Tristan en Trisha; loopwedstrijden; voorbeschouwing Israman en Ameland – WTJ 702

DONDERDAG – Het was een leuk baantje geweest voor die acteur in het Tinky Winky-pak. Helaas is hij niet meer onder ons, anders was hij vast op een swingende manier in de huid van de NTB-mascottes Tristan en Trisha gekropen. We zagen ze vorig jaar nog een beetje verlopen rondstruinen in Rotterdam tijdens het WK. Nu gaat de bond er echt werk van maken. Tristan en Trisha zijn komend seizoen op tal van jeugdevenementen, mits er natuurlijk vrijwilligers zijn die in de pakken kruipen. Het is dat we als speakers zo moeilijk verstaanbaar zijn met zo’n pak eroverheen, anders wist ik het wel. Voordeel is wel dat het onder alle weersomstandigheden lekker warm is in zo’n pak en dat Berteke de Jong je in de watten legt. O Berteke, vind je het goed dat ik zo’n pak van 10 tot en met 13 februari even leen?

Frank Wiebes


We kwamen afgelopen dagen niet meer aan de loopwedstrijden toe. Zijn we gewend, gaandeweg nemen de du- en triathlons immers weer de overhand. Maar nu nog even een atletiekblokje. Björn van Vliet en Amber Hulleman wonnen de Beens Binnenmaas Cross. De kleinste marathon van Nederland is de Bosmarathon-en-Minder in Assen. Zeventien deelnemers. Oud-triatleet Frank Wiebes won ‘m in 3.37.25 uur. Huub Maas won de Spiridoncross van Rijen. Danne Boterenbrood (1.29) en Maud Golsteyn (1.25) waren in hun leeftijdsgroep de snelsten in de Annendaalloop van Posterholt. Richard Moesker won de Udik-loop in Klijndijk, Ilona Meter zegevierde in de Zwolse Bosloop te Heerde en Marco Muller, Deborah Wissink en Pim Bakker verzuurden het minst in de Zuurbergcross van Holten.

Nat in het Beloofde Land

 


Op naar komende dagen, want zoals in het Midden-Oosten gebruikelijk zijn veel sportwedstrijden er op vrijdag, zodat de sabbat een vrije dag blijft. Morgen is het de beurt aan de Israman, een ook bij Nederlanders populaire hele en halve triathlon. Diederik Scheltinga is favoriet al ging de reis naar het ‘Beloofde Land’ niet van een leien dakje. Geen vluchten op Schiphol, terwijl vriend Till Schramm al wel die kant uit kon. Maar inmiddels is Diederik er ook en wacht hem morgen een hem vertrouwde race. De Team4Talent werd drie jaar terug vierde en daarna volgden twee derde plaatsen op de halve afstand.

Naast Diederik zijn pa Paul en zoon Ruben Slot in Israël ook voor de halve. Voor de jonge Dalfsenaar is het zijn eerste halve. Enige vrouw is Jeannette van Opdorp. Op de volledige afstand geen Nederlanders ditmaal. Misschien maar goed ook, want de weersomstandigheden zijn niet best. Regen en koud. En dat wordt in de bergen alleen maar erger, vandaar dat de organisatie dikke sportkleding voorschrijft op het drielandenpunt in de woestijn.

Adembenemend Ameland

 


Of het ook dik aankleden wordt op Ameland valt te bezien. Zondag is daar de tweede crossduathlon. Een run-ATB-run door de ‘adembenemende natuur’ van het Waddeneiland. De eilander elementen trotseren: kwelder, bos, duinen en verraderlijk strand. De crosstriatleten komen er al vijftien jaar. Zij die niet van het Waddenzee-water houden melden zich nu. Naar verwachting 150 atleten doen mee in of de lange of de korte variant. Ook duo’s zijn erbij en er is een jeugdevenement. Alles ligt ten noorden van Nes, centraal gebeid met start, wissel en finish is het kampeerterrein van Duinoord Zuid. De Workummer winnaar Arie de Jong is ook hier de grote favoriet. Mark Hamersma verdedigt zijn titel niet. Wel zijn Paul Nieuwenhuizen, Marcel Sart en Rens Sterk aanwezig. Thuisfavoriet is uiteraard Lex Kiewied. De vrouwenwedstrijd is buitengewoon interessant met titelverdedigster Marieke van Lierop, nationaal kampioene Linda van Vliet, Dieuwertje Poort, Anne Marijn van der Graaf en de van oorsprong Amelandse Silvia Brouwer. De start van de jeugd is zondag om 11.30 uur. De lange afstand gaat om 12.25 uur los, vijf minuten later gevolgd door de korte race. Waarschijnlijk reizen veel duatleten vrijdag of zaterdag al af voor een heerlijk weekeindje Ameland. Gelijk hebben ze.

Morgen nog wat andere races in de voorbeschouwing en ook eens kijken hoe onze wintersporters het doen op de lange latten in de sneeuw en op de Weissensee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.