Jetze genomineerd voor Laureus Award, de Oscar voor sporters – WTJ 694

DINSDAG – Zie het maar eens te overtreffen. Jetze Plat won vorig jaar 19 van de 22 wedstrijden waar hij aan mee deed. Daar zitten wereld- en Europese titels bij, daar zit het wereldrecord op de Ironman bij en ga zo maar door. In de wintermaanden volgde de prijzenregen, waarvoor Jetze geen extra sportieve inspanning meer hoefde te leveren. Eerst werd hij paratriatleet van het jaar bij de NTB. Maar op dezelfde dag in Papendal werd hij ook tussen alle valide atleten gekozen tot NTB-sportman van het jaar. De volgende stap was in de Amsterdam RAI met eerste nominatie en uiteindelijk landelijke uitverkiezing tot Paralympisch sporter van het jaar. En juist toen Jetze (en wij allemaal) dachten dat de ‘koek uit 2017’ nu wel op was, kwam vandaag het bericht naar buiten dat ‘onze’ Jetze Plat genomineerd is voor de prestigieuze Laureus Award, de Oscar van de sportwereld.

Jetze in het Walhalla van de sportgala’s 
Jetzte behoort samen met landgenote (en Giathlon-deelneemster) Biban Mentel tot de zes (!) kandidaten voor de prijs voor de gehandicapte sporter van het jaar. Wereldwijd dus hè. Het aller-, allerhoogste. Jetze en Bibian nemen het op tegen Marcel ‘Silver Bullet’ Hug, een wheeler op de middenafstanden uit Zwitserland. Tegen roeister Oksana Masters, een ten tijde van de kernramp in Tsjernobyl geboren Oekraïnse, nu uitkomend voor Team USA.Tegen de Japanse rolstoeltennister Yuji Kamiji en tegen Markus ‘Blade jumper’ Rehm, de Duitse verspringer overbrugde een afstand van 8.24 meter in de lucht. Een wel zeer bijzonder gezelschap dat op 27 februari bijeen is in Monte Carlo.
Daar zit Jetze temidden van sterren als Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton, Chris Froome, Roger Federer en Serena Williams. Zij maken kans op de Laureus Award als sportman/vrouw van 2017. Het is dus nog een keer spannend voor onze geweldige triathlontrots uit Vrouwenakker bij Amsterdam.
Bibian won vorig jaar haar zesde wereldtitel op de snowboardcross en het onderdeel banked slalom. Daarna was ze in de Sportboulevard van Dordrecht om samen met onder meer Jetze mee te doen aan de Giathlon. Kort daarna werd voor de negende keer kanker bij haar aangetroffen. Na een zware operatie in december hoopt ze toch nog op een wonder namelijk haar Paralympische titel verdedigen in Pyeongchang. Aan haar ongelofelijke doorzettingsvermogen zal het niet liggen.

Geert gaat voor Tokyo-goud


Terwijl Jetze overladen wordt met prijzen, heeft Geert Schipper ook niet stil gezeten. De voornaamste belager van Jetze in binnen- én buitenland werd voor de vierde keer Westfries sportman aangepaste sporten. Meteen na die verkiezing schoof Geert aan bij Rabobank-directeur Tom van Roon. Samen tekenden ze een sponsorcontract voor de komende drie jaar tot aan de Paralympics 2020 in Tokyo. ,,Geert is een inspirerende persoonlijkheid, die niet alleen topprestaties levert maar ook staat voor onze kijk op sponsoring’’, aldus de directeur van Rabo West-Friesland, die ook betrokken is bij de 70.3 Ironman plannen in deze streek. Geert belandde in 2004 na een vliegtuigongeluk in een rolstoel, acht jaar later maakte hij kennis met paratriathlon. In Rio de Janeiro behaalde hij een zilveren medaille. Voor Geert niet voldoende: zilver moet goud worden in Tokyo!

Sarissa naast Tom


Nog meer sportverkiezingen. Tot haar eigen verbazing werd Sarissa de Vries maandag in het AINSI-theater gekozen tot sportvrouw van Maastricht. Daar stond ze op het podium met op de achtergrond groot op videoscherm haar mannelijke evenknie Tom Dumoulin. Een indrukwekkend duo. Echt op de bühne erbij was triathloncoach Louis Delahay. Sarissa is de meer dan terechte winnares met NK medailles op elke vorm van tri- en duathlon en de vice-Europese titel lange afstand.

Mooi ook dat Patrick Stitzinger een oeuvre-prijs kreeg. De Maastrichtenaar is na 30 landstitels gestopt met topsport. Maar zagen wij hem niet vorig jaar in Spijkenisse debuteren in de top tien op het NK run-bike-run? Niet bepaald een sporter-in-ruste.

Mark Muller, de nummer drie van het NK marathon vorig jaar, werd in café Spekhorst gekozen tot sportman van de gemeente Rijssen-Holten. De verkiezing was uitgeschreven door Radio 350. Ongetwijfeld volgen er nog meer sportverkiezingen, nominaties. Stuur gerust door naar onze redactie.

Yvonne twee keer in NL-races

Buiten Egmond waren er nog meer loopwedstrijden. Channah Brandsema won de 156e (!) editie van de Zegerplasloop in Alphen aan den Rijn. Aje Niks won de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop. Globetrotter Janet van Woudenberg bleef nu dichterbij huis en won de thuiswedstrijd Vlinderloop te Houten. Richard Prakken won Aalden Rondomme. Overigens waren we de tel in Egmond een beetje kwijt geraakt. Alieke Hoogenboom was namelijk al aan haar zevende overwinning toe en de nummer twee Pim Molenaar won geen twee maar zelfs drie eerdere edities van het combiklassement. Ook bij de run-bike-run van Lanzarote deden we Yvonne van Vlerken een beetje te kort. Had ze meegedaan en zou ze gewonnen hebben, dan was dat reeds de achtste zege van de blondine, die trouwens komend seizoen twee keer in Nederland in actie komt. Waar? Dat maakt ze binnenkort zelf in een mooi videofilmpje bekend. Ik weet het al wel, maar zwijg als het graf.

Silvia goes Maui


We komen ook nog even terug op de Henschotermeer Wintergames (zeg maar het kleine broertje van de Winterspelen). Winnaar Marc de Maar is natuurlijk in wielerkringen geen onbekende, maar net als Anna van der Breggen debuteerde hij ooit in de combinatiesport. Zo klopte hij op het NK wintertriathlon in Assen Erik-Simon Strijk en werd daarmee nationaal juniorenkampioen. Een jaar later deed Anna hetzelfde. En winnares Silvia Brouwer maakte na de zege aan het Henschotermeer haar plannen voor 2018 bekend. Samen met partner Marcel Swart werkt ze toe naar een nieuw hoogtepunt in haar carrière: deelname aan het WK Xterra op Maui, Hawaii. Die droom mag op 28 oktober uitkomen.

Susan Haag is een speciale


De eerste hele triathlon van 2018 hebben we overigens ook al gehad. Zestien triatleten waagden zich in Naples, Florida – waar de winter niet toeslaat – aan de eerste hele uit de HITS-Series. De winst ging naar de Amerikaan Philip Pasch in 10.47 uur. Beste – en enige – vrouw was veelvrate Susan Haag. Na 16.13 uur was ze klaar met deze klus. Een opmerkelijke vrouw, deze 51-jarige triatlete uit Jacksonville, Florida. Ze traint nooit, haar wedstrijden zijn haar trainingen. In 1990 debuteerde ze in een triathlon, in 2002 deed ze haar eerste Ironman in Brazilië en in 2016 bereikte ze als eerste vrouw ter wereld de kaap van 100 Ironman/hele-finishes. In totaal finishte ze op 375 triathlons. En ja, haar roots liggen in Nederland, zo vertelde ze op het WK in Rotterdam.

EK Madrid


Hadden we trouwens al gemeld dat Madrid de opvolger wordt van Almere als gastheer van het EK lange afstand triathlon? Bij deze. Op 23 september is de tweede editie van deze Challenge-wedstrijd, want de samenwerking tussen Challenge en ETU blijft ook dit seizoen van kracht. Op Ibiza zijn een maand later (oktober) de Europese kampioenschappen Multisports. Merkwaardig genoeg staat ook daar een EK lange afstand op het menu. Het aantal te behalen titels blijft ongekend hoog.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.