Vreugde en verdriet; tragedie Frodo en Snowy; Maaike en Weert; Kay – WTJ 690

DONDERDAG – Vreugde en verdriet. Ze liggen vaak dichtbij elkaar. Neem hier Zuid-West Nederland. Op 1 februari staat dit gebied stil bij de onze grootste natuurramp van de afgelopen tweehonderd jaar. De Watersnoodramp – nu 65 jaar geleden – kostte aan 1836 mensen het leven. Op vele plaatsen in deze omgeving zijn herdenkingen, journalistiek pakken we hier uit met aangrijpende verhalen en droevige herinneringen. Om vervolgens – nog geen twee weken later ons in het feestgedruis te starten wat hier carnaval heet. Gek volkje zijn we soms.

Zeeland heeft amper nog triathlons. Oudere Zeeuwen, maar ook inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden (bij Ruud dus) hebben soms een haat-liefde verhouding met water. Ook al zijn ze er helemaal door omringd. Ik snap dat inmiddels beter met al dat leed van die stormramp in het achterhoofd.

Tragedie voor Frodo

Van tragedie mag je gerust ook spreken bij Emma Snowsill. De Olympisch kampioene van Beijing 2008, drievoudig wereldkampioene bovendien, is nu vooral bekend als de vrouw van Jan Frodeno. Het koppel verwacht hun tweede kindje en gisteren hadden we het hier nog over toekomstige duels tussen Frodo en Javier Gomez. Maar bijna had het zo ver niet gekomen. Want afgelopen zaterdag werd Jan op een haar na geschept door een asociale vrachtwagenchauffeur, die zelfs op de vaak verlaten wegen langs de Sunshine Coast roekeloos rondscheuren. Jan vertelt op zijn ‘Australische Tacx’ in de garage: ,,Van links kwam plots die truck aan, duidelijk niet van plan te stoppen. Het scheelt echt niets of ik had onder de vrachtwagen gelegen. Even dacht ik mijn familie nooit meer terug te zien. De trucker stopte, deed z’n raampje omlaag. Vervolgens kreeg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd. Ik had die man nog nooit gezien. Zo’n vorm van agressie had ik nog nooit meegemaakt.’’ Ook in de dagen erna kan Frodo er niet over uit hoe de man te keer ging. De angst overheerst even, want de fietstrainingen zijn even binnen.
“I just haven’t quite got over it. I’ve got a young kid and another one coming. Every time they aim for somebody it’s essentially manslaughter. People die.


,,Barbaars’’, zo reageert zijn hoogzwangere vrouw Emma Snowsill, die nota bene in 2002 haar toenmalige vriend – en toptriatleet Luke Harrop verloor toen hij met de fiets crashte met een auto. Zaterdag leek de geschiedenis zich haast te herhalen. Chauffeurs, waar ook ter wereld, hou toch eens rekening met al die kwetsbare fietsers en voetgangers! Hopelijk is Jan snel ‘boven-Jan’, want hij moet hoe dan ook toch weer ‘the road’ op.

Dat doet in Engeland trouwens Sebastian Kienle. We zagen foto’s van de Duitser,  trainend met Alistair Brownlee. Want ook dat duo gaat elkaar vaker zien. Sebastian en ook zijn landgenoot Patrick Lange zijn trouwens typische voorbeelden van lange afstands triatleten, zonder een succesvolle aanloop in de kortere afstandswedstrijden.


Andere nieuwtjes: op 27 januari is Maaike Caelers genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar in Weert. Ze neemt het op tegen een turnster en een breakdanceres.

Kay houdt van triathlon en trampolinespringen

In de Steenwijker Courant stond een leuk interview met het jonge triathlontalent Kay van Sleen. Vorig jaar maakte hij indruk door op zaterdag eerste derde te worden bij de junioren in de triathlon van Ten Boer en daags erna brons te halen op het NK jeugd in Enschede. Mooiste opmerking in  het interview is zijn verklaring voor een tegenvallende prestatie op de crossduathlon van Maastricht. ,,Ik was bij mijn neefje en nichtje in Maastricht. Zijn we de hele dag aan het trampolinespringen geweest. Geen goede voorbereiding op de wedstrijd.’’ Kay heeft zijn toekomst al beetje uitgestippeld: chirurg worden net als Epke Zonderland en meedoen aan de Spelen of Ironman Hawaii. Zijn grote voorbeeld? Bas Diederen.


Morgen gaan we voorbeschouwen op het eerste, enigszins gevulde, wedstrijdweekend. Morgen is ook de zestigste verjaardag van Mark Allen, daarmee negentien dagen jonger dan Rob Barel! Aangezien Mark ook volger is van trikipedia.nl  zeggen wij alvast: congrats Mark!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.