Het Beest; Sportverkiezingen; Challenge Daytona; ETU-rankings WTJ 666

DONDERDAG – Zou het aan het getal gelegen hebben, dat we pas vrijdagavond laat aan de donderdagaflevering toe zijn? Zoals u allen weet staat 666 voor Het Getal van het Beest. Nee, niet Lieuwe Westra in dit geval, maar een monster met zeven koppen en tien hoorns dat uit de zee opdoemt. Of het beest daarna nog is gaan fietsen en lopen, vertelt de Bijbel niet. 6 juni 2006, de dag dat wij met 66 triatleten op Alpe d’Hues stonden voor de allereerste (en m.i. meest bijzondere) Alpe d’Huzes, was ook een dag dat christenen gingen bidden om het kwaad te verjagen. Nou, die 666 dus. Snel terzake nu.

Joost en Mireille

 


Nog meer sportverkiezingen, want in Wageningen werd kersvers inwoner van die gemeente, Joost Christiaans, gekozen tot beste amateursporter/maatschappelijk topsporter van het jaar. Partner Nicole Voet was ook genomineerd, maar zij moest het opnemen tegen nationaal marathonkampioene Mireille Baart. Die trok aan het langste eind. Toch goede waardering voor onze sporters in de landbouw-universiteitstad.
In buurgemeente Veenendaal is het binnenkort ook verkeizingen. Haast traditiegetrouw worden er triatleten genomineerd. In dit geval gaat het om Mark Hamersma voor de titel sportman en Victor Goené (VZC) voor sporttalent van het jaar.

Snelheidsduivels


Grappig trouwens. Sinds  Jenson Button de triathlonsport is komen versterken en ook meerdere snelheidsduivels (toch weer 666?) uit auto- en motorwereld de driekamp hebben ontdekt komen er ook triathlonwedstrijden op de snelle circuit. Abu Dhabi is al een tijdje, in Monaca werd het circuit al eens gebruikt en Zandvoort keert volgen jaar dus ook terug op de kalender. In dat rijtje past zeker ook Challenge Daytona. Een mooie binnenkomer voor de Challenge-family in Amerika op 8 december trouwens pas. Naast een halve triathlon, is er de sprint, een junior-challenge en een zogeheten pit-stoprace, wat dat ook mag betekenen.

Winter-rankings


Waar waren we gebleven met de rankings? O ja, ook wintertriatleten hebben een ITU Ranking, ondanks het gering aantal wedstrijden. Al jaren geen Nederlandse aangelegenheid meer, maar wie staat daar toch op een 24e plaats? Juist, Jochem Uytdehaage. De Rus Pavel Andreev (geen Winterspelen-kandidaat) is superieur voor de Canadees Maxime Leboeuf en de Noor Oivind Bjerkset. Bij de vrouwen bestaat de top drie uit Romana Slavinec uit Oostenrijk en vervolgens Yulia Surikova, Russische en Ariane Carrier uit Canada.


Ook de paratriatleten hebben gun ITU-ranking. Leuk dat in de PTWC Geert Schipper eens we voor Jetze Plat eindigt al is  het verschil minimaal. Uiteraard zijn het de nummers  1 en 2 in die stand. In de andere handicaps vinden we de Nederlanders als volgt terug. PTS2: 11..Maurits Morsink; PTS5: 19.Sjaak van den Berg; 49.Maarten Peters; PTVI: 6.Daniel Knegt (veelal met Koen de Leeuw als guide); 31.Jeroen van Waardenburg (met vader René als guide). Bij de vrouwen. PTWC: 6.Margret Ijdema; 16.Maaike Smit; 21.Esther Vergeet; 24.Djoke van Marum; PTS3: 6.Saskia van den Ouden (staat er gelukkig nog steeds tussen); PTVI: 15.Odette Deudekom; 16.Joleen Hakker (mama geworden, geen wedstrijden, paar plaatsjes gezakt); 1.Loes Bloo.

ETU-rankings


Als we de ITU-rankings hebben gehad, kunnen we naar de Continentale Rankings kijken. De ETU-ranking bijvoorbeeld. Bestaat al sinds 1988 trouwens. In die beginjaren waarin Rob Barel, maar ook Richard van Diessen hoog eindigden. Nu zijn het andere namen.  De mannen lijst wordt aangevoerd door de Spanjaard Uxio Abuin Ares. Azerbedjaan Rostislav Pevtsov is tweede, de Portugese Europees kampioen Joao Pereira derde. Jorik van Egdom is op de 18e plaats beste Nederlander. Dan volgen: 34.Marco van der Stel; 45.Menno Koolhaas; 90.Marco Akershoek; 152.Donald Hillebregt.

 


De top drie vrouwen: 1.Anastasia Abrosimova, twee Vendula Frintova en op een knappe derde plaats Claire Michel, Belgisch topper. Kirsten Nuyes presteert ongelofelijk goed met een vierde plaats, Rachel Klamer wordt dankzij het EK toch achtste. Daarna: 68.Jony Heerink;  78.Maya Kingma; 102.Marije Dankelman; 113.Rani Skrabanja; 119.Quinty Schoens. Ook daar is een doorlopende ETU-points lijst van met dan nog kortere klasseringen voor Jorik (15e), Menno (20e) en Marco (21e), Marco (98e), Donald (119e), Niek Heldoorn (321e), Edo van der Meer (334e) en ook Gerbert van den Biggelaar (349e) is Europees nog niet verloren. Bij de vrouwen levert Kirsten nog twee plaatsjes in: 6e. Rachel staat 15e, Maya 51e, Jony 81e, Rani 99e, Quinty 121e en Marije 131e. Andere namen: 139.Jeanine Kocken; 252.Jasmijn van der Burg; 255.Danne Boterenbrood; 268.Sarissa de Vries.

 


De ETU heeft wel Junioren-Cups en dus ook een Juniorenranking. De Hongaar Csongor Lehmann en de francaise Jessica Fulagar staan op kop. Niek Heldoorn klasseert zich als 27e, Youri Keulen is 78e en Finn Timmermans 95e. Rani Skrabanja doet het op de 13e plaats voortreffelijk en Quinty Schoens kan als 33e lekker mee. Rianne de Croock is 127e.

Dit is een late donderdag WTJ. We tikken snel door naar de voorbeschouwing op het weekend oftewel de vrijdag WTJ 667.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.