Lance; CrossRBR Workum voor Arie en Jolinda; Winterduathlon naar Richard en Willeke – WTJ 698

ZONDAG – Ik had het artikel van mijn AD-sportcollega Thijs Zonneveld vorige week gemist. Hij refereerde aan de publieke bekentenis van Lance Armstrong bij Oprah Winfrey, op 17 januari precies vijf jaar geleden. In het verhaal ging het over hoe het vermogen van Armstrong in de loop der jaren verdampte en dan wacht hem nog de rechtszaak die de Amerikaanse staat tegen hem heeft aangespannen, wegens beschadiging van de naam US Postals Services. Eis: 100 miljoen dollar. Verderop schrijft Thijs dat Armstrong zijn conditie op peil hield als triatleet en als wielrenner in een liefdadigheidskoers. De wielerwereld ziet uit naar 1 april, de dag waarop de Texaan als eregast in de Ronde van Vlaanderen verwelkomd wordt. We zullen zien. Bizar genoeg kwam op de dag van publicatie ook het nieuws van Kevin Moats en even later Henri Schoemann naar buiten. Toeval bestaat niet.

Primeur Workum


Laten we ons toch weer maar op de sport zelf concentreren. Na vier triathlons op de weg achtten de Friese organisatoren in Workum de tijd rijp voor een eerste crossduathlon. Net als de drie W-triathlons in Friesland is ook deze crossduathlon niet op de NTB-kalender te vinden. Dat weerhield een aantal gereputeerde duatleten niet om mee te doen. Op een pittig, drassig parcours met veel bochtjes en over het strandje stuurden de zestig deelnemers op de primeur. Al na de eerste meters lopen ging Arie de Jong er vandoor. Stelselmatig bouwde de 45-jarige krachtmens uit Oosterwolde zijn voorsprong op Jeroen Lute uit. Die had op zijn beurt weer een ruime marge op de Leeuwardenaren David van Oosten en Roelof de Roos.

Tenen als mikado

Het was lang geleden dat Arie het zegegebaar kon maken. Drie jaar terug kreeg de Fries reumatische klachten in de pezen en pas afgelopen najaar kon hij weer aan lopen beginnen. Aan snelheid heeft hij niets ingeboet. Na 1.12 uur stonden de klokken stil voor de winnaar, ruim vier minuten later was Jeroen als tweede binnen. Na David en Roelof volgden Thomas Wobma en Amelander Lex Kiewied. Daar is het aanstaande zondag de tweede crossduathlon op het eiland. De winnaars in Workum kregen een gratis startbewijs.

Dus ook Jolinda Lute, zus van Jeroen. Zij trok het duel Noord Holland-Friesland weer recht, want achter de Egmondse eindigde Silvia Brouwer als tweede. De Groningse Annemarijn de Graaf eindigde – zeven minuten na Jolinda – als derde. In de duo’s waren bij de mannen het koppel ‘Lieuwe Palstra’ en bij de vrouwen het duo ‘Herma Bakker’ uit respectievelijk Bolsward en Workum de besten. De temperatuur schommelde zo rond de drie graden, hetgeen Arie fraai verwoorde met ‘tenen als mikado in de schoenen, potje kouwe poten.’

Schaatsloop Alkmaar


Op zondag was Jeroen Lute opnieuw druk in de weer, maar nu binnen de organisatie van de DTC-winterduathlon van Alkmaar. Hij zou ook daar kansrijk geweest zijn voor een podiumplaats, maar organiseren en deelnemen is niet altijd een gelukkige combinatie. Drie andere toppers waren er wel. Zij maakten hun favorietenrol waar, door het podium te betreden. Haperde vorig jaar de uitslagenregistratie, nu verliep alles vlekkeloos. Temperatuurtje des wintertriathlons en een leuke strijd. Bij het lopen was regionaal favoriet Richard Kramer de snelste.

Hij had er al drie schaatsrondes opzitten op De Meent vooraleer Teun Sweere en Richard Prakken het ijs op kwamen. Het duo kwam ook niet dichterbij. Teun gleed wel weg bij Richard Prakken en ruilde zijn zeges van voorgaande jaren in tegen een tweede plaats. Richard Prakken bleef derde, vier minuten na zijn winnende naamgenoot. Vervolgens kwamen de masters Gerard Ypma en Her Tesselaar (63 lentes!) over de meet. Beste vrouw was marathonschaatster en topadvocate Willeke Koers, die precies vier minuten sneller was dan Marjon van Diepen. DTC-atlete Marion Visser – ook bij de organisatie betrokken – had nog genoeg energie over om de schaatsloop te doen en derde te worden.
Ook de korte afstand kende mooie podia: Ivar Ottenbros was net even sneller dan Hendrik Hoogland en Pascal Valentijn (vorige week nog winnaar van de korte race Flevonice). Top drie bij de vrouwen: Marijke Harmsma, Chantalle Timmer en Moniek van Kilsdonk. Ook hier duo’s: Team Slik/Hopman won de lange, Team Challengers de korte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.