3Logica (6) – Frank Heldoorn over crosstraining

Crosstraining: waarom ook alweer?

Vorige week verbeterde de Noor Sondre Nordstad Moen het Europees record op de marathon tot  2:05:48. De laatste blanke Nederlander die het nationaal record in handen had was Kamiel Maase (2:08:21). Ik associeer Noorwegen vooral met langlaufen (en Koss) en jullie weten dat ik nogal een voorstander ben van deze sport als het gaat om crosstraining doen voor triathlon. Ik ging googelen en stuurde op de gok een messenger bericht naar zijn FB account. En kreeg zowaar nog antwoord van zijn zus ook. En kreeg mijn vermoeden bevestigd: ja Sondre heeft een langlaufverleden. Dat verbaasde mij niet, maar hoe bruut goed deze sport als basis werkt voor hardlopen bleek uit het volgende.

Moen beoefende de langlaufsport zeer intensief t/m zijn 16e jaar. En wie was er op zijn 17e 2e (!) op het EK cross (lopen) voor junioren?

Juist, de man from the Moen.
Vele loopkilometers later is ie nu tot een ongelooflijk hoog niveau gekomen. Ik vermoed, maar dat heb ik nog niet bevestigd gekregen – dat ie nog steeds  de looptrainingen afwisselt met langlaufen. Zoals zijn landgenote Ingrid Kristiansen dat vroeger deed tijdens haar actieve loopbaan. Zij had jarenlang het wereldrecord op de marathon in handen.

Voor Niek zocht ik rond zijn 11e/12e jaar naar een leuke vorm van crosstraining die vooral zijn core goed zou doen. Want binnen aan je core werken, viel voor mij niet onder leuk en er was me alles aan gelegen om Niek voor de sport te behouden. En er was me veel aan gelegen Niek op jonge leeftijd een goede basis mee te geven. Je kunt me daarin wel een freak noemen.

Voorbeeld? Toen Niek zijn eerste fietsmeters zonder zijwielen aflegde, heb ik meteen pedalen met toeclips riempjes bevestigd, zodat ie meteen de trekfase in zijn systeem kon hebben. We weten uit fietsmetingen dat dat “aardig” gelukt is.
Ik kwam al speurend uit bij het langlaufen. Ik proefde er – met zeer beperkte – techniek aan en wist meteen: “dit is ‘m!” Dus nam deze freak contact op met de voormalig bondscoach langlaufen Sidney Teeling en hij adviseerde aan te haken bij het Noords Festival (ook dit jaar weer georganiseerd: https://www.vasasport.nl/winter/noords-festival-pillersee ).
We waren meteen hooked en kregen bevestigd dat dit voor romptraining uiterst geschikt was. En voor het uithoudingsvermogen helemaal. Eén van de redenen waarom ik de langlaufbewegingen nader ging bestuderen was het feit dat onderzoekers hadden gevonden dat langlaufers de hoogste VO2max scoren van alle duursporters.In Nederland kan rolskiën als uitstekend alternatief dienen voor het langlaufen. Louis Delahaye schreef er een tijdje terug nog over in de Losse Veter: kom je door omstandigheden maar tot een “beperkt” aantal loopkilometers, dan is het doen van crosstraining een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie te trainen zónder de schokbelasting van het lopen. Daarnaast is de afwisseling nog leuk ook.
Sondre Nordstad Moen, wereldster

 

Uiteraard mag je ervoor kiezen niet aan crosstraining te doen. Maar laat ik je dan niet horen zeggen dat de Noor en Niek talenten zijn. Ze zijn op jonge leeftijd gefaciliteerd met de juiste mix van beweging en intensiteit. Ik ben erg benieuwd of in het KNAU of NTB jeugdplan of trainersopleidingen  “crosstraining” structureel is opgenomen.
Ik vrees het ergste, gezien de programma’s die ik van dichtbij heb mogen meemaken of lezen. NTBaas? NTBang.Ondertussen rolt/glijdt onderstaande smurf vrolijk verder :
Niek – hier net 13 – Nederlands sterretje.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.