Nieuwe ‘halve’ triathlon op Brouwersdam; hardlopen; jaaroverzichten – WTJ 679

VRIJDAG – Terwijl we vijf dagen aan de ‘story Rob Barel’ werkten, stonden de tri/duathlonwereld natuurlijk niet stil. Er werd gesport in kerstlopen, gezwommen ter ere van diezelfde 60-jarige VZC-er en toekomstplannen gesmeed door zowel atleten als organisatoren.
Soms is dat een combinatie, zoals Erik Peeman. Een paar jaar deed de eilandbewoner (Goeree-Overflakkee) het rustig aan. Toen begon het weer te kriebelen. Niet alleen in meedoen ook in organiseren. Afgelopen jaar kwam de 1/8e triathlon in Herkingen van de grond. Die zit voor volgend jaar al helemaal vol. Via trikipedia.nl was Jan van der Linden de 400e en laatste gelukkige. Inmiddels is Erik al bezig met een tweede, veel grotere triathlon op de Brouwersdam. Het evenement draagt de naam Brouwersdam 90. In twee series kunnen 300 triatleten meedoen aan 1 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 9 kilometer lopen. Maar ook een ¼ (300 man) en een 1/8e (375 man) staan op het voorlopige programma. In mei hoopt de organisatie groen licht te krijgen voor de première in 2019. Dan wordt ook een datum bekend gemaakt. Centrale locatie wordt Zeil en Surfcentrum Brouwersdam. Wellicht kan Erik nog wat zuidwestelijker gaan kijken, want ook volgend jaar is er geen Top Triathlon Middelburg. Remy Vasseur kan onvoldoende tijd vrij maken voor de organisatie en heeft te weinig steun van andere Zeeuwen. Waterprovincie Zeeland verdient beter.

De loopevenementen uit de kerstperiode nog even doornemen. Menno Koolhaas was superieur in de Kerstloop te Amstelveen. Carla van Rooijen werd derde en een korte loop ging naar Rosalie Schouten. Frank Heestermans was de snelste op de 14 km. van de Derde Kerstdagloop te Arnhem. Daar werden Sandra de Jonge en Lucie van Genugten op verschillende afstanden tweede en was Hanneke Boon in 1.34 goed voor de vierde plaats op de halve marathon. Pim Venderbosch werd tweede in de Wim van Beek crossloop te Klarenbeek. Op kortere afstanden klopte Ilona Meter Hilly Panjer. Diens zoon Gjalt en dochter Femke werden respectievelijk winnaar en tweede op de 5 km.  De Kasteelloop te Horst ging naar Jacqui Gough en Dave Lommen. Merel Veltman triomfeerde in de Kerstloop van ’s Graveland. Joost Somsen en Grada Boschker zetten de Keiloop in Winterswijk-Meddo naar hun hand. Jessica Oosterloo en Arie de Jong bleken niet te kloppen in de Verhoeve Groen Cross te Appelscha. Winst voor Carola Schot in de Kerstloop Barendrecht. Johnny Manders was de snelste in de Willy’s Winterloop te Wilbertoord. Nicole  Loeve wint de Neelder Veldloop van Roermond. En de ludieke Santa Runs van Apeldoorn en Nijmegen werden gewonnen door Gert-Jan Liefers en Jurgen Claassen. Tot zover het hardloopfront.
We gaan van start met de jaaroverzichten. Net als vorig jaar op basis van het puntensysteem dat de winnaar bij de mannen tien punten krijgt en zo aflopend tot de nummer tien één punt. Bij de vrouwen gaat het steeds om de top vijf. Dus de winnares vijf punten en de nummer vijf nog een puntje. We bekijken het steeds per discipline. Vandaag de makkelijkst te berekenen klassementen uit de wintertriathlons. Gelukkig kwam de winterduathlon van Alkmaar terug, zodat we drie wedstrijden mee konden tellen.
Afwisselend houden Enschede en Groningen het NK. Afgelopen jaar was dat in de noordelijkste provincie-hoofdstad. Volgend jaar (over twee weken al) komt er gelukkig een nieuwe – mooie – wintertriathlon bij: Flevonice. Teun Sweere is al ingeschreven. Ook bij de Bredase ijsbaan bestaan plannen voor een wintertriathlon. Hopelijk keert het tij en komt er ooit bij elke ijsbaan in Nederland weer een wintertriathlon.

Hier dan de eerste ranking  2017. Wie was dit jaar de beste wintertriatleet? Opnieuw bleken dat Teun Sweere en Eline Lute-Kuin te zijn. Bij gelijk puntenaantal geeft het NK Groningen de doorslag voor de klassering.
1.Teun Sweere 29 pt.
2.Kurt van de Nes 21 pt.
3.Tiedo Tinga  14 pt.
4.Martijn Straatsma 13 pt.
5.Jeroen Lute  10 pt.
6.Martin Veenhuizen   9 pt.
7.Ivar Ottenbros   9 pt.
8.Gerard Ypma   9 pt.
9.Marco Muller   8 pt.
10.Her Tesselaar   7 pt.
1.Eline Lute-Kuin 15 pt.
2.Geke Venema 12 pt.
3.Annelies Vrancke   5 pt.
4.Foske Tamar vd Wal  3 pt.
5.Marion Visser   3 pt.
We gaan de komende dagen – tussen de nieuwjaarswensen en het vuurwerk – door met de jaaroverzichten. Zaterdag de crossduathlons en zondag de crosstriathlons. In het nieuwe jaar volgen dan de wegduathlons en –triathlons. Daarna de Nederlanders in buitenlandse wedstrijden, de totale puntenstand (alle disciplines opgeteld) en ook weer de besttijden op de hele afstand over 2017.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.