40 jaar triathlon; Sportgala’s overal; Joey sportman; Super League; 4xMixed Relays – WTJ 664


DINSDAG – Nog een dikke twee maanden en dan mogen Mr. en Mrs. Triathlon veertig kaarsjes uitblazen. Speciaal voor het 40 geboortejaar van Ironman, zijn er volgend jaar 40 extra slots. Het was op 18 februari 1978 dat aan de kust van Oahu, Hawaii twaalf atleten die wat merkwaardige uitdaging aangingen. Ze finishten in Kapiolani Park en werden ’s werelds eerste Ironman triatleten, zonder dat overigens te beseffen. Anything is possible was geboren. Inmiddels zijn we exact 560 Ironmans wereldwijd verder. Wie vóór 14 januari inschrijft in een van de Ironman-races komt in aanmerking voor de loterij van de 40 extra slots.

Ryf tweede


Daniela Ryf is tweede geworden bij de CreditSuisse SportAwards oftewel de Zwitserse sportverkiezingen. De beste zes sportvrouwen en zes sportmannen waren bijeen. De Hawaii-wereldkampioene moest alleen alpineskister Wendy Holdener voor laten gaan. Zij is de wereldkampioene op de combinatie. Tennisser Roger Federer werd opnieuw sportman van Zwitserland. Zoals bekend wordt op 19 december duidelijk of Jetze Plat Paralympisch kampioen wordt. Dan is het Nederlandse sportgala. Maar ook in tal van gemeenten worden regionale of lokale sportverkiezingen gehouden. Wij zijn benieuwd wat dat dit seizoen aan tri- of duathlonkampioenen oplevert.

Nissewaardevol


De eerste kampioen heeft dat al opgeleverd. In Nissewaard was gisteren het sportgala. In theater De Stoep werd nationaal crosstriathlonkampioen Joey van ’t Verlaat benoemd tot sportman van 2017. Verspringer Ignisious Gaisah reikte de prijs uit. Zijn zus Kim, eveneens nationaal kampioene, werd gehuldigd als sporttalent van 2017. Gefeliciteerd allebei. Evert Scheltinga komt in aanmerking voor de Gouden Sport Ster Lingewaard, de eerste sportverkiezingen van de gemeente Lingewaard. Marije Dankelman, nummer drie van het NK 2018, is genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar in de gemeente Ommen. En in Breda is TVB genomineerd voor de titel sportploeg van het jaar. De mannen van Triathlonvereniging Breda zijn afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Eredivisie en dat verdient alle lof. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus dit lijkt ons slechts het topje van de ijsberg.

Super League versus ITU


Die kalender 2018 lijkt wel van elastiek, maar is het natuurlijk niet. Er blijven echter maar races bij komen. Ironman breidt weer met zo’n tien races uit, Challenge krijgt er een paar bij en de ITU krijgt er een serieuze concurrent bij met de Super League competite. Bedacht door Chris McCormack volgens de formule: kort, maar hevig. De succes-story begon dit voorjaar op Hamilton Island voor de mannen en Richard Murray als winnaar en Jorik van Egdom als Nederlandse deelnemers. De Super League kreeg een vervolg op Jersey Island, een week na het WK Rotterdam. Rachel Klamer en opnieuw Jorik mochten zich meten met de allerbesten. En nu moet ITU rekening houden met nog meer Super League Events waarbij Enduro, Triple Mix, Eliminator, Sprint Pursuit en Equalizer de trefwoorden vormen voor de formats. Er komen ook agegroup evenementen omheen. Waar de races allemaal zijn? Het wordt weldra duidelijk al zitten Hamilton en Jersey er weer bij en ruilt Penticton weer eens van ‘brand’. Na eerst Ironman en Challenge te zijn geweest, was de  Canadese sportstad afgelopen zomer decor van de eerste Multisport World Championships  en dan nu weer Super League. Alleen Powerman en XTerra hebben nog geen voet aan de Canadese grond kunnen zetten. De Super League Canada is van 17 tot en met 19 augustus. Voor zover na te gaan zijn de inschrijfgelden hoog, maar keert de organisatie aan de wereldtoppers ook een fiks prijzengeldbedrag uit.

Meer estafette-races

ITU zit intussen ook niet stil. Het hoofdbestuur is bijeen in Edmonton, waar eerst de Wetenschaps- en Triathlonconferentie plaats vond en nu de Executive Board meeting. Hoofdthema was het verder uitbouwen/promoten van de Mixed Relay, immers een Olympisch onderdeel in Tokyo. De ITU is er alles aan gelegen om zoveel mogelijk triatleten en teams naar de Japanse hoofdstad te krijgen in 2020. In de aanloop naar de Spelen is het daarom zaak meer internationale Mixed Relays in te richten. Tot nu toe is vooral het jaarlijkse WK in Hamburg dé confrontatie tussen ’s werelds beste tri-kwartetten (rare samentrekking trouwens). Daar waar Oranje dit jaar zo schitterend voor de dag kwam met brons. Nu komen daar Nottingham op 7 juni en Edmonton 27 juli bij. Maar ook op EK’s als Eilat, Glasgow en Tartu, op het WK studenten en op nog meer races wordt de 4xMixed Relay aan het programma toegevoegd. Keuzes, keuzes, keuzes. Het leven van een toptriatleet gaat niet over rozen. ITU houdt natuurlijk wel de exclusieve rechten van Olympische deelnames, dus een enorme leegloop richting Super League zal er niet komen. Het is overigens de tweede poging om een groots profcircuit van de grond te tillen. In de jaren negentig was de Britse media-man Ian Sweet onder meer betrokken bij een circuit naast dat van de ITU. We gaan het allemaal zien en beleven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.