Tri-Experience ook partner 3athlon.nl

Een  nieuwe partner van 3athlon.nl is een oude bekende in de triathlonwereld: Tri-Experience.
In 2009 opgericht door Frank Huisman (zwemtrainer en oud wedstrijdzwemmer) Cynthia Huisman (zwemtrainer en fysiotherapeut sportrevalidatie) Herman van de Waal (Ironman atleet en looptrainer KNAU), Barbara Versfeld (Ironman atlete) en Bert Flier (meervoudig NL kampioen triathlon), met als doel om triatleten verder te helpen met hun zwemtechniek, trainingsinvullen en wedstrijdvoorbereiding en dit als groep met elkaar te delen op trainingskampen.

3athlon.nl stelde een aantal vragen aan Frank Huisman;

Hoe zijn jullie eigenlijk ontstaan ?

Cynthia verzorgde als fysiotherapeut al jaren persoonlijk de medische begeleiding van triatleten waaronder Herman en Bert Flier. Ze reisde als fysio mee naar velen nationale en internationale wedstijden, waaronder Ironman Lanzarote, Zuid Afrika, Brasil en Hawaii. Naast haar werk als fysiotherapeut was Cynthia ook zwemtrainer bij de Barendrechtse zwemvereniging ZPB.
Als vriend reisde ik een keer mee naar Lanzarote voor een trainingskamp en verzorgde daar samen met haar een aantal trainingskampen.
Na dit trainingskamp kwam de Herman van der Waal met de vraag om voor een groep triatleten uit de Regio Rotterdam een reeks zwemtraining te geven, waarmee zij nu echt eens goed de borstcrawl onder de knie zouden krijgen. We schreven een soort Borstcrawl cursus, dat heette “Terug naar de Basis”, met als doel dat we bij iedereen de Borstcrawl techniek vanaf het eerste begin opnieuw zouden aanleren.  (bijna iedereen was ervaren triatleet, met een zelf aangeleerde zwemtechniek).
We waren uniek in die tijd, want voor deze doelgroep was echt goed zwemonderricht bijna nergens te krijgen. Bij zwemverenigingen werd je als triatleet niet serieus genomen en triathlon verenigingen hadden een gebrek aan goede  ervaren zwemtrainers.
Na een half jaar cursus, kregen we aanmelding van ongeveer het hele land om bij ons de trainingen te volgen, terwijl de bestaande groep zo enthousiast was, dat ze wilden blijven hangen. Zo besloten we in 2009 om de Borstcrawl cursussen op een professionele wijze te organiseren. Daarnaast hadden Herman en Barbara de passie om startende triathleten naar hun eerste Ironman te begeleiden, en vond Bert Flier het tijd om zijn continue zoektocht naar trainingsmaten voor zijn eigen trainingskampen naar een hoger plan te tillen en dit te professionaliseren. Zo ontstond Tri-Experience, een organisatie waarbij je als triathleet van alle niveaus terecht kon voor ongeveer alles wat met triathlon te maken heeft.

Hoe heeft jullie organisatie zich sinds de oprichting ontwikkeld?
Sinds die tijd zijn er flink wat ontwikkelingen geweest, zo moesten we onze zwemcursussen uitbreiden naar meerdere locaties in Nederland, waren de trainingsstages van Bert kwalitatief zo goed en populair dat Bert besloot via 3in1Sports zelf verder te gaan. Herman en Barbara kochten een kleine boerderij aan de voet van de Ventoux om daar een bed&breakfast te starten en hun ultieme droom werkelijkheid te laten worden.
De zwemcursussen bleven zich ontwikkelen, zo ook het trainersteam en expertise voor deze doelgroep. In 2013 kon Frank een project aangaan met het Innosportlab in Eindhoven, het Olympisch zwemcentrum van Nederland, waarbij hij weer in contact kwam met zijn oude trainer, Jacco Verhaeren, toen Technisch Directeur van de KNZB. De KNZB was toen net met een concept gestart om meer mensen aan het zwemmen te krijgen middels schema’s via MijnZwemCoach. Dit liep in eerste instantie niet zo goed, o.a. omdat er eigenlijk geen zwemonderricht  aan verbonden was. De deelnemers wilden eigenlijk gewoon goed leren zwemmen: Borstcrawl dus. Toen Jacco hoorde dat wij al jaren met een borstcrawl cursus bezig waren, vroeg hij ons om dat ook voor de bond in te richten. Zo kwam de KNZB een half jaar later met een recreatieve versie van onze Borstcrawlcursus, deze loopt nog steeds.
Anno 2018 zijn onze borstcrawlcursussen nog ongekend populair. Er zijn momenteel diverse andere organisaties die deze cursussen geven, maar deze zijn vaak te kortstondig om de vaardigheden echt bij te brengen. De Tri-Experience cursussen kenmerken zich door een langer traject van  5 maanden, waarbij je wekelijks les krijgt en door de trainers wordt gezien en gevolgd. Daarbij wordt er ook trainingsstof opgegeven zodat de cursisten doordeweeks zelf de stof kunnen trainen. Na het volgen van zo’n cursus kunnen de deelnemers ook echt zwemmen, dat is zo gaaf om te zien!
Maar naast de zwemcursussen doen we ook nog de triathlon coaching en begeleiding. Hiervoor hebben wij zeer ervaren triatleten als coaches in ons team: Mathijm & Sandra Wassink en Concetta Pichierri.
In februari starten er weer Borstcrawlcursussen voor diverse niveaus op de locaties in Albrandswaard (Rotterdam), Zeist en Eindhoven.
Verder is onze slogan dat kwaliteit van trainen en de beleving van de sport voorop staan, dan komen prestaties vanzelf:
Live for the Experience!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.