The Grip is 60; Vooruitblik: Lanza; Pucon; Flevonice en Combi Egmond – WTJ 691

VRIJDAG – Negentien dagen na Rob Barel wordt ook die andere triathlonlegende zestig jaar. De carrière van Mark Allen – over hem gaat het – was weliswaar korter, maar in dat tijdbestek won The Grip wel alles wat op zijn verlanglijstje stond. Tienvoudig winnaar van Nice, daar komt geen mens meer overheen. Hoewel? Dat dachten we ook nadat Dave Scott zes keer Hawaii gewonnen had. Tot in 1995 Mark op gelijke hoogte kwam. Vanaf 1989 vijf zeges op rij en in 1995 nog het ultieme toetje. Maar Hawaii moest Mark eerst onder de knie krijgen. Na een derde en twee tweede plaatsen, brak 1989 aan. Het jaar van Ironwar, toevallig de editie waar ondergetekende getuige van mocht zijn. Het duel van de eeuw dus tussen Scott en Allen en voor het eerst in het voordeel van The Grip na ene fabelachtige 2.40-marathon. Na de King of Kona (Dave Scott) regeerde Mark Allen twaalf jaar lang tussen de lavavelden. Tot aan 1983 was hij wedstrijdzwemmer en net als veel Amerikanen raakte hij geïmponeerd door de dramatische tv-beelden van de finish van Julie Moss, zijn latere partner. Twaalf jaar bleef het Iron-koppel samen, daarna gingen ze als goede vrienden uit elkaar. Een legende werd Mark al eerder in 1989 door in Avignon de allereerste ITU-wereldkampioen te worden (toevallig ook meegemaakt). Verder won hij twee keer Ironman Lake Biwa, een keer Saint Croix, de World Cup Embrun en drie keer de halve van Pucon.

Yvonne  voor haar vijfde?

En laat nou net in die Chileense stad zondag het nieuwe Ironmanseizoen van start gaan. 70.3 IM wel te verstaan. Titelverdedigers zijn Lionel Sanders en Barbara Riveros. In Saint Kilda zijn zondag de Oceanische kampioenschappen al. Zaterdag kan er al geduatlont worden op Lanzarote. De RBR was een paar jaar Powerman, maar Club La Santa kan het makkelijk op eigen kracht. Vier keer eerder won Yvonne van Vlerken deze duathlon. Hoewel ze op het eiland is en er volop traint, doet ze niet mee. Yvonne’s seizoen begint later dan gebruikelijk. Ze had Wanaka willen doen, maar dat is een agegroup-only race geworden. Dus kan ze rustig toewerken naar het nieuwe seizoen. Kenneth Vandendriessche was vorig jaar de kampioen bij de mannen. Mooi weer daar, maar waarschijnlijk zondag ook in eigen land.

Langste kunstijsbaan

                      
Het verbaast me dat er nog niet eerder een wintertriathlon op Flevonice gehouden is. Flevoland is samen met Limburg toch wel een beetje dé triathlonprovincie van ons land en het Sports & Funpark in Biddinghuizen kwam precies tien jaar geleden gereed. Met een lengte van 3000 meter ligt hier de langste kunstijsbaan ter wereld. Tot 2013 was ie zelfs vijf kilometer lang. Het inkorten had te makenn met de hoge energierekening. Toch blijft het een bijzondere attractie waar schaatsminnend Nederland veel plezier aan beleeft. Honderd dagen per jaar kan er geschaatst worden, daarna verandert ijs in zand en gaan de fietscorssers erop. Skeeleren kan er ook. En zondag dus voor het eerst een wintertriathlon.

Crosswintertriathlonspeaker

Niet alleen qua parcours is het uniek, ook het feit dat op de ATB gefietst wordt maakt dat we eigenlijk met de eerste crosswintertriathlon van Nederland te maken hebben. Het fietsen in Assen, Groningen, Enschede enzovoorts was/is immers op de weg. Twee parcoursen zondag. Een lange voor de wedstrijdatleten, gevorderen en een korte, pittige als sprint voor iedereen, die de combinatie eens wil proberen. De organisatie ligt bij Flevonice in samenwerking met Triathlon Flevoland en Dronterland. Martin Veenhuizen van MV Moves is als adviseur ingeschakeld.
De grote namen in het wintertriathlonwereldje hebben er in elk geval zin in. Teun Sweere is er, maar ook Richard Louman. Eén brok ervaring komt van mannen als Robert Beute, Kurt van de Nes en Tiedo Tinga. Richard Prakken is een man voor het podium, Matijn Straatsma idem dito. Veel zal ook afhangen van de ATB-capaciteiten van genoemde deelnemers. In dat verband vlakken we de kansen van alleskunner Machiel Ittmann, Kurt Wubben en Wouter Dijkshoorn niet uit. Met ook nog eens Marcel ten Wolde, Fred Boelens en Richard Kramer aan het vertrek wordt het een uiterst boeiende openingswedstrijd van het duursportseizoen 2018. Collega Ruud maakt zijn debuut als crosswintertriathlonspeaker (woord voor Scrabble).
Drie vrouwen zijn mogelijkerwijs lekker aan elkaar gewaagd: Annelies Vrancke, Janet ten Kate en Yvonna Tinga. Wat echter ook geldt is: nieuw seizoen, nieuwe namen, nieuwe kansen. We gaan het zien. Om 15.30 uur begint de kwart afstand wedstrijdserie, Om 16.00 uur de sprint en om 16.15 uur de jeugd/kids. Bijzondere namen op die andere series: pionier Kees Vaneman, Pascal Valentijn, Joelle de Ruiter, Wytse Wierda (pa van Fleur) en Kees Akershoek (pa van Marco). Laat op de dag starten. U zult denken: zijn ze wel voor het donker binnen? Jawel, want de weergoden werken mee. Het wordt een zonovergoten zondag en dus langer licht.

Egmond stroomt weer vol (du-)atleten


Dat speelt ook de deelnemers aan het Combiklassement in Egmond aan Zee in de kaart. Morgen, zaterdag gaan 4000 (!) mountainbikers van start voor de grootste strandrace van Europa: 38 kilometer heen en weer tussen Egmond en Wijk aan Zee. Nationaal wegkampioen Ramon Sinkeldam doet onder andere mee. De AGU Egmond-Pier-Egmond gaat om 9 uur ’s ochtends van start. Op grote schermen is de race in de badplaats goed te volgen.

Zondag vervolgens de Saucony Egmond Halve marathon. Het getij bepaalt de starttijd en die ligt voor de wedstrijd dit jaar op 12.25 uur. Na afloop worden de fiets- en looptijden van de ongeveer 400 deelnemers aan het Combiklassement bij elkaar opgeteld. Bij de vrouwen is Alieke Hoogenboom opnieuw de grote favoriete. Alieke won al vijf keer, even veel als Ingrid van Lubek in de beginjaren. Bij de mannen doen de Team4Talent atleten mee, maar komt ook Yennick Wolthuizen naar Egmond. De Belg Seppe Odeyn was vorig jaar de beste. Met Georg Potrebitsch (oud-Almerewinnaar) is hij de enige buitenlandse winnaar. Tweevoudig winnaar Pim Molenaar zien we zelden in crossduathlons, maar in Egmond is ie altijd beresterk. Rob Barel won trouwens de eerste editie. En daarmee is de cirkel naar het begin van deze WTJ weer rond.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.