Zevenhonderd keer tikken, is ook zevenhonderd keer plezier; Tom jubelt – WTJ 700

DINSDAG – De zevenhonderdste. Ik weet nog toen mijn dorp Oud Gastel 700 jaar bestond en ik een leuke kinderrol in de historische optocht had. Dat was in 1975, dus op zoiets als triathlon moesten we toen nog drie jaar wachten. Dit jaar bestaat buurstad Roosendaal 750 jaar, over zeven jaar is Gastel aan de beurt. Groot feest met hopelijk ook een grote triathlon (NK?) in 2025. Nog ver weg. De 750e WTJ is dichterbij. Als u het goed vindt, dan pakken we nu niet al te groots uit en doen we dat weer bij de 750e WTJ, ergens medio maart. Dan zitten we al wat steviger in het voorseizoen en hebben we vast een paar spectaculaire nieuwtjes.

Nu ook wel hoor. Want deze 700e aflevering is voor Tom van Gulik eentje om in te lijsten. De triatleet uit Broek in Waterland (daar moet ik toch ook nog ’s ooit speakeren) hoort namelijk bij de veertig gelukkigen (zijn achternaam is bijna een anagram van geluk), die vanwege 40 Years of Ironman rechtstreeks is toegelaten tot het WK op Hawaii in oktober. Een mooie opsteker voor de Noord-Hollander, die vorig jaar al best een paar keer opviel. Zo finishte hij op het NK in Nieuwkoop bij de bovenste twintig, was hij 24e op de halve Challenge van Almere en haalde dezelfde klassering op de Ironman Kalmar, Zweden. Daar zelfs al in een tijd van 9.10.26 uur. Tom is de enige Nederlander in deze Top 40 samen met nog dertien andere Europeanen. Vandaag werden al hun namen via The Voice of Ironman, Mike Reilly via Facebook live bekend gemaakt.
Today we announced the 40 randomly selected winners, representing our global family of athletes. Today at noon EST, these lucky winners were announced on Facebook live by IRONMAN announcer, Mike Reilly. The lives of these 40 athletes are about to change! Let’s congratulate them together

Steff is prof

Steff Overmars wist zich op eigen kracht al eens te kwalificeren voor Hawaii. Recentelijk werd bekend dat Steff de grote stap naar een professioneel bestaan als triatleet heeft gemaakt. De 31-jarige Hilversummer heeft een overeenkomst bereikt met Fusion TeamNL. Met deze professioenel steun van Fusion en nieuwe sponsoren als race- en triathlonfietsspecialist Hand Made uit Weesp, BMC en Aqua Sphere wetsuits kan Steff zich helemaal richten op zijn wedstrijden. ,,Ik ben heel erg blij met deze ondersteuning en het vertrouwen. Het helpt enorm dat ik met top-materiaal kan trainen en racen – en ook de coaching/advisering vanuit deze sportprofessionals is erg welkom.” In zijn wedstrijdprogramma vormt de Ironman Kopenhagen het hoofddoel.. daar ligt immers de basis van het Deens Fusion. Andere halve en hele Ironmans en Challenges staan ook op zijn programma en wij zijn natuurlijk apetrots dat ook de 1/3e van Oud Gastel op zijn program staat. ,,Uiteraard moet ik het straks nog waarmaken in de wedstrijden, ik weet dat de verwachtingen steeds hoger worden. Ik heb er echter volop vertrouwen in en heb vooral heel veel zin om te racen!’’

Arjan zesde in Ecuador


Aan de andere kant van de globe is het triathlonseizoen in Ecuador begonnen met een OD-race in Puerto Lopez aan de Grote Oceaan. So what, zult u misschien denken. Maar ook in Zuid-Amerika zijn Nederlanders actief. Arjan Meesterburrie bijvoorbeeld. Hij woont en werkt in Cuenca hoog in de Andes als online-redacteur voor NRC en Business Inside. ,,Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen, lag naast mijn huis het zwembad waar de lokale triathlonclub trainde. Ik sloot me aan en sindsdien doe ik triathlons.’’ Om bij de wedstrijden te komen, maakt Arjan verre reizen. Zo moest hij zeven uur rijden om van Cuenca aan de kustplaats Puerto Lopez te geraken. Daar gekomen zorgden te hoge golven voor een gemankeerde seizoensopening. ,,Daags ervoor bij de training kwamen we amper voorbij de branding en dat dan niet zonder een of meerdere keren flink ondersteboven te zijn gekeerd door een golf. Er was lichte paniek, maar ook hysterisch gehuil  bij sommige debutanten. Gelukkig voor hen werd het zwemmen afgelast en omgezet in een duathlon.’’
Achteraf ging Arjan te traag van start. Daardoor moest hij een goede fietsgroep laten gaan en fietste grotendeels alleen. Herstellende van een achillespeesblessure opende hij ook met het lopen rustig. In de tweede vijf kilometer ging het al beter, afgelegd in 22.13. Maar een podiumplaats in zijn agegroup zoals in voorgaande jaren, bleef ver buiten bereik. ,,Ik werd zesde en dus is er nog veel werk aan de winkel voor de tweede wedstrijd in het Ecuadoriaanse triathloncircuit eind april.’’ Hoofddoel is overigens de 70.3 Ironman van Manta, Ecuador op 7 juli. ,,Daar wil ik eindelijk eens onder de 5 uur eindigen, vorig jaar bleef ik in Lima op 5.00.50 uur steken.

Itzu-team gaat verder met Martijn


Tot slot. Het nieuws dat Luc van Lierde in het najaar met vrienden weer eens een triathlon gaat doen. Hij deed die bekentenis bij de presentatie van zijn Itzu Tri team in Flanders Bike Valley te Beringen. De tweevoudig Hawaii-winnaar zag Alexandra Tondeur vertrekken, maar heeft drie ijzersterke triatleten weten in te lijven: Kempenaar Ruben Geys, de Brit Colin Norris en de Fransman Romain Guillaume. Daarmee komt het team op zeven, want Martijn Dekker, Kennth Vandendriessche (op weg nar Buffalo City voor 70.3 IM Zuid-Afrika), Amber Rombau en de frêle Spaanse Saleta Castro maakten al deel uit van Itzu.
Naast de grote wedstrijden over de grens met Lanzarote, Nice en Maastricht als uitschieters wil het team ook vaker in België knallen. Ambitie is om in het tweede jaar met twee triatleten op het WK Ironman uit te komen en dan ook te hopen op een top tien-klassering. Als de grote meester het zegt, wie zijn wij dan om Luc tegen te spreken. Op particuliere basis blijft Luc ook zijn naamgenoot Frederik begeleiden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.