Henri Schoeman: case closed; Collins Cup jaartje uitgesteld; Dollars in Roth – WTJ 701


WOENSDAG – De zaak Henri Schoeman kan als afgedaan beschouwd worden. Het Sputnik-nieuws van vorige week, leek een flinke smet op de vijfde Olympische triathlon mannenrace in Rio te werpen, maar ITU en IOC kwamen vandaag met de verklaring dat er feitelijk niets aan de hand is. Ze deelden tevens een compliment uit aan de Zuidafrikaanse bronzen medaillewinnaar, die volledige openheid van zaken had gegeven en meegewerkt aan het ITU-onderzoek.
,,Uit niets is gebleken dat hier sprake is geweest van overtreding van de anti-doping regels.’’, zo begint de verklaring. ,,De professionele houding en openheid van Henri Schoeman zou een voorbeeld moeten zijn voor alle atleten, die in zo’n situatie terecht komen.’’ Henri maakte al meteen duidelijk dat hij ten tijde van de Olympische Spelen geen TUE (Theraputic Use Exemption) nodig had en er in zijn hele loopbaan nog nooit om gevraagd had. Zijn verklaring:
There has never been a positive result, an Adverse Analytical Finding (AAF) or a necessity for a Therapeutic Use Exemption (TUE). I have never failed a drug test in my sporting career nor have I ever had to apply for a TUE.

Reactie ITU

Gedurende het onderzoek verschafte Schoeman dus alle informatie. In een reactie zegt ITU-president Marisol Casado ‘extreem tevreden te zijn dat het onderzoek gesloten kan worden en de naam van de atleet gezuiverd. Binnen ITU geloven wij in een schone sport, want dat maakt triathlon en triatleten groot. Leslie Buchanan is binnen de ITU de anti-doping doktor. ,,We spenderen veel tijd, energie en geld in onze anti-doping missie. Daar gaan we mee door. Onze organisatie is volledig gecommitteerd aan het uitroeien van verboden middelen en methodes in de sport. Maar ook om onze atleten er tegen te beschermen. Een IOC-onderzoek naar hoe deze vertrouwelijke informatie uitlekte loopt nog.
Stond in WTJ 700 eigenlijk al dat Luc van Lierde voor Ironman Cozumel gekozen heeft? Bij deze dan. Het schijnt het gevolg te zijn van een weddenschap met Mexicaanse vrienden. Lucs laatste race dateert van 2010. Hij zou evengoed dus aan de Race of The Legends kunnen meedoen, maar kiest voor een hele. De echte training moet ie nog oppakken. ,,Gelukkig heb ik nog even de tijd’’, lachtte de tweevoudig Hawaii-winnaar bij zijn Itzu-teampresentatie.

Simon


Mooi waardering voor Simon Kok uit Deventer. Uit handen van burgemeester Andries Heidema kreeg hij de bronzen legpenning van de gemeente Deventer, vanweze zijn grote inzet en betrokkenheid bij Triami, de Denverter triathlonvereniging. Hij was betrokken bij de oprichting en sindsdien motor achter de club. Tot dit jaar was Simon hoofdtrainer. Gefeliciteerd.

Gjalt


Voor de verkiezing van sporttalent van het jaar is in Apeldoorn Gjalt Panjer genomineerd. Hij doet sinds zijn vijfde jaar triathlons met aanvankelijk vooral aandacht voor wedstrijdzwemmen. Afgelopen seizoen koos Gjalt gericht voor triathlon, hetgeen zijn moeder Hilly al jaren doet. Afgelopen jaar won hij alle wedstrijden uit het Nationale Jeugdcircuit en tevens de twee jeugdtitels triathlon en duathlon op de weg. Dit jaar komt hij uit in de 1e Divisie en hoopt hij zich te kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië.

Collins Cup


Challenge nieuws vanuit Roth, waar het prijzengeld is verdubbeld (!) tot 200.000 dollar in totaal. De winnaars gaan straks in juli met 40.000 dollar naar huis. De verdubbeling is het gevolg van het besluit om The Collins Cup nog een jaar uit te stellen. Ik geloof niet dat we het er al over hadden, maar de naar John en Judy Collins vernoemde Cup (en straks ook prijzengeld) is een circuit waarin Challenge nauw samenwerkt met de Professional Triathletes Organisation (hierover in een van de volgende WTJ’s meer). Het gaat om drie teams van ieder zes vrouwen en zes mannen, allen proftriatleten. Het gaat om Team USA, Team Europe en Team Internationals (alle landen buiten Europa en USA). De teamleden zijn triatleten die het hoogste staan in de PTO-ranking. Daniela Ryf (Europe) en Lionel Sanders (Internationals) zijn leiders in die ranking. Yvonne van Vlerken staat achtste. Al die toppers strijden in twaalf races over de lange afstand. We hebben nog een jaar om het allemaal nader uit te leggen.


Tot slot: als agegrouper wel eens in de Europese medailles, twee jaar terug Hawaii-deelnemer, maar nu is Martijn Keijsers zowaar toegevoegd aan de nationale triathlonselectie. Achterna gevlogen, traint Martijn inmiddels mee in Namibië. Zou ie de sprong kunnen maken en Tokyo als atleet in plaats van journalist bereiken?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.