Triathlon in Ethiopië: Bert weet meer; Team4Talent-dag; Gomez in IM; Sterkte Jelle – WTJ 689

WOENSDAG – Meervoudig Nederlands kampioen, toptriatleet van weleer, Bert Flier was weer even in ons land. Bert is, zoals we weten twee jaar geleden naar Ethiopië geëmigreerd om er met zijn vrouw Tabitha leiding te geven aan Alfa Farm in het dorp Debre Zeit even onder de hoofdstads Addis Abeba. Bert was de voorbije december/kerstperiode in  Nederland en daar hoorde natuurlijk een reünie met zijn triathlonvrienden uit het legendarische ROOK-team bij. En voor de jonkies onder ons: dat had niets met nicotine te maken.

Daar stonden ze dan weer bijeen: Miguel van Tongeren, Carlo van den Bergh, Mathijm Wassink en Bert Flier. Terwijl Joke Ritman zich afvroeg of ze ook niet meemocht,, haalden de mannen herinneringen op aan de lange carrière van Bert.

Het voert te ver om die hier helemaal uit te pellen (dat doen we wel als je 60 wordt, Bert), maar via zijn blogs blijven we goed op de hoogte van de Afrikaanse belevenissen van de Fliers. We kennen het land in de hoorn van Afrika natuurlijk vooral uit de marathonwereld, lange- en middafstand. Abebe Bikila, Mamo Wolde, Haile Gebreselassie en al die andere topatleten, die Ethiopië inmiddels 53 medailles op de Olympische Spelen bezorgden. Bij sommige Olympische Spelen deden ook wielrenners uit het land mee, maar zwemmers nooit en laat staan triatleten.


Toch schreef Bert dat zijn huidige woonomgeving zich best leent voor een triathlon. Temperatuur gemiddeld 25 graden, de boerderij op 1900 meter hoogte met genoeg wegen voor een mountainbike en zwemmen het hele jaar door in het Babogaya-meer of nota bene in het Olympische bad van Debre Zeit. Het land ontwikkelt zich en daarmee ook het aantal asfaltwegen om ook op een racefiets op pad te gaan. In de achtertuin van het gezin Flier ligt kennelijk 55 kilometer nog haast onbereden asfalt. In 2012 is bij Langano Lake voor het eerst een sprint triathlon gehouden voor Brits en Duits ambassadepersoneel. Volgens Bert bestaat het evenement in kleine vorm nog steeds. Van omliggende landen als Kenya en Djibouti staan op de ITU-site wel triatleten, Ethiopiërs komen we nog niet tegen. Jordi Meulenberg won twaalf jaar geleden de Kenyase triathlon van Mombasa. Met de Afrikaanse triathlonscene raken we dankzij Richard Murray steeds meer vertrouwd. Intussen blijft Bert Flier-de coach vanuit Afrika gewoon trainingsschema’s uitschrijven voor beginnende of gevorderde triatleten. En er komt vast een dag dat het ROOK-team van weleer afreist naar Debre Zeit voor een 3in1Sports-even van Bert. Mooi weer en schitterende vergezichten verzekerd!


In haar prachtige reisprogramma’s bezocht Erica Terpstra het land ook ooit. Een mooi ezelsbruggetje naar het Erica Terpstra bad in Nijmegen waar de Team4Talent groep afgelopen zondag bijeen was om het nieuwe jaar in te luiden met zwemmen, team-talk en een MTB-rit door de bossen. Een prima voorbereiding op de Egmond-combi van aanstaande weekeinde waar vier teamleden aan mee zullen doen. Niet Evert Scheltinga, die maakte via een welverdiende vakantie in Zuid-Oost Azië weer de trip naar Zuid-Afrika om zich daar voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Yvonne van Vlerken werkt zich al in het zweet op Lanzarote en zo is  eenieder bezig met de trainingen langzaam op te voeren naar de eerste wedstrijden van 2018. Een nieuwsluwe periode maar dat is slechts stilte voor de storm.


Ook de ITU verveelt zich een beetje. Op haar site wordt de maand januari benut om een soort ‘best of’-serie te presenteren. De eerste in die reeks was de beste zwemmers. Naar het oordeel van de wereldtriathlonbond zijn dat momenteel Richard Varga (al veel langer trouwens) en Jessica Learmonth.


Het grootste nieuws tot dusverre dit jaar was de officiële bevestiging dat Javier Gomez dit seizoen overstapt op de lange afstand. Jan Frodeno komt zijn Spaanse tegenstander van weleer dus vast weer vaker tegen. Frankfurt lijkt de race te worden waarin Javier zich wil kwalificeren voor Hawaii, zo verklaarde hij tegen een journalist van La Voz de Galicia. Geen garanties natuurlijk. Simon Lessing, Spencer Smith en Peter Robertson hebben het ook geprobeerd, maar konden op de Ironman-afstand nooit echt imponeren. We kijken uit naar het debuut van de bijna jaar geleden in het Zwitserse Bazel geboren Javier Gomez Noya.

Tot slot. De sportwereld leeft mee als er met topsporters uit andere takken van sport iets ernstigs gebeurt. De NTB zit op Papendal net als de KNWU. Niet ver van beide bondsbureau’s moet het zwaar mis gegaan zijn met BMX-er Jelle van Gorkom. Verdere uitleg is overbodig, wij sluiten ons aan bij de alom verkondigde boodschap Jelle heel veel sterkte te wensen met hopelijk kans op herstel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.