Hele wereld houdt van Jetze; Gastels seizoen begint; Marisol; Tim; ITU-nieuws en Gregor! – WTJ 695

WOENSDAG – Niets leuker dan in het Engels te mogen lezen hoe goed Jetze Plat is. Onze kanjer wordt vandaag ook op de ITU-site alle lof toe gezwaaid. De letterlijke weergave:
Jetze Plat has been unstoppable since 2015. He was undefeated the entire 2016 season and collected the inaugural gold medal at the 2016 Rio Paralympic Games in the PTWC sport category. That fire did not slow down in 2017, he won in the Gold Coast World Paratriathlon Series, became the ETU European Champion and then ended his season by reclaiming his World Title in Rotterdam, in his home nation. The power does not stop there however, he also collected his fourth Ironman World Title in Kona at the Ironman World Championships, proving he is DOMINATE across all distances. Rightfully deserved, he was just nominated for the Laureus World Sports Award for Sportsperson of the Year with a Disability! There is no stopping this Dutchman!
Felicitaties via Twitter ook van onze meest sportieve prins Pieter-Christiaan.
Jetze en Geert komen naar Oud Gastel!
Heerlijk toch, om zo’n perfect uithangbord in eigen land te hebben. Extra trots zijn Ruud en ik dat Jetze, maar ook Geert Schipper ruimte willen maken in hun agenda’s om op 23 juni in de triathon van Oud Gastel mee te doen samen met nog vele andere toppers, die inmiddels ja gezegd hebben. Veel reclame voeren is niet meer nodig, de series raken aardig vol. Hooguit nog een paar sprint series en de trio’s, de uitsmijter van de dag. Via www.tveerke.nl komt u er alles over aan de weet. Het 34e Veerke-jaar 2018 opent komende zaterdag met de Pop- en Sportquiz. Honderd weetvraagjes en daar zitten uiteraard ook triathlonvragen bij. Niet voor niets doen er aan de quiz steeds meer triathlonclubs mee: TOGA, AGOT en de mannen van TV Spijkenisse bijvoorbeeld. Gezelligheid voert de boventoon, maar er is ook een formeel moment namelijk de presentatie van de nieuwe naamsponsor voor de 25e Jeugdtriathlon op vrijdag 22 juni. Dat evenement gaan we dit jaar extra promoten. Deed u toch al mee op zaterdag in Gastel, maak er dan met het gezin een weekendje Halderberge van. Vrijdagavond kids in actie, zaterdag uzelf en ’s avonds met zijn allen aan Brabantse grootste barbecue!
Of – voor de echte fanaten – veertig kilometer doorrijden naar het Belgische Wuustwezel. De ETU-Cup wedstrijd van Marc Herremans begint om 18.00 uur die zaterdagavond en sluit daarmee mooi aan op de rond half vijf afgesloten wedstrijden in Gastel. De ware freaks trekken vervolgens noordwaarts om op zondag de Frysman mee te maken. Zo komt u vast aan uw wekelijkse portie triathlon dat laatste juniweekend!
 
Marisol naar de top
Terug naar de ITU. Voorzitter Marisol Casado, binnenkort op onze site een gesprek met haar, werkt zich steeds verder naar de top. Na negen commissies binnen het IOC is ze nu kandidaat voor het Executive Board van de Internationaal Olympisch Comité. Dan zit je al niet ver meer van de hoogste sportbaas Thomas Bach vandaan. Spanje heeft het binnen het IOC net even iets beter voor elkaar dan ons land, zoveel is duidelijk.
The Don verbijt de pijn
Recente foto’s van Ironman wereldrecordhouder Tim Don laten zien wat een klap de Brit gemaakt heeft in de training een paar dagen voor het WK op Hawaii. Hij liep een halswevelbreuk om en moest een nekbrace om waar hij nu van verlost is. Maar Tim heeft nog een lange herstelweg te gaan. Hij heeft drie zware maanden achter de rug, maar voelt zich wel bevrijd van ‘dat harnas’. Nachten waarin hij slechts een uurtje kon slapen en dat de eerste drie weken rechtop in een stoel, waren niet de meest plezierige tijd voor de immer optimistische krullenbol. The Don legt wel alle eer bij zijn vrouw Kelly en twee kinderen, die alles voor hem deden. Even dacht Donny nog aan een snel herstel en een debuut in Pucon. De dokter hielp de Britse wereldkampioen op de Olympische afstand 2006 snel uit zijn droom.
Toppers volgens ITU, uiteraard met Jetze
In het rijtje toppers van 2017 vervolgt de ITU-website met haar ‘best of’. Zwemmers Richard Varga en Jessica Learmonth noemden we al. Daarna kwamen best bikers: de Brownlee broers en Flora Duffy en best runners Mario Mola en wederom Flora Duffy. Voor titel Multisport sportstars rolden Lionel Sanders en Felicity Sheedy-Ryan uit de bus, ‘Break out stars’ (atleten die de grootste doorbraak doormaakten) zijn Kristian Blummenfelt en Jessica Learmonth en beste paratriatleten Liisa Lilja en….Jetze Plat. Who else?
Is voor de lange afstanders dit jaar opnieuw Hawaii de place to be, voor de elite tellen de World Triathlon Series met de Grand Final aan de Gold Coast in het bijzonder. Voor de Angelsaksische triatleten zijn de Commonwealth Games superbelangrijk. De junioren richten zich op de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië. Was Weert een paar jaar terug nog de Europese kwalificatiewedstrijd, nu is dat in het Spaanse Banyoles.
Niet klaar zonder Gregor
Hij komt gelukkig nog heel vaak in de WTJ-kolommen voor en ook nu waren we net afgesloten, toen het bericht binnen kwam dat Gregor Stam vanavond op het Sportgala in Almere geëerd is met de Oeuvreprijs. Op de 28e editie van de sportverkiezingen in Almere stond voor het eerst sinds jaren geen triatleet in de rijtjes der genomineerden. Maar dat werd gelukkig door presentator Jan van der Meulen ruimschoots goedgemaakt toen hij een verbaasde Gregor het podium op vroeg. Onze triathlonpionier mag dan in het verleden een haat-liefde verhouding hebben gehad met de triathlon in zijn thuisstad, hij is de sport altijd trouw gebleven en blijft ons allen (en in het bijzonder de sportbobo’s)  met kritische blik volgen. Dagelijks loopt hij zijn kilometers, hij hernieuwde zijn deelnames aan triathlons en deed vorig jaar zowaar de 100 kilometer van Winschoten. Vanavond is daar de erkenning vanuit de stad waar hij toch al weer dertig jaar woont. Moet je zeggen: eindelijk?  Ach, ik weet het niet. Ik denk dat Gregor er op zijn manier van geniet. En morgen? Morgen gaat hij gewoon weer zijn kilometertjes lopen. De Stammetjes lopen mee. Een groter plezier kun je de allereerste Europees triathlonkampioen niet bezorgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.