Vooruitblik op modder…veel modder. In Groesbeek, de Hel en Pekkercross – WTJ 667


VRIJDAG – Organisatoren van crosswedstrijden vandaag en morgen zetten zich schrap in de modder. Dat zullen ook de deelnemers moeten doen, teneinde niet in de blubber weg te zakken. Het weekend vóór de kerstvakantie lijkt jaarlijks op een modderballet uit te draaien. Wie ooit meedeed aan de crossduathlon Groesbeek, aan de Hel van Kasterlee of (zonder fiets) de Pekkercross in Oud Gastel, weet wat we bedoelen.
Het is de afgelopen dagen zelfs zo bar geweest dat Cerberus het parcours in Groesbeek enigszins heeft moeten aanpassen. Dat gebeurt echt bij hoge uitzondering. Maar als niet alle stukken niet veilig begaanbaar zijn, moet je wel naar een veilger fietsparcours op zoek. De single track en de wortelpaden zijn uit het parcours gehaald. ,,Veiligheid staat voorop.’’, aldus organisator Arthur van den Aarssen. Het aangepaste fietsparcours is 6,5 kilometer lang en wordt 3 keer afgelegd, de korte cross doet twee ronden. De loopronde hoeft slechts minimaal aangepast te worden. Eén advies: trek de schoenen stevig aan.
Pekkercross
Dat bleek ook uit een foto van een vorige Pekkercross en de ontdekking dat een loopschoen nog steeds in het modderige parcours van Oud Gastel is blijven steken. Deze cross trekt altijd wel enkele tri- of duatleten. Zo waren Armand van der Smissen en Huub Maas oud-winnaars en crossten ook Cesar Beilo en de binnenkort weer naar West-Brabant terugkerende Erik-Simon Strijk al eens mee. Oud-winnaars zijn ook steeple-chaser Simon Vroemen en Tweede Kamerlid Michiel van Nispen, afgelopen week volop in beeld toen zijn SP-leider Emiel Roemer zijn aftreden afkondigde.
7-Heuvelenduathlon
Terug naar Groesbeek, voor trikipedia.nl de hoofdwedstrijd dit weekend. Motorcrossbaan De 7-Heuvelen blijft het middelpunt van de race, de dertiende editie nota bene. Je zou het dus ook de 7-Heuvelenduathlon kunnen noemen. Een mooi startveld met Thomas Cremers, Rody Kroon, Hendrik Venema, Wouter Dijkshoorn, Hidde Bekhuis, Johan Christen en Rémi Jansen bij de mannen. Ook het vrouwenveld is puik: Silvia Brouwer, Lucie van Genugten, Dieuwertje Poort, Danielle Riem, Claudia Striekwold en Karin Neutel. Op de korte afstand ook nog eens Robert Beute en Ruben Slot onder andere. Een mooie strijd in het vooruitzicht, verbaal begeleid door Ruud die de Veerke-Pekkercross aan ondergetekende overlaat. Zo zijn de rollen weer mooi verdeeld.
What the hell
De voltallige trikipedia-redactie is trouwens zondag in de weer, want Hans zal weer in de sporthal Duineneind van Kasterlee klaar staan om in een kolkende massa de deelnemers van ’s werelds zwaarste duathlon binnen te praten. Superlatieven schieten te kort, ook op de website van deze Belgische organisatie. ,,Het is veel meer dan zo maar een duathlon. Atleten, die de moed hebben om zich in te schrijven voor deze uitzonderlijke beproeving zullen op 3 niveaus strijd moeten leveren. Op fysiek vlak is de race een uitputtingsslag van 8 tot 12 uur in winterse weersomstandigheden. Zonder een fenomenaal uithoudingsvermogen red je het niet.’’
Dat weet inmiddels ook Bianca van de Kieboom, vorig jaar nog fraai gefinisht maar nu door griep geveld. En dan heeft het werkelijk geen zin om te starten, dat beseft ook Bianca. Ze wil bovendien volgend jaar weer knallen, dus even sparen maar. Seppe Odeyn is er wel. Hij gaat op voor zijn zesde (!) winst in de Hel, maar moet wel afrekenen met Geert Lauryssen. Bovendien gaat Seppe volgend voorjaar debuteren op een Ironman (Texas of Lanzarote) en dus zwemt ie er sinds enige tijd ook bij. Toch blijft de Powerman Zofingen het hoofddoel, zeker nu hij zijn titel kwijtraakte aan de Rus Maxim Kuzmin. Achttien Nederlanders wagen zich zondag in alle vroegte aan de megaklus. Onder hen oud-winnaar Camille Hendrickx, die zijn come-back maakt, maar ook Tibor Gijssen. Het belooft een interessant weekend te worden. Iedereen veel plezier met buiten spelen in de modder, blubber, slijk, drek, bagger, derrie, flodder, prut, smurrie, slib of kliederboel.
Tot zondag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.