Zwemdiploma’s; ijszwemmen; crossduathlon Zeewolde; hardlopen – WTJ 663

MAANDAG – Ergens in een zwembad in Nederland behaalde een watertrappelend jongetje of meisje vorige week het 15 miljoenste zwemdiploma. De Nederlandse Zwembond is iets ouder dan de NTB: opgericht in 1892. Vijf jaar later gaf de bond het eerste zwemdiploma uit en vorige week mocht Pieter van Vollenhoven dus de 15 miljoenste uitreiken. In mijn jeugd was schoolzwemmen nog normaal, dat is het nu niet meer. Pieter van den Hoogenband wil zwemmen weer leuk maken. ,,Het is jammer dat zo weinig kinderen doorgaan met zwemmen als ze niet meer verdrinken. Zwemmen is meer dan dat.’’ Bij de mijlpaal bekende Erica Terpstra trouwens dat ze geen enkel zwemdiploma heeft. ,,Ik was een iel meisje. De dokter zei: laat haar zwemmen, wordt ze steviger van. Nou dat klopte wel.’’

 

Zwemmen mag dan even geen onderdeel zijn in Europese evenementen, we zien steeds vaker foto’s op Social Media van Icemen en Icewomen, die ergens in een open water aan het trainen zijn. Het begon allemaal met Wim Hof, in januari dit jaar zagen we Tibor Korozsi een ijstriathlon organiseren, Michel Siep doet graag gekke dingen  en ook Joop Schwalbach ligt deze weken nog regelmatig in het open water. Van Joop snappen we wel waarom: hij traint voor de Alaskaman en daar zijn de watertemperaturen ook niet zo sjofel. Ik zeg: op naar de Nieuwjaarsduiken onder meer bij ’t Veerke (zwemparcours triathlon Oud Gastel), maar langer dan vijf tellen hoeft dat niet te duren. Overigens willen we volgend jaar met WTJ vaker de open water zwem-evenementen volgen, wetende dat daar steeds meer triatleten aan meedoen. Tips hierover zijn welkom.

Zonder zwemmen heet het duathlon. Zaterdag was er toch weer eentje de KaapFlevo crossduathlon van Zeewolde. De organisatie was in handen van TV Zeewolde. Deelnemers werkten onder ‘epische weersomstandigheden’de wedstrijd rondom beachrestaurant KaapFlevo af. Het overzichtelijk parcours was zowel voor duatleten als toeschouwers aantrekkelijk. De sneeuw was in de Flevopolder zaterdag al gevallen, het was er koud, Kortom barre, winterse omstandigheden waarover volgens de webmaster van TVZ nog ‘jarenlang zal worden nagepraat.’ Er zat zelfs nog een okser in het parcours, waar menig paardcombinatie moeite mee zou hebben. De winst ging op de korte afstand naar Corné Lof en Silke de Wolde. Beste duo op die afstand waren de dames Karin Rietdijk en Helen Ruiter. Op de lange afstand ging de winst naar TVZ-er Remi Jansen, beste vrouw was Annemarie Rustenburg. Zij kondigde terloops aan dat haar Suydersee triathlon een datum gevonden heeft: 21 juli 2018. Beste koppel op de lange bleek het duo Sten Oostland en Hans Raven.
Voor zover ze niet geteisterd werden door de winter, trokken de loopevenementen in Nederland ook weer bekende tri/duatleten. De St. Georgecross in voormalig triathlondorp Spierdijk ging naar Audrey Breur, Richard Kramer en Ruud Beerepoot. De Cees Clement Cross van Sneek leverde winst op voor Fleur Baljet. Gert-Jan Liefers snelde naar winst in de GOK-cross te Epe. Erik Leusin, Saskia Bekhuis en Pim Bakker mochten de eerste prijs mee naar huis nemen in de Wilgenweard Nijverdalseberg. Irma Heeren won de Koude Polderloop te Nijkerk. Gemiddeld trokken de loopwedstrijden nu zo’n 100 deelnemers, daar was het slechte weer natuurlijk debet aan. De 12.000 deelnemers aan de Bruggenloop mochten thuis blijven.

Het beste waren nog de indoor-evenementen af of in een trappenhuis. Zoals in Enschede de Alphatoren waar het NK trappenloop traditiegetrouw wordt gehouden. Veel brandweermannen onder de deelnemers, maar ook Guido Gosselink die ’s lands zevende beste trappenloper is geworden, vijftien seconden achter winnaar Jeroen Vochteloo. Jeugdtitels gingen naar Guido’s kinderen Rens en Annemarie. Brons was er voor Evelien. Ja, ook dat is een Gosselinkje.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.