Frysman raakt moeiteloos vol; Amsterdamse triathlons; Pim goed in Montferland Run – WTJ 659


WOENSDAG – Er zijn van die wedstrijden, die je meteen omarmt zonder ze te kennen. De Frysman is er een fraai voorbeeld van. Een hele triathlon met een hoog ons-kent-ons-gehalte. Met zijn allen de dag tevoren in de tent tekst en uitleg krijgen. Goeie hap eten, misschien Berenburgertje erbij. En dan op zondag los. In dat IJsselmeer, al klinkt Zuiderzee nog mooier. Dat robuuste van een wisselzone aan de voet van het Rea Klif, een lekker lopend fietparcours vol afwisseling en ook nog door pittoreske Friese dorpjes (schijnbaar af te leggen zonder te hoeven remmen!) en een marathon die eindigt bij de zwerfkei uit De Tynje met de legendarische tekst ‘Leaver dea as sleaf’ daterend uit 1345, de Slag bij Warns. En dan is er nog it Swurd fan Grutte Pier, te winnen door de beste triatleet uit de drie noordelijke provincies. Tot nu staan de namen van Gerard Terwisscha van Scheltinga (gelukkig is het een lang, groot zwaard) en twee keer Stefan van der Pal erop. Volgend jaar zal Stefan niet op het zwaard terugkeren, maar 150 anderen staan te popelen om ook Frysman te worden. Moraal van deze lange introductie: de populariteit van Frysman kent geen grenzen. Binnen een half uur na openstelling waren de eerste honderd aanmeldingen binnen. En de rest volgde snel. Een wachtlijst nadert. Inmiddels zijn er 25 extra startplaatsen toegevoegd. De wedstrijd is op 24 juni, ja daags na Oud Gastel. Maar ook die zit zo goed als vol. Het kan dus makkelijk.
Haarlemmermeer en Zandvoort (?)

 
Die laatste opmerking slaat op altijd leuke presentatie van de Amsterdam Sport Events. Elk jaar weer vernieuwingen in en rondom onze hoofdstad, dat is Lars Vreugdenhil en zijn gedreven team wel toevertrouwd. De serie van vijf wedstrijden begint volgend jaar in Hoofddorp met de Haarlemmermeer Triathlon op 19 mei. Mooie nieuwe locatie, waar de jeugd en junioren zich mogen bewijzen voor internationale wedstrijden later in het seizoen. In het weekeinde van 16 en 17 juni is kustplaats Zandvoort zo goed als zeker de locatie voor een OD en sprint triathlon. Zwemmen in de Noordzee, drie keer raden waar het fietsen en lopen overheen gaat. Ik voorzie de deelname van Jenson Button en Max Verstappen zit in de voorrijdwagen. We hebben het over de Dare2Tri-wedstrijd in Zandvoort. De TriAmsterdam over de halve afstand verschuift een paar weekjes naar 7 juli in dit gevall. En ja, dat is dan samen met de halve van Didam. En toch denk ik dat ook dan beide wedstrijden elkaar prima verdragen, zo groot is triathlon inmiddels wel gegroeid namelijk. In de tweede seizoenshelft noteren we op 18 augustus de Ouderkerkplas triathlon 020 en tenslotte 29 september (mooie datum) de sprint-race op en rond de Amsterdamse Bosbaan. Geen twee Bosbaan-races dus volgend jaar. In het voorjaar was de accommodatie niet beschikbaar. De Mirandabad triathlon vervalt eveneens. Maar Amsterdam Sport Events, het ziet er weer mooi uit. Succes alvast.
Joyce wint Montferland Run


Terug naar het vorige weekeinde. Niet meer voor tri- of duathlons. Wel voor hardloopwedstrijden. De grootste stratenloop in het eerste decemberweekeinde was de Montferland Run over 15 kilometer. Pim Venderbosch liep erg sterk: 29e in 50.39, Hidde Bekhuis klokte de 39e tijd in 53.27 en Edwinn Ruumpol werd 55e in 55.39. Ex-duatleten Ruth van der Meijden en  Jessica Oosterloo waren goed voor een derde (51.54) en vierde (54.32) plaats. Zevende werd nationaal marathonkampioene Mireille Baart in 56.11. In de Midi Run was Joyce Caro de beste, tweede en derde waren ook bekenden: Grada Boschker en Femke Panjer. Broer Gjalt Panjer werd zevende bij de mannen.
Pepernotenrun en meer van dat soort

 
Ann Schoot Uiterkamp won de Sint Nicolaasloop te Bunschoten. Mark Saathof was de beste in de 2e Lageveldloop te Wierden. In de Pepernotenrun van Franeker waren Charissa Zijlstra en Inge van Schaick het snelst bij het snoepgoed van sint en piet. Marlies van Amstel won de Runnersworld Wintercup te Lelystad. Frysman Daan Glorie ‘glorieerde’ in de Strand- en Duinloop te Castricum. Richard Kramer en Audrey Breur wonnen de Duincross in Den Helder, Audrey bleef thuisfavoriete Lucienne Groenendijk nipt voor. Winnaars van de Enclavecross in Baarle-Nassau waren onder meer Joey van ’t Verlaat en Marcel Laros. Diens oud-collega Huub Maas won de Specifiek Stratenloop in Waspik. In de Zandboscross te Deurne waren categoriewinnaars onder meer Sanne van Paassen en Nicole Loeve. In de Sjef van Oyen Kapellerbosloop finishten Rani Skrabanja en Maud Golsteyn op de plaatsen twee en drie. De Duitse triatleet Klaus Eckstein liep naar winst in de Snertloop van grensplaats De Lutte. En dat sommige triatleten altijd energie overhouden bleek wel in de Voorne’s Duin Trail te Oostvoorne. Yennick Wolthuizen woont nu vlakbij en testte zich op de 15 kilometer die hij prompt won. Anne Zijderveld werd derde op de 29 km. met Martine van Aalst op de negende plaats. Geke Venema – alweer een Frysman – zette zich aan de 44 km. en werd derde in 4.17.20 uur. Die Geke toch. Zal vast weer meedoen aan de Hel van Kasterlee. Over enkele weken is het weer bal in Belgisch Limburg.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.