Ode aan een wel zeer groot sportman: Jetze Plat.- WTJ 670

WOENSDAG – Aan wie zou je deze aflevering anders nog willen wijden dan aan Jetze Plat. Wat een baas. Wat een groot kampioen. Woensdagavond kreeg hij de Jaap Eden Trofee uitgereikt tijdes het Sportgala in de Amsterdamse RAI. Jetze kreeg de prijs van de Olympisch zwemkampioen van 2008 Maarten van der Weijden.

Jetze – 26 jaar afkomstig uit Vrouwenakker in de buurt van Amsterdam – is zoals de jury het verwoorde een fenomeen in de gehandicaptensport. Iets wat wij natuurlijk al veel langer weten. Vorig seizoen was hij minstens zo goed, maar toen was Jetze geen winnaar van de titel Paralympische Sporter. In dat jaar was hij wel wereldkampioen triathlon in Rotterdam en Olympisch kampioen in Rio geworden.
Dit jaar kwam de revanche. Jetze veroverde in Kitzbühl de Europese titel om zich daags nadien in Luxemburg met winst te kwalificeren voor Hawaii. Europees kampioen en daarna in Rotterdam ook wereldkampioen paratriathlon, op televisie keurig uitgelegd als de combinatie van zwemmen, handbiken en wheelen.
Toch denk ik dat Jetze zijn titel vooral te danken heeft aan zijn ‘buitenaardse’ winst op Hawaii. Daar tussen de valide sporters 27e worden, dik binnen de negen uur: het grenst aan het ongelofelijke. Het parcoursrecord in de legendarische Ironman werd verpulverd. Jetze is dé man van de race geworden, zelfs al was het zijn allereerste Ironman-afstand.

Dat hij daarnaast ook in het Zuidafrikaanse Pietermaritzburg de wereldtitels op de tijdrit en wegwedstrijd pakte, was misschien al niet eens meer van belang voor de belangrijke sporttitel. Jetze schrijft voor de triathlonsport geschiedenis. Niet eerder werd iemand uit NTB-kringen landelijk sportman van het jaar. De enige, die ooit genomineerd werd voor het sportgala was triatlete Thea Sybesma in 1992.
Dat tijdens het NTB-Congres voor het eerste een paratriatleet tot algeheel sporter van het jaar gekozen werd, was dus meer dan terecht. Zijn naam? JETZE PLAT.
In Rotterdam heb ik op twee opeenvolgende WK’s geroepen dat heel Rotterdam ‘plat’ gaat voor Jetze. Vanavond maken we de variant: heel Amsterdam, wat zeg ik, heel Nederland gaat plat voor Jetze. Bekijk het epische filmpje van zijn deelname aan Hawaii, bekijk ander beeldmateriaal met hem in de hoofdrol en voel vervolgens de trots over ons allen heen komen. Ja, Jetze is er eentje van ONS.

Mag ik dat zeggen Mart? Ja, dat mag ik zeggen!

 

Hier laten we het even bij. Er was nog redactioneel overleg in een aardig Van der Valkje in Gilze-Rijen. Daar mochten de teugels even vieren. Erg leuk om aan de eettafel langs alle kanten op de hoogte gebracht te worden van het Sportgala.

O ja, zou het bijna vergeten. Felicitaties ook aan Tom Dumoulin (die op zijn beurt Bas Diederen een held vindt), aan Dafne Schippers (ooit samen met Dirk Wijnalda bij Hellas gehuldigd), aan de Oranje Leeuwinnen, aan Yvonne van Gennip voor de oeuvreprijs (ooit winnares van de triathlon van Ammerstol!), aan coach Jac Orie (kan even niets bedenken in relatie tot triathlon) en aan talent Harrie Lavreysen. Bedenk daarbij dat paratriatlete Esther Vergeer de prijs uitreikte aan Yvonne en dat tot de genomineerden Jeroen Kampschreur (deelnemer Giathlon), Marit Bouwmeester (deelneemster Tri-Ambla) en Anna van der Breggen (deelneemster wintertriathlons Assen) behoorden en je ziet meteen hoe groot de invloed van triathlon op de rest van de sportwereld is!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.