Rustig op transfermarkt; Rankings; Bijzondere verhalen – WTJ 665

WOENSDAG – Als ik zo bij onze Belgische collega’s lees dan is het op de Nederlandse transfermarkt nog erg rustig. Stilte voor de storm wellicht. In Vlaanderen werd wel het Sportoase team 185 van Marc Herremans aan de pers voorgesteld. Zoals we al eerder meldden is de Nederlanders inbreng uitgebreid met toptalent Shirin van Anrooij, naast dus die twee andere jonge toppers Kirsten Nuyes en Niek Heldoorn. Marc heeft een neus voor grote talenten dat moge duidelijk zijn.
We hebben zo aan het einde van het kalenderjaar niet alle Rankings afgesloten. Nu er wat minder wedstrijden zijn smeren we dat enigszins uit over de resterende december-afleveringen. Te beginnen met de ITU Triathlon World Series Ranking oftewel het wereldkampioenschap. Mario Mola prolongeerde zijn titel, bleef landgenoot en vijfvoudig kampioen Javier Gomez voor en Kristian Blummenfelt stijgt van een 137e plaats in 2014 via een 45e in 2015 en een 11e in 2016 naar het brons dit jaar. Ongelofelijk verhaal, deze Noor. Flora Duffy deed wat Mario bij de mannen deed: titelprolongatie. Souverein was de Bermudaanse, die volgend jaar op haar eilanden de triathlonwereld mag ontvangen in de WTS. Ashleigh Gentle en Katie Zaferes scheelden weinig in puntental, maar in die volgorde verdeelden ze in de Rotterdamse Veerstraat wel de medailles. Hoe verging het onze Nederlanders? Rachel Klamer stond toch weer fraai in de top tien op een achtste plaats. Maya Kingma, mede dankzij ‘Leeds’ op een 53e plaats en dan hik je toch tegen die zo belangrijke top 50 aan. Maaike Caelers komt ‘nieuw’ binnen op een 82e plaats en da’s goed met nog drie jaar tot Tokyo. Kirsten Nuyes staat 108e en Jeanine Kocken 135e.
Voor de mannen lijkt richting Spelen iets meer werk aan de winkel. Marco van der Stel was na dit seizoen de nummer 57 van de wereld. Jorik van Egdom en Menno Koolhaas staan met respectievelijk een 135e en 147e plaats dichtbij elkaar. Laatste Nederlander in de WTS-ranking is Donald Hillebregt op een 184e plaats.
In de ITU-ranking wordt Mola gevolgd door Jonathan Brownlee en Kristian Blummenfelt. Gomez staat pas zesde. Ook Marco moet een paar plaatsjes prijsgeven in dit klassement: hij is 70e. Jorik staat juist weer iets hoger: 124e. Menno is 162e. Donald 204e en vervolgens de namen, die (nog) niet aan de WTS meedoen: 307.Marco Akershoek; 458.Pim Lebouille; 679.Edo van der Meer. Na Flora Duffy wisselen  Katie Zaferes en Ashleigh Gentle. Rachel staat één plekje hoger dan in de WTS: zevende hier. Maaike volgt op een 98e plaats als tweede Nederlandse. Vervolgens: 102.Maya Kingma; 109.Kirsten Nuyes; 290.Jony Heerink; 322.Jeanine Kocken; 329.Rani Skrabanja; 412.Marije Dankelman; 508.Jasmijn van der Burg.
Over de ITU-ranking duathlon hebben we het veel minder vaak. Onterecht, want ook dat is wereldtop op loop-fietsgebied. Emilio Martin, Soren Bystrup en Benjamin Choquert voeren de lijst aan. Thomas Bruins staat prachtig zevende, Jorik van Egdom nog altijd dertigste. De laatste twee nationaal kampioenen Nils Pennekamp en Yennick Wolthuizen staan 52e en 53e. Daarna: 162.Alexander Picard; 176.Maikel Zuijderhoudt; 215.Stein Posthuma; 216.Coen de Wit; 240.Thijs Wiggers; 260.Hendrik Venema.
 
De lange afstand-ranking is zo mogelijk nog verrassender. De Denen Kristian Hogenhaug en Anders Christensen voeren de ranking aan, de Fransman Sylvain Sudrie op drie (dat rijmt). Dirk Wijnalda telt op 13 nog goed mee, Evert Scheltinga is 25e, Erik-Simon Strijk 27e, Tjardo Visser prima 54e, Jacob Veenstra 61e, Diederik Scheltinga 154e, Youri Severin 169e, Stefan Overmars 185e. De Witrussische Hanna Maksimava (nummer drie in Almere), heeft de meeste ITU-punten verzameld. Camilla Pedersen en Sarah Crowley volgen haar. Yvonne van Vlerken doet niet zo gek veel ITU-races, dus is het knap dat ze elfde in de ranking staat. Sarissa de Vries komt daarna als 14e. Dan: 32.Corine Nelen; 35.Anne Zijderveld; 100.Mirjam Weerd; 112.Lucie van Genugten; 124.Carla van Rooijen; 137.Ilona Eversdijk. Volgende keer weer andere rankings of lijstjes.
Bijzondere verhalen.
We zijn er als Nederlanders dol  op. Vol bewondering kijken we naar ‘Jan wordt vader’, omdat in de aflevering van vanavond een ons dierbaar gezin voorkomt. Elin, Bente, Marie-José en Patrick Schelvis vertelden Jan hoe je leven met kinderen een heel andere wending kan nemen. Zo zoetjes aan zijn het bekende Nederlanders aan het worden, die Schelvisjes. Wij koesteren ze nog altijd door het prachtige triathlonprogramma ‘Rennen voor Twee’, nota bene door de EO.
Intussen zat scribent dezes WTJ’s in een Oudenbosch’ theater geboeid te luisteren naar het theatercollege met Wim Kieft. Het boek Kieft las ik al eerder, maar als je hem dan op de bühne hoort maakt dat toch weer indruk. Met een tientje per dag rond zien te komen, treinkaartjes niet meer betalen, zes flessen wijn per dag en coke. Het staat ver van de belevingswereld van de gemiddelde duursporter. Hoop ik dan maar. Het zijn de verleidingen, waarover Wim vertelde, die hij toen niet kon weerstaan. Naar zijn zeggen, is hij nu drie jaar clean. Na afloop dronken we aan de bar nog wat. Ik een biertje, hij coke. Euh Coca Cola. Hans van Breukelen is trouwens wel de pispaal als rode draad in het verhaal van Kieft, die gelukkig over voldoende zelfreflectie beschikt. Van triathlon wist ie overigens bitter weinig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.