Jaaroverzichten: wie zijn de beste duatleten? – WTJ 682

DINSDAG – Het nieuwe jaar is aangebroken. De nieuwjaarsduiken trokken overal weer veel triatleten. Voor de schansspringers en darters zijn de hoogtijdagen nu al. Het is 2018, beste lezers. Goede voornemens? Daar begin ik iedere dag opnieuw mee. Grootse plannen? Tuurlijk. Maar die houden we voor ons zelf. Nederland heeft maar één meestervoorspeller en dat is Viggo Waas. Daarom gaan we gewoon door op de ingeslagen weg.

We waren trouwens nog niet klaar met de jaaroverzichten. Vandaag zijn de duatleten op de weg aan de beurt. Nieuw op de kalender is de duathlon van Nijmegen met John Aalbers als mede-organisator. De RBR van Boekend bestaat al een aantal jaren, toch telden we hem nog niet eerder mee. En hoe we erbij kwamen dat de duathlon van Ter Idzard vorig jaar niet op de kalender stond? Geen idee, hij is achteraf nog bij het klassement 2017 geteld en staat er nu als vanouds bij. En – met jullie goedvinden – hebben we ook de RBR Geel meegerekend. Die wedstrijd maakte immers deel uit van de Nederlandse RBR Series. We tellen hem niet dubbel, dus in het ‘buitenlands’ puntenklassement kom je hem straks niet tegen.
Van de andere kant: geen Twentse Triathlon Tour dus geen RBR Azelo. De duathlon van IIburg is min of meer vervangen door De Mirandabad, Amsterdam. In Nesselande en Utrecht waren er helaas geen duathlons afgelopen jaar. En Enschede was dit jaar een team-relay en dan is het moeilijk individuele punten toe te kennen.

Wie waren in de Nederlandse duathlons afgelopen jaar het meest succesvol volgens het beproefde puntenconcept 10-1 (mannen) en 5-1 (vrouwen). Dubbel landskampioen Yennick Wolthuizen is de terechte eindwinnaar. Dat geldt ook voor Lesley Smit. Yennick dendert de top vijftien binnen met twee titels en ook twee tweede plaatsen. Alexander Picard en Stein Posthuma moesten dit jaar om diverse redenen een stapje terug doen, al had Alexander ook nog pech in Spijkenisse. Na twee jaar de koppositie wordt hij nu tweede met overigens nog altijd twee zeges (Borne en Nijmegen).Thijs Wiggers, winnaar in Deurningen, handhaaft zich op de derde plaats en van de Belg Jan Meysmans weten we dat ie graag wedstrijden bij de Noorderburen doet. Ook Nils Pennekamp had hoger kunnen staan, als daar niet die ‘onoplosbare’ file bij Amsterdam was geweest. Boris le Feber is goede nieuwkomer op zes.
Lesley Smit wint naast de titel in Spijkenisse ook de wedstrijden in Borne en Deurningen. De eindzege is voor haar. Sophie van der Most wordt drie keer tweede en dat brengt haar opnieuw op de tweede plaats, net voor young star Shirin van Anrooij, die met Geel en Hoogerheide wel twee top-races wint. Landskampioene lange afstand Miriam van Reijen deed vooral wedstrijden in het buitenland. We zien haar nog terug in dat klassement. Ook de nummer twee van dat NK Deborah Schouten is een beetje de dupe van dit puntensysteem. Ze staat zestiende in de totaalstand, maar we zien haar vast terug in de triathlonlijsten.
Meetellend uit 2017 zijn de volgende 14 wedstrijden: Almere (NK/BK lang), De Mirandabad Amsterdam, Boekend, Borne, Deurningen, Dordrecht, Groningen, Hilversum, Hoogerheide, Hoorn, Nijmegen, Ouderkerkplas, Spijkenisse (NK) en Ter Idzard. Bij gelijk puntenaantal beslist de klassering op één van de NK’s. In 2018 zijn er maar liefst drie NK’s run-bike-run (lang, midden en sprint).
Mannen:
1.Yennick Wolthuizen  49 pt.
2.Alexander Picard  38 pt.
3.Thijs Wiggers   28 pt.
4.Jan Meysmans (B)  27 pt.
5.Niels te Pas   26 pt.
6.Boris le Feber   24 pt.
7.Stein Posthuma  23 pt.
8.Daan de Groot  19 pt.
9.Tim van Hemel (B)  19 pt.
10.Nils Pennekamp  17 pt.
11.Daan Schouten  16 pt.
12.Jan Petralia (B)  15 pt.
13.Coen de Wit   14 pt.
14.Pim de Kok   11 pt.
15.Devi Wolthuizen  11 pt.
Vrouwen:
1.Lesley Smit   15 pt.
2.Sophie van der Most  11 pt.
3.Shirin van Anrooij  10 pt.
4.Lisanne Gevelaar-Meuleman    9 pt.
5.Miriam van Reijen    7 pt.
6.Jacquie Gough    7 pt.
7.Laura Gorter     7 pt.
8.Talisa van der Fluit    7 pt.
9.Sarissa de Vries    7 pt.
10.Ann Schoot Uiterkamp   6 pt.
Morgen komen de triatleten op de (Nederlandse) weg aan de beurt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Jaaroverzichten: wie zijn de beste duatleten? – WTJ 682

  • 03/01/2018 om 07:26
    Permalink

    Mooi geschreven artikel, maar er staat wel een behoorlijke fout in. Miriam van Reijen is landskampioene lange afstand duatlon met een overall overwinning, niet Deborah Schouten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.