Rick wint in Playa Porto, Mirjam tweede; Rody elfde; World Cup Antwerp – WTJ 669

MAANDAG – Het Nederlandse seizoen ten einde, in de Overzeese gebiedsdelen kunnen ze nog wel even vooruit. Menno ter Bals stuurt ons af en toe berichten van wedstrijden, die we niet altijd op ons netvlies hebben staan. Zo was er zondag 10 december in Playa Porto Mari op Curaçao een Infotrans offroad sprint triathlon. De winst ging naar Rick Nijhoving, die inmiddels al weer anderhalf jaar op het eiland woont en werkt. Meteen als tweede kwam Marlies Kort binnen, ze noteerde de snelste looptijd van allemaal. Rick zwom en fietste net even harder. De derde plaats ging naar Iwan Jonker, bekend wielrenner/triatleet op het eiland. De vierde plaats en tevens tweede vrouw ging naar Mirjam Weerd. Met name op het pittige mountainbiken moest Mirjam veel terrein prijs geven op Marlies. Dick van Doorn was ook weer in zijn tweede vaderland. Dickie Dik sloot het rijtje van deelnemers af op een 31e plaats. In Bonaire was vervolgens afgelopen weekeinde de Sail, Walk en Triathlon. Een nog kleiner evenement, waarvan de uitslagen nu niet bekend zijn. Maar Menno weet ze ongetwijfeld nog wel eens op te snorren.


In Wuustwezel was trouwens vorige week ook een crossduathlon. Daar gaf Geert Lauryssen zijn visitekaartje voor de Hel af door met drie minuten voorsprong op het Brechtse duo Gerry Druyts en Jan de Henau de winterduathlon om ’t Wezels Omslagpunt te winnen. Mooi veld met Bart Aernouts nog op een negende plaats. Beste Nederlander daar Rody Kroon. De West-Brabander heeft de smaak te pakken, heeft nu drie duathlons gedaan. In de Belgische duursportplaats finishte Rody als twaalfde. Hanne de Vet maakte haar favorietenrol waar al was Annemieke Genijn kortbij. Karen Steurs eindigde derde.


Nog even wat meer Belgisch nieuws. Het eerste Port of Antwerp Triathlon Festival kleedt zich steeds verder aan. In de dokken van het MAS (Bonapartedok) wordt op 17 juni gezwommen in wat de grootste triathlon van België moet worden. Naast vele recreanten komt de wereldtop voor een manche van de World Cup. De funrace gaat verkleed, op stadsfiets if in schoolslag. Stand-up comedian Kamal Kharmach staat al ingeschreven. Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp is trots op het nieuwe, ambitieuze sportevenementen. Wedstrijddirecteur namens VZW Triathlon Antwerp 2020 is Marc Herremans, die een week later zijn ETU-Cup in het eigen Wuustwezel heeft. De elites doen de sprint, de recreanten de kwart en de funrace een sprint maar dan kort zwemmen.
Wuustwezel op 23 juni wordt daags erna dan weer gevolgd door de klassieke halve triathlon van Brasschaat. Hoewel klassiek? De organisatie/officials laten dit jaar voor het eerst stayeren toe. En dat op een halve. Het kwam de organisatie op zowel kritiek als complimenten (gedurfd) te staan. We zullen zien.

Niet te veel reclame maken trouwens voor de Belgische evenementen, want in beide juni-weekends is er ook volop wedstrijdaanbod in eigen land. Liefst drie (her-)nieuw(d)e triathlons: Stein, Rosmalen en Zandvoort. Speedman is er, Nijmegen, Maasdijk, Westerwolde, Oud Gastel, Zeewolde, Frysman enzovoorts enzovoorts.


Morgen gaan we de loopevenementen af, die afgelopen weekeinde plaats hadden. De BEKA-Pekkercross Oud Gastel nemen we nu alvast mee. Triatlete Amber Hulleman uit Oud-Beijerland werd tweede achter Paola van Gilst, Phily Brooijmans won haar categorie en TVD-man Albert de Vries werd tweede veteraan. Topatleten als Tom Koetsenruyter en Ernson van den Bos waren de snelsten in de blubberige cross rondom het dorp, waar ’t Veerke haar seizoen afsloot met het verwelkomen van de 4000e deelnemer in 2017 (uitgesmeerd over 10 evenementen).
Tot dinsdag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.