Shirin kampioene; bekende sporters Marc, Erben en Daniële winnen in du/triathlons – WTJ 692

ZONDAG – We zijn los! Op allerlei plekken in binnen- en buitenland waren er dit weekeinde wedstrijden, waarmee we deze rubriek zo graag vullen. Het begon zaterdag al erg mooi met Shirin van Anrooij. De kleine Zeeuwse sleepte in het Friese sportdorp Surhuisterveen op overtuigende wijze de nationale titel veldrijden in de wacht. Eeuwige rivale Puck Pieterse keek tegen een achterstand van bijna een minuut aan. Senne Knaven, dochter van oud-prof Servais werd derde. Zus Lindy van Anrooij werd vijfde bij de beloftes. Ron Aardenburg werd zestiende bij de M50. Bij de nieuwelingen was Tibor del Grosso goed voor een vijfde plaats, Mika Sardina finishte als vijftiende. En oud-wintertiathlonkampioene Anna van der Breggen was zesde bij de elite-vrouwen.

Laura op Lanza

foto James Mitchell

Over wintertriathlons later meer. Eerst in chronologische volgorde naar warmer oorden. Naar Lanzarote bijvoorbeeld, waar 172 deelnemers meededen aan de 22e editie van de run-bike-run van Club La Santa. Wederom was het Kenneth Vandendriessche, die het evenement won. Hij laat een Spanjaard, een Argentijn en een boel Britten en Duitsers achter zich. Björn van Vliet, tijdens de Gastelse Pekkercross vanwege een enkelblessure nog uitgestapt, was voldoende hersteld voor deelname. Op een 27e plaats was de TeamUnltd-triatleet beste Nederlander met dank aan een sterk fietsoptreden. Nog beter deed de op Tenerife woonachtige Nederlandse Laura van der Beucken het. Ze werd zevende in de door Anne Haug gewonnen openingsklassieker. Haug, was in Londen nog Olympisch deelneemster. Ze loste op de erelijst viervoudig winnares Yvonne van Vlerken af. Yvonne was wel op het vulkaaneiland, maar voor haar begint het seizoen pas in april. Bewust nam ze haar tijdritfiets mee om niet alsnog te starten. Al sinds 2003 opent Yvonne haar immer lange wedstrijdseizoen in januari met deze duathlon. ,,Nu kies ik eens voor een andere aanloop’’, lacht ze, ,,Maar had ik mijn wedstrijd-bike bij, dan had ik de verleiding niet kunnen weerstaan.’’

Marc de Maar is niet eerste de beste


Niet aangekondigd, maar ook zaterdag was de wintereditie van de Henschotermeer Games in en om Woudenberg. De lange afstands crossduathlon was een eenvoudige overwinning voor Marc de Maar. De Utrechter heeft al een heel sportleven achter de rug. Hij finishte als profwielrenner in de Giro en reed drie keer de Vuelta uit. Twaalf keer kwam hij uit in de grote wielerklassiekers met een 37e plaats in de Waalse Pijl als beste. Na onenigheid met Rabobank nam hij de nationaliteit van Nederlandse Antillen aan en fietste enkele jaren voor Antillen en Curaçao. Als zodanig deed hij daar ook wel eens een du- of triathlon. Nu in Nederland was hij op de Henschotermeer Games liefst zes minuten sneller dan de nummer twee Ron Band. Wist je trouwens dat Louis Delahaye deze Marc de Maar als junior ontdekt heeft? Bij deze dan. Na Ron was het weer even wachten op de nummer drie Jacco de Bruin uit Zeist. Vijftigers Gerard van de Grift en Pim Veeger eindigden ook ver van voren.

Silvia Brouwer had geen enkele moeite met haar enige tegenstandster Eva van Zutphen. Het verschil aan de finish aan de boorden van het meer: 42 minuten! En passant liet de Friezin ook menig man achter zich, dus haar overwinning had wel degelijk stijl. Beste duo heette De Deriks, maar ook zij moesten een minuut inleveren op Marc de Maar. De korte afstand ging naar Charles Helsper en Eva Cornelisse, die het seizoen meteen goed inzet.

Seppe en Alieke op herhaling in Egmond


Intussen hadden de 4000 strandracers aan de Noordzeekust hun Egmond-Pier-Egmond afgerond. Op de altijd frisse januari-zaterdag snelden zij naar de meet om vervolgens goed uit te rusten voor de halve marathon van Egmond op zondag. Morgen meer hierover. Seppe Odeyn won voor de tweede keer op rij. Hij was in de ‘papieren’ eindstand bijna vier minuten rapper op beide dagen dan Pim Molenaar uit Heiloo. Pim is nauwelijks te verleiden tot crossduathlons, trekt het liefst zijn eigen plan. Maar in strandraces is de Noord-Hollander de te kloppen man en lopen kan ie ook. In het verleden won ie grote wedstrijdcrossen. Mooi podium op de combi met tweevoudig duathlonkampioen Yennick Wolthuizen op een derde plaats. En ook de namen erachter mogen er wezen: Mark Oude Bennink (terug van even weg geweest), Ricardo Scholten, Roy Lagerburg en Hidde Bekhuis. Het aantal deelnemers aan de combi (420) wekt nog ieder jaar verbazing. Alieke Hoogenboom mag zich intussen gerust Mrs. Combiklassement Egmond noemen. Ze was over beide wedstrijden voor de zesde keer het snelste klaar.

Een reuze voorsprong had ze bij de eindafrekening op Pleuni Hooijman, debuterend in Egmond en voor het eerst in de Team4Talent-kleuren in wedstrijdsverband. Was Alieke na twee uur en drie kwartier klaar, Pleuni bleef nipt binnen de drie uur. De derde plaats was voor Danielle Riem. Sterke bezetting ook bij de vrouwen met Jolinda Lute op vier, Tanya ten Velden op zes, Lucie van Genugten op acht en Anne Zijderveld op negen. Daartussen verrassingen, die dat over een tijdje misschien niet meer zijn in de duursport: Anne Marsman uit Breda en de voor eigen publiek uitkomende Lizzy Verdonk. Zondag bij het lopen kwam Pim Venderbosch goed voor de dag. Hij finishte tweede op de kwart marathon.

Prominente winnaars Flevonice: Erben en Daniëlle

foto Marathon-photos

Zondagnamiddag tenslotte de eerste Flevonice Wintertriathlon. Na-inschrijven kon nog en zo dook ineens Erben Wennemars op. De voormalig topschaatser, tv-personality en ambassadeur van het WK Rotterdam kwam, zag en overwon. Hij klopte Jeroen Lute en Richard Louman. ATB/schaats-specialisten Richard Kramer en Kurt Wubben maakten de top vijf compleet. Het sterke veld zoals we dat al aankondigden was in deze aantrekkelijke wedstrijd duidelijk op drift.

Dat getuige ook de negende plaats van veelvuldig wintertriathlonkampioen Teun Sweere, maar die moest starten op een “leenfiets”.

Beste bij de vrouwen was top-marathonschaatster Daniëlle Bekkering, die het haalde voor Nynke Bouma-Huitema en Annelies Vrancke. Daniëlle won liefst 62 keer een KNSB-schaatsmarathon en is daarmee recordhoudster. Als wielrenster eindigde ze een aantal malen in de top tien van het NK tijdrijden. Die combinatie alleen al maakte haar tot de grote favoriete op de eerste Flevonice wintertriathlon. De primeur kreeg daarmee twee topnamen aan het begin van een hopelijk  lange erelijst.
Morgen meer over de races in Egmond en Biddinghuizen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.