Nog vleugje doping; Rising star Marten van Riel; crossRBR Workum, winterdu Alkmaar – WTJ 697

VRIJDAG – De storm mag dan letterlijk in West-Europa zijn gaan liggen, figuurlijk barst ze nog los in de triathlon. Anders dan in de wielrennerij is triathlon geen aaneenschakeling van schandalen. Dopinggebruik, ellebogenwerk, parcours afsnijden. Doorgaans is het allemaal vrij braaf. Dat levert wellicht wat minder heroïek op, maar de sport blijft er wel puur door. Een verklaring zou kunnen zijn dat er ten opzichte van wielrennen minder geld in triathlon om gaat. Bij geld hoort hebzucht, hoort overwinningsdrang. Voor wie dat laatste onbereikbaar lijkt, kan het altijd nog langs slinkse wegen. Anderen beweren weer dat het gemiddeld hoge opleidingsniveau ervoor zorgt dat triatleten zorgvuldiger met hun lichaam om gaan en er is ook een groep die stelt dat dopinggebruik vanwege de complexiteit van drie aaneengesloten sporten geen positieve werking heeft.

Richard zwijgt liever

foto Getty Images

Hoe het ook zij, de naam van Henri Schoeman is gevallen. Uiteraard hebben we vandaag even in het NTB-trainingskamp in Namibië gevraagd naar een reactie van zijn landgenoot Richard Murray, die mogelijk een plaatsje opschuift naar brons. ,,Samen met Rachel overlegt en besloten er nu niets over te zeggen, daar er nog zoveel onduidelijkheden zijn. Ik hoop dat je daar begrip voor  hebt.’’
Dat hebben we zeker Richard. Ook wij willen waken voor speculaties en te vroeg oordelen. ITU gaat de zaak onderzoeken. Laten we de uitkomsten van dat onderzoek afwachten. Gevoelsmatig hebben we de indruk dat de donderdag genoemde dopingzaken sterk uiteen lopen. De Amerikaan Kevin Moats, die willens en wetens de kluit beduveld en nu ook zijn consequenties trekt. Daartegenover staat de schuchtere Henri Schoeman, die mogelijk slachtoffer is geworden van de papieren rompslomp waar elke topsporter mee te maken krijgt. Henri hield dat jaar zijn topvorm vast tot en met de Grand Final in Cozumel, welke hij winnend afsloot.

Martens ster stijg snel


Marten van Riel dubt ook niet met z’n mogelijke nieuwe (5e) positie in Rio. Veel leuker is het bericht dat de ITU de Belg in de reeks ‘best of’ verkozen heeft tot ‘rijzende ster’. Hoewel hij drie maanden door een blessure niet mee kon doen, was zijn najaar fenomenaal met twee Wereldbeker-podiumplaatsen en zijn eerste World Cup-zege in Miyazaki. Marten traint regelmatig in een groep met Richard en met wereldkampioen Mario Mola. Summer Cook was ‘rising star’ bij de vrouwen. De Amerikaanse won de laatste twee wereldbekerwedstrijden van 2017.

Tweede race in Workum


Het is 2018 en weekeinde. Buiten die lollige quiz in Oud Gastel zijn er natuurlijk ook serieuze wedstrijden. Zaterdag de 20e is dat in het Friese Workum. Het Friese plaatsje huisvest al een viertal jaren een triathlon. Vandaag breidt de organisatie dat uit met een crossduathlon. Start en finish is nabij strandpaviljoen IJsselmeerzicht bij camping It Soal. De deelnemers gaan over een uitdagen fietsparcours over strand en gras met hindernissen. Het lopen is deels verhard, deels onverhard. Voor en na het evenement kan het stadje bezocht worden en is het Ijsselmeer of de Friese meren binnen handbereik. De start is om 13.00 uur voor afstanden over 5 kilometer lopen, 16 kilometer ATB en 2,5 kilometer lopen.

Winterduathlon

Zondag is het de beurt aan, alweer, de negentiende Hot Item winterduathlon te Alkmaar. Teun Sweere doet mee, Richard Kramer eveneens en ook Richard Prakken en Jan van der Meij kunnen een aardig potje lopen en schaatsen. Vorig jaar had de organisatie problemen met de uitslagenverwerking. Dat laat Mylaps natuurlijk geen tweede keer gebeuren. Start is aan de Terborchlaan richting Egmond aan de Hoef en zo terug tot aan ijsbaan De Meent. Het startschot klinkt om 14.15 uur en een half uur voor aanvang kunnen late beslissers zich nog aanmelden. Zondag is bij onze zuiderburen de run & bike te Eeklo. Down Under kunnen triatleten terecht op de halve in Port of Tauranga.

Fijn weekend aan allen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.