De gecorrigeerde eindstand 2017: Mark toch een fractie meer punten dan Michael! – WTJ 686

ZONDAG – Gelukkig maken ook wij fouten. De jaaroverzichten komen in de kerstvakantie meestal tot stand, maar in de grote brij aan uitslagen en data gaat het weleens mis. Geen wereldramp natuurlijk, het is een aardigheidje.
Maar dit keer zaten we er met de eindwinnaar toch even naast. Naast zijn succesvolle resultaten in eigen land, scoorde Mark Hamersma namelijk nog een zesde plaats op het open Belgisch kampioenschap crosstriathlon te Geel. Michael Krijnen blijft nog altijd een prima nummer twee. Ook puntenverzamelaars als Evert Scheltinga en Sophie van der Most werden over het hoofd gezien en Yvonne van Vlerken kreeg nog 5 punten te weinig, nota bene omdat we haar Europese titel niet bij al haar buitenlandse wedstrijden hadden opgeteld. Het vrouwenklassement is een haastklus geweest, die klopte een paar dagen geleden nog van geen kanten.

Na instemming van mijn altijd kitische eindredacteur Ruud de Haan komt de mannen en vrouwen top 20 daarom nogmaals in een WTJ. Maar nu de juiste versie. In het rijtje crossduatleten hoort ook Jeroen Lute te staan: 19 punten en daarmee elfde in dat klassementje. Voor alle duidelijkheid: zwemlopen en andere varianten op triathlon (kanovaren, skeeleren) tellen niet mee. Ook clubkampioenschappen zoals bij VZC bleven nu buiten beschouwing, hoewel die wedstrijden wel eens mensen van buitenaf trekken. Bij gelijke stand krijgt het aantal zeges de voorkeur en is ook dat gelijk dan wordt gekeken naar klasseringen op NK’s. Bij buitenlandse deelnemers tellen uiteraard alleen de punten in Nederlandse wedstrijden behaald.
 
Top 20 van 2017, nogmaals:
Mannen:
1.Mark Hamersma 99 pt. (7 zeges)
2.Michael Krijnen 97 pt. (3 zeges)
3.Wouter Dijkshoorn 72 pt. (3 zeges)
4.Yennick Wolthuizen 69 pt. (4 zeges)
5.Milan Brons 69 pt. (4 zeges)
6.Omar Brons 69 pt. (3 zeges)
7.Diederik Scheltinga 67 pt. (3 zeges)
8.Joost Christiaans 65 pt.
9.Han-Peter Lucas 53 pt. (3 zeges)
10.Frans van Heteren 53 pt. (1 zege)
11.Evert Scheltinga 52 pt.
12.Michael Emmerik 48 pt. (1 zege)
13.Tim van Hemel (B) 48 pt. (2 zeges)
14.Tom Havekes 47 pt.
15.David van Oosten 45 pt. (1 zege)
16.Christiaan Solleveld 45 pt. (1 zege)
17.Stefan Overmars 43 pt. (3 zeges)
18.Miquel van Tongeren 43 pt.
19.Robert de Korte 42 pt. (2 zeges)
20.Matthijs Künzel 42 pt. (1 zege)
Vrouwen:
1.Yvonne van Vlerken 62 pt. (9 zeges)
2.Sarissa de Vries 42 pt. (5 zeges)
3.Linda van Vliet 28 pt. (4 zeges)
4.Sandra Wassink 28 pt. (1 zege)
5.Laura Gorter 25 pt. (3 zeges)
6.Lesley Smit 24 pt. (4 zeges)
7.Deborah Schouten 24 pt. (3 zeges)
8.Sophie van der Most 24 pt. (2 zeges)
9.Franciska Schutter 24 pt. (1 zege)
10.Sarah-Lynn Reuver 22 pt. (4 zeges)
11.Andrea Jochems 22 pt. (3 zeges)
12.Claudia Striekwold 22 pt. (2 zeges)
13.Geke Venema 22 pt. (2 zeges)
14.Dieuwertje Poort 22 pt.
15.Corien Wegkamp 22 pt.
16.Marjan Andringa-van der Woude 21 pt. (3 zeges)
17.Talisa van der Fluit 21 pt. (2 zeges)
18.Danielle Riem 21 pt. (2 zeges)
19.Miriam van Reijen 21 pt. (1 zege)
20.Petra Sloots 21 pt. (1 zege)
Dan nu toch ruimte voor het verdere triathlonnieuws. Eentje nog van rond de kerst, want de Belg Chris Seynaeve legde kort voor kerst een hele triathlon af. Opmerkelijk want de 37-jarige inwoner uit Izegem rookte tot 31 december 2016 een pakje sigaretten per dag. Lopen kon ie amper 100 meter volhouden. Het roer ging om en in binnen een jaar wilde hij een Ironman doen voor het goede doel: het Fonds Kind- en Orgaantransplantatie. Chris deed niet mee in een wedstrijd, maar solo. Om 6 uur ’s ochtends dook hij ibn het zwembad van Izegem. Even na 21 uur op ‘kerstavond’ kwam hij over de finish. Twintig kilometer voor de finish stootte hij wel z’n voet aan een stoeprand. De laaste 20 waren vanwege de pijn en de kou een martelgang. Maar ja, wie doet er dan ook een hele op de zestigste verjaardag van Rob Barel?
Hardlopers waren ook in de weer. Daan Jacobs werd tweede in de Enschedese Rutbeekcross, broer Tim vierde. Rens Gosselink en Brigit Landewe wonnen in hun leeftijdsgroep eveneens. Matthijs van Scheijen en Danielle Krijgsman (long time-no see) wonnen beiden de Nijmeegse Nieuwjaarsloop. Kersvers duatleet Guus Janssen won de Bedaf-cross in Uden. Huub Maas en Marjon van der Wansem waren onklopbaar in de Pagnevaartcross in Bosschenhoofd. Robert de Korte finishte tweede op de halve marathon van Westvoorne. Anne Stellaard en Marleen Vos wonnen de Runnersworld Wintercup in Lelystad. De Klaverbladloop te Apeldoorn ging naar Gert-Jan Liefers. Aje Niks won de Winterloop te Enter. Winnaars in de Mourik Nieuwjaarsloop te Oud-Beijerland waren Marleen Honkoop en Amber Hulleman. Grootste loop in dit eerste weekeinde van 2018 was de Florijnwinterloop van Woudenberg. Winst was er voor Irma Heeren en tweede plaatsen onder meer voor Mireille Baart, Jony Heerink en Joyce Vrijenhoek. Ook in het weekeinde ervoor waren er veel Oliebollen- en oudejaarslopen. Wellicht kijken we daar de komende dagen nog even op terug.
Tot maandag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.