Flevonice: eerste klapper van het seizoen; Egmond en Pucon – WTJ 693

MAANDAG – Een primeur met grote potentie. Zo concludeerden vrijwel alle deelnemers en betrokkenen zondagavond toen in het donker de laatste deelnemers over de finish gleden bij de eerste uitgave van de Flevonice Wintertriathlon. Alle ingrediënten voor een bliksemstart waren aanwezig. Met Martin Veenhuizen is dé winterspecialist in huis gehaald, met Ruud de Haan een speaker die van wanten weet. En het deelnemersveld was er direct eentje om de vingers bij af te likken.

Pittig

foto Marathon-photos

Wellicht door het zonnige weer groeide het aantal starters uit tot 170. Mooi aantal, precies gelijk aan het aantal deelnemers aan de allereerste Holland Triathlon in 1983 in dezelfde Flevopolder. Het zou mooi zijn als Flevonice Wintertri dezelfde groei en traditie mag doormaken. Pittig parcours trouwens met name op het mountainbiken verkeken veel triatleten zich. Na het lopen was Richard Kramer als eerste bij zijn ATB. Twintig tellen later volgde het trio Wouter Dijkshoorn, Teun Sweere en Richard Louman. Erben Wennemars – te elfder ure ingeschreven – kwam op een minuut als negende door. Beste loopster was Andrea Bruijnes, die twintig seconden voor marathonschaatster Danielle Bekkerink ging fietsen. Andrea viel uit de top van het klassement weg, Danielle trapte net even harder dan Annelies Vrancke, die op drie minuten achterstand ’s werelds langste kunstijsbaan bereikt.

Eindsprint tussen de beide Richards


Ook bij de mannen werd het tussenklassement met mountainbiken op z’n kop gezet. Jeroen Lute en Erben Wennemars maakten een geweldige opmars en stonden als eerste op de 2500 meter lange ijsbaan. Richard Louman bleef kansrijk evenals de ervaren Machiel Ittmann.

Pech voor Teun, die zijn cyclo-crossfiets aan de kant moest laten staan. Evenementsponsor Farm Bikes leende Teun ijlings een ATB uit, zodat hij kon starten. De snelheid bleef achterwege en Teun keek bij de ijsbaan tegen een achterstand van drie minuten aan.

foto Marathon-photos

Op de schaats suisden Erben en de gedubbelde Kurt van de Nes de ene na de andere tegenstander voorbij. Kurt dook de top tien in,  Erben stevende onbedreigd op zijn eerste (winter-)triathlonzege af. Jeroen handhaafde zich op de tweede plaats en in een mooie eindsprint bleef de ene Richard (Louman) de snelschaatsende andere (Kramer) voor. De top tien was gevuld met toppers: Kurt Wubben,, Robert Beute, Matijn Straatsma, Kurt van de Nes, Teun Sweere en Tiedo Tinga.

foto Marathon-photos

Het schemerde toen Erben juichend finishte, het was goed donker toen de laatsten aankwamen.

foto Marathon-photos

Overtuigend winnares Daniëlle Bekkering zou er goed aan doen straks in maart ook mee te doen aan het NK wintertriathlon in Enschede. Geldt ook voor Erben trouwens. Beste team waren de sportieve zusjes Spigt: Moniek  hardlopend, Jannitta mountainbikend en Yvonne  schaatsend.

Kortere afstanden

De sprint afstand werd gewonnen door Pascal Valentijn van TC Alphen. Beste vrouw was Marie Klein uit Hattem, daar waar U2 ooit de live-versie van haar eerste hit ‘I will follow’ opnam. De ervaren GVAV-atlete Janet ten Kate werd tweede.   De scholieren- of jeugdwedstrijd ging naar Mike Bossers en Aniek Mars. Conclusie: het duursportjaar 2018 had niet mooier kunnen beginnen.

Jorik naar 1.10 op halve Egmond


Egmond aan Zee dan, beide wedstrijden nader ontleed. Jasper Oeckeloen en Nina Kessler waren in de strandrace het rapst terug in de badplaats. Alieke Hoogeboom kwam als zevende binnen, Jolinda Lute werd zestiende, Talisa van der Fluit 19e en Pleuni Hooijman twintigste. Bij de mannen was wegkampioen Ramon Sinkeldam goed voor een derde plaats met direct daarachter journalist Thijs Zonneveld. Ramses Bekkenk werd 19e, maar sloeg de halve marathon over. Van de combi was Seppe Odeyn op een 35e plaats al de beste mountainbiker. Michael Emmerik volgt verderop op een 74e plaats, kortstondig triatleet Thijs Al finishte 86e en de latere nummer twee Pim Molenaar zit nog net bij de beste honderd: 97e. Jos van Dorp fietst nog steeds als een beest en Yennick Wolthuizen arriveert uiteindelijk als 130e.

foto Christie Brouwer

Geen combi dit jaar voor Jorik van Egdom. Wel een toptijd op de halve marathon op zondag. In het wereldveld eindigt hij 30e in 1.10.02. Daarna volgen onder meer Erik Negerman (49e, 1.13.30), Mark Oude Bennink (51e, 1.13.36), Milan Brons (53e, 1.14.00), Edwin Slijkhuis (54e, 1.14.00), Guus Janssen (56e, 1.14.26), Yennick Wolthuizen (63e, 1.15.47), Pim Molenaar (68e, 1.16.42), Roy Lagerburg (74e, 1.17.37), Ricardo Scholten (77e, 1.17.43) en Seppe Odeyn (80e, 1.17.58).

Bij de vrouwen kwam na Olympisch marathonloopster Andrea Deelstra Ruth van der Meijden als tweede Nederlandse binnen (8e, 1.16.44). Daarna: Lisanne Meuleman (16e, 1.22.11), Hilde Pape (28e, 1.30.14), Joyce Vrijenhoek (31e, 1.31.08), Alieke Hoogenboom (32e, 1.31.49), Tanya ten Velden (35e, 1.32.21), Pleuni Hooijman (39e, 1.33.46), Anne Zijderveld (41e, 1.34.35) en Carla van Rooijen (48e, 1.38.23). Tjebbe Venema werd zevende (1.21.25) bij de recreanten, Danielle Riem vijfde (1.31.21).

The Colonel regeert in Chili


Morgen meer atletiekwedstrijden. De eerste 70.3 Ironman is ook achter de rug. Lionel Sanders en Barbara Riveros verdedigden met succes hun titels in het Chileense Pucon. The Colonel was een stuk sneller dan vorig jaar en met name bij het fietsen niet te suiten. Hij klopte de Mexicaanse favoriet Mauricio Mendez, die wel sneller zwom en liep, maar dik tien minuten op de tweewieler verloor.

Barbara boekte haar derde thuiszege. Daar kon zelfs de sterke Australische Ellie Salthouse geen weerstand op bieden. Twee Nederlanders stonden ingeschreven: Sjako Faas startte niet, Pablo Gonzalez viel uit bij het lopen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.