonnen door Jordan Bryden en Angie Spallas. Toch een Nederlander aan de start, net als vorig jaar trouwens. Robert van Leeuwen woont al heel wat jaartjes in de States. Hij is 26e bij de mannen geworden in een tijd van 16.21.25 uur. De iets drukker bezette halve afstand ging naar de Amerikanen Curtis Feltner en Anna Buster.
Gek genoeg staat HITS voor ‘Horse shows in The Sun’. Er ligt dan ook een hippische achtergrond achter deze wedstrijden. Vanuit paardensportevenementen werden twintig jaar geleden de eerste triathlons georganiseerd. Ervaring genoeg en alle evenementen tezamen trekken toch 10.000 deelnemers per jaar. Dus het gaat zo slecht niet, sterker het is een regelrechte HIT.


We blijven op het Amerikaanse continent met in het prachtige Cartagena, Colombia de één na laatste 70.3 Ironman van het jaar. De wedstrijd kreeg met Kevin Collington een sterke winnaar. Hij versloeg de Duitser Horst Reichel en zijn Amerikaanse landgenoot TJ Tollakson. Hoog in het eindklassement eindigde de verrassend sterke thuisfavoriete Diana Castillo. Achter haar schoof Kelsey Withthrow ten opzichte van de debuutrace in 2016 een plekje op. De derde plaats ging voor het eerst in de Ironman-geschiedenis naar een deelneemster uit Panama: Susan Guillen. Zeven Nederlanders aan de start. Beste van dat stel: Werner van der Velde op een 282e plaats. We tellen ook Arjan Meesterburrie onder de Nederlanders, hoewel op zijn triathlonpak ECU staat en uitkomt voor het land waar hij al jaren woont en werkt: Ecuador. Het was voor Arjan zijn derde 70.3 IM dit jaar. In Colombia eindigde hij op een 701e plaats overall. Beste vrouw was de Arubaanse Monica Brinkenberg op de 40e plaats en tevens vijfde F40.
Om het dan compleet te maken hebben we ook nog de 70.3 Ironman Busselton onder de loep genomen. In mei is normaliter de 70.3 in deze Australische stad, maar voor het eerst was zowel de hele als halve afstand op dezelfde dag met voor de bevoorrading alle gevolgen van dien. Halve drinkbussen en dat brak veel triatleten op. Hoe dan ook Ozzies Owain Matthews en Caroline Anderson waren de niet zulke bekende winnaars op de 70.3. Twee Nederlanders haalden de finish. Bij de mannen werd Evert Willeumier 87e, bij de vrouwen Minke Albers 111e.

 
Zo dan zijn we helemaal bij. Op de loopwedstrijden na van de afgelopen dagen. Komen we morgen op terug. Eerst pakjes uitpakken. Het handboek: hoe vind ik zo snel mogelijk oude uitslagen terug? Dank u wel sinterklaasje. Tot volgend jaar! 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.