Welkom triathlons Westland en Eindhoven; Rachel, sportgala Veenendaal – WTJ 687


MAANDAG – Mooie ontwikkelingen in het Westland. In 2015 werd daar de Westland Triathlon Vereniging opgericht, vorig jaar april een eerste evenement in de vorm van een zwemloop en in de kerstvakantie de aankondiging van de eerste Westland Triathlon op 8 juli deze zomer. De vereniging groeit ook als kool. Op een groepsfoto telden we al 21 triatleten, maar ik lees dat het er inmiddels 47 zijn. Een triathloncursus zorgde ook voor acht nieuwe leden. Gezamenlijk werden de wedstrijden in de omgeving (Ter Aar, Noordwijkerhout, Rotterdam, Leiderdorp en Bodegraven) gedaan en er was een mini run-bike-run bij WWV en een jaarafsluiting met een wielercafé. Dat laatste moet ooit nog eens een triathloncafé worden, denk ik. Hier in Brabant zijn in Oss en Rijsbergen regelmatig wielercafé’s. Twee gedreven wielerjournalisten voelen dan drie (oud-)coureurs op een vermakelijke wijze aan de tand. Ideetje voor de toekomst?

Campus


In september krijgt er de kalender nóg een mooie wedstrijd bij. Zoals dat op de TU Enschede al jaren gebeurt, zo kan het ook op de High Tech Campus van Eindhoven. Een triathlon, die zich haast volledig binnen de grenzen van het universiteitsterrein afspeelt. We maakten er zaterdag al melding van. Een kwart, een achtste en een mini afstand voor studenten en personeel van de Campus, maar ook voor de ‘niet-studerende triatleet van buitenaf.’ Squadra Events, dat in het oosten van Brabant al veel mooie dingen realiseert (Nederlands topteam, triathlon Nuenen in ere hersteld, serie zwemlopen) voegt dus een nieuwe loot aan de Squadra-tak toe. We kijken uit naar meer nieuws over het evenement en de exacte datum. Die zal Hans van der Hijden weldra kenbaar maken.

Springbok


Mooi ‘kerstnieuws’ was uiteraard ook de terugkeer van Rachel Klamer in de NTC-moederschoot. Niet direct het verhaal van de verloren dochter hoor. Rachel is nooit echt uit beeld geweest bij de NTB of selectiecommissie. Maar voor haar trainingen keek ze toch verder dan de Limburgse coaches Louis Delahaye en Jordi Meulenberg. Onder de hoede van Fransman Joel Filliol maakte ze zeker weer stappen en nu is het ook praktisch meegenomen dat ze Sittard weer als uitvalsbasis kiest. Mooi is ook dat partner Richard Murray en Thomas Springer meebrengt naar het NTC. Dat zijn toch in één klap drie Olympiërs van Rio, die neerstrijken in Zuid-Limburg. Thomas kwam tot 2010 uit voor Duitsland, daarna voor Oostenrijk. Voor dat land kwam hij ook uit op de Spelen van Rio waar hij 47e werd. Of het denkbaar is dat hij (of Richard) ooit voor Nederland uitkomen? Wie weet, maar van Richard denk ik het niet. Als Rachel een hamburgertje voor hem maakt, verlangt hij naar springbok. Dat zegt genoeg.

Hamersman


Sportgala’s. We hebben ze niet allemaal in beeld, maar die van Veenendaal kennen we wel. Daar viel in het verleden menig triatleet in de prijzen en ook nu weer waren Victor Goené en Mark Hamersma kandidaat voor de sporttitels. Ze werden het niet, maar groot applaus was er wel voor de jongere broer van Mark, die namens hem in de zaal zat. In kleine kring was het wel bekend, maar nu droeg de broer van Hamersman een indrukwekkende boodschap uit. ,,Als sporter heb je topmomenten, maar ook dieptepunten. Mark heeft momenteel een terugval van een depressie. Hij is op de weg terug en ik ben trots dat ik hier voor hem kan staan. Mark komt sterker terug.’’ Dat laatste geloven wij ook. Onze morele steun heb je Mark, maar dat wist je wel.
Ondanks zijn zeven zeges en winnaar van ons puntenklassement werd Mark geen niet tot sportman uitgeroepen. Maar de ‘concurrentie’ in de vorm was ook niet mals: Nederlands tenniskampioen en Davis Cup-teamlid Botic van Zandschulp. Rob Barel reikte de prijs Sporttalent van het jaar uit. Die ging niet naar teamgenoot Victor Goené, wel naar doelman Ramon Pater, uitkomend voor het Nederlands CP-elftal, sporters met een hersenbeschadiging. Als zodanig ging Ramon naar het WK in Argentinië. Ook de Jan van de Pol-trofee werd weer uitgereikt aan een vrijwilliger, die zich verdienstelijk maakt binnen de Veenendaalse sportwereld. Het was, kortom, een mooie avond gespresenteerd door Studio Sport-presentator Sjoerd van Ramshorst.

Wim’s Curling Journaal


Een oud-collega van hem is binnenkort ook weer op tv te horen. Evert ten Napel uit Klazienaveen, wiens kleinkinderen afgelopen jaar meededen aan de plaatselijke triathlon, presenteert samen met Frans Bauer de nieuwe Curling Quiz. We komen dan wel niet uit op de Olympische Spelen, maar curling schijnt ‘hot’ te zijn. Intussen ben ik toch blij dat deze rubriek WTJ in plaats van WCJ heet. Stel je toch eens voor: iedere dag een Curling Journaal. Wim is af en toe wel gek. Maar zo gek? Nee, dat is deze Stampersgatter toch ook niet. Schoenmaker blijf bij je leest.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.