Ironman gaat terug naar Pro-slots; hoe ziet Maastricht eruit; Rosmalen terug WTJ 672

DONDERDAG – Opmerkelijk Ironman-nieuws, want de Kona Pro Ranking is na 2019 niet meer. De World Triathlon Corporation gaat ook voor de profs terug naar het kwalificeren per slot, wat al in één wedstrijd kan lukken. Het WK op Hawaii telt dan in oktober 2019 honderd slots. Profs mopperden al langer dat ze een te zwaar voorprogramma moesten afwerken om überhaupt op Kona te geraken. Tegen de tijd dat ze er echt moeten staan – op dat WK dus – is de topvorm soms verdwenen. Sommige topatleten haakten daarom af en het blijft toch eenieders wens om alle groten op aarde bijeen te krijgen voor de Moeder aller Wedstrijden, die over minder dan twee maanden veertig jaar jong is.
Het aantal slots voor mannen en vrouwen wordt gelijk getrokken en daar komen dan nog extra slots bij op basis van het aantal deelnemers pro’s. Daarmee zullen er meer toptriatletes bijeen zijn. Ook voor het WK 70.3 Ironman wordt het aantal slots uitgebreid naar 170 in 2019. Ook daar een goede verdeling onder beide sexes. Het WK 70.3 is volgend jaar in Zuid-Afrika, het jaar erop is Nice aan de beurt. Naar verluid is dat omgedraaid, omdat de terreurdreiging in Frankrijk de WTS daartoe noopte. Volgens CEO Andrew Messick zullen zowel Ironman-organisatoren als de pro’s gelukkig zijn met het terugdraaien naar de oorspronkelijke situatie. ,,Elke Ironman kampioen hoort op het WK te staan, zonder daarvoor te moeten rekenen in punten en een uitgekiend wedstrijdprogramma uit te stippelen.’’
Het slot-verhaal begint op 9 september 2018 met de Ironman Wisconsin en die van Wales. Vanaf 8 juli volgend jaar begint ‘the race to Nice 2019’ in de 70.3 Ironmans van Jonköping, Zweden en Manta, Ecuardor. Nog sterker blijft het startveld door zowel de Ironman-wereldkampioen vijf jaar lang vrij te stellen van kwalificatie en de nummers twee en drie het jaar erna. Ook de wereldkampioen 70.3 mag zich op de dubbele afstand laten zien.
 
Interessant blijft de vraag hoe Maastricht het nationaal kampioenschap gaat combineren met de Ironman-race. Kunnen ’s lands beste triatleten tegen elkaar uitkomen? De vraag dringt zich des te meer op nu het gerucht gaat dat de Nederlandse Ironman alleen voor de vrouwen een pro-race wordt. Hoe moet een Bas Diederen, Martijn Dekker of Erik-Simon Strijk dan nationaal kampioen worden? We wachten het af. 5 augustus duurt nog even. Het liefst zien we een zo sterk mogelijk veld in Limburg bijeen, zowel bij de mannen als vrouwen.
Is Nederland in de ban van Serious Request. Bij Studio Brussel/Music for Life staat De Warmste Week als eindejaarsactie op het programma. Er zijn warmathons met tri- en duatleten in de grote steden en 23 december is Swim for Life te Wervik. Deze week kreeg Marcc Herremans al 20.555 euro van rolstoeler Bjorn Delaire voor To Walk Again. Bjorn verkocht kalenders en zwom. To Walk Again is zoals bekend een organisatie van Marc, die mensen met een ruggenmergletsel helpt.
We waren er natuurlijk al veel eerder bij, de Brabantse kranten hebben inmiddels ook in de gaten dat op Vaderdag, 17 juni, de triathlon in Rosmalen terugkeert. Tussen 1984 en 2000 was de triathlon in de toenmalige gemeente Rosmalen. Nog altijd koesteren inwoners warme herinneringen aan die hoogtijdagen waarin 800 wedstrijdatleten en recreanten mee deden. De triathlon 2.0 wordt niet meer gehouden in het centrum, maar in de nieuwbouwwijk Groote Wielen. Alles gebeurt in en rond de Grote Wielenplaat. Start- en finish liggen aan de parkeerplaats bij de Deltalaan. Vanaf 1 januari kan worden ingeschreven. De organisatie onder leiding van Norbert van der Plas heeft een limiet van 500 deelnemers voor de hernieuwde editie, mooi verdeeld over kwart en achtste triathlon.
Vanaf de kerstdagen komen we weer met de WTJ-lijstjes voor crosstriathlon, crossduathlon, wegduathlon, triathlon, Nederlandse in buitenlandse wedstrijden en de totaalstand. Er zitten weer veel verrassingen tussen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.