Adventure Run Ameland; IM Maastricht levert 3,7 miljoen op; Maaike; Marisol – WTJ 673


VRIJDAG – Eén wedstrijd bleef nog liggen. Toch is de Adventure Run op Ameland niet bepaald de kleinste. Het evenement staat onder coördinatie van Sporteiland, waar feitelijk ook de duathlon en crosstriathlon Tri-Ambla onder vallen. De 14e Adventure Run werd bij de vrouwen op de halve afstand gewonnen door Jessica Oosterlo, iets minder vaak actief in duathlons helaas. Bij de mannen kwam Patrick Stitzinger in 1.11.24 als derde binnen, Erik Negerman werd in 1.11.30 vierde en Mark Oude Bennink was als achtste in 1.14.40 ook weer helemaal terug. Verder: 12.René Jaasma 1.16.45; 14.Jort van Zutphen 1.17.33; 15.Ben van Oeveren 1.17.51. Ook Harm-Jan Stuut, Arnaud van Garderen en Corné Kool bleven binnen de anderhalf uur. Anne Zijderveld scoorde een zevende plaats in 1.32.14, Fenna Heijnen werd tiende in 1.33.17, Saskia Elemans 25e in 1.42.08 en Anja van Zutphen 37e in 1.46.57. Marco Glastra eindigde in de top tien op de tien kilometer.
Dilemma
Het dilemma van geen mannelijke profs op de Ironman Maastricht en toch het NK lange afstand dringt wellicht nog niet tot iedereen door. Toch hopen we dat ook voor de mannen geldt dat ’s lands beste triatleten startmogelijkheid krijgen op elk Nederlands kampioenschap.
Intussen kijkt Maastricht zelf vooral blij terug op de editie 2017. Het evenement heeft goed gescoord bij bezoekers en deelnemers. Toeschouwers gaven het rapportcijfer 8.4. Deelnemers waardeerden het zelfs met een 8.7. De rapportcijfers komen uit een onderzoek van Zuyd Hogeschool naar de effecten van Ironman.
In de Limburgse hoofdstad en de Euregio werd voor 3.751.000 euro uitgegeven door bezoekers, deelnemers, begeleiders en organisatie van de Ironman. 92 procent van de overnachtingen was in Maastricht, 7 procent in België, 1 procent in Duitsland. De derde editie trok 26.500 toeschouwers en 1287 deelnemers afkomstig uit 61 verschillende landen. Wethouder André Willems blikt in de media terug op een geslaagde Ironman. ,,Het deelnemersaantal lag weliswaar lager dan vorig jaar, maar dat hopen we komend jaar te veranderen. We zijn erin geslaagd het Nederlands kampioenschap aan Maastricht te binden, ik ben ervan overtuigd dat het aantal deelnemers weer stijgt.’’
De Maastricht Sport Ironkids trok 216 deelnemers, de Sport Night Run 535. Willems: ,,De triathlonsport wordt steeds populairder. Ook onze verenigingen tellen steeds meer leden. Een impuls voor de breedtesport.’’
Kost dat nou? Zo’n triathlon!
Een grappige bijdrage van Maaike van Melckebeke, journaliste bij De Tijd. Ze neemt zich voor sportief het nieuwe jaar in te gaan. Een marathon is zó 2016, echte atleten wagen zich aan de triathlon. Maar wat kost dat, je voorbereiden op de Ironman? Triatleten zijn materiaalfreaks maar het kan ook soberder. En toch: een degelijke racefiets 2000 euro, loopschoenen 150 euro, fietshelm 75 euro, badmuts 8 eur, zwembril 20 euro en zwembroek 25 euro. Trisuit dan nog 50 euro. Totaal: 2420,50 euro. Tip: check het tweedehandscircuit, maar let op voor namaak. Wie nog niet verder komt dan schoolslag, volgt zwemlessen. Voor Maaike bij de Gentse triathlonclub: 55 euro lidmaatschap. Haar licentie bij de triathlonfederatiem kost 70 euro voor clubleden. Een abonnement op het lokale zwembad mag niet ontbreken: 100 euro. Oefenen in kleinere wedstrijdjes, die gemiddeld 50 euro kosten. Dan de Ironman zelf.  Inschrijfkosten liggen rond 500 euro, verblijf en vervoer kan rond de 400 euro uitvallen. Conclusie: trainen voor een triathlon kost minimaal 2643,50 euro. Hou ook wat geld apart voor de wedstrijden zelf: 1150 euro om precies te zijn. Maar Maaike is om, en kan het iedereen aanraden. Want U krijgt er wel een kathedraal van een lichaam voor in de plaatst.
Amerikaanse triatleet overleden
Droevig nieuws uit Florida waar de 75-jarige triatleet James Treadwell overleed nadat hij het bewustzijn verloor in de race in Sugden Regional Park, Naples. De man raakte onder water aan het eind van de 1500 meter zwemmen. Twee andere atleten haalden hem uit het water, de man werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij overleed.
Enige vrouw
Lijstjes. We beginnen er tijdens de kerstdagen mee. Alvast een leuk lijstenfeitje vooraf. In een soort eregalerij van de 25 meest invloedrijke personen voor de Olympische beweging staat ook ITU-president Marisol Casado. De 61-jarige Spaanse is trouwens de enige vrouw, die aan het hoofd staat van een Olympische zomersport. In 2008 werd ze ITU-president, twee jaar later IOC-lid. Marisol, met wie ondergetekende in 1989 in het ETU Informatie Comité stapte, geldt binnen de IOC als de grote voorvechter voor gelijke rechten tussen beide sexes. Ze kreeg het voor elkaar om het Mixed Relay op het Olympisch programma te krijgen. Voordat ze – op bescheiden schaal aan triathlons deed – was Marisol hockeyster en marathonloopster.
Namens de redactie van trikipedia.nl, namens onze fijne sponsors: fijne kerstdagen gewenst. Maandag zijn we overigens al weer terug met aflevering 674!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.