Uitgebreid verslag van de Isramans; WK wintertri, 70.3 Buffalo City; zwelo Vlissingen – WTJ 703

VRIJDAG – Met de livestream op de achtergrond zien we dat in Eilat de klok al op ruim 15 uur wedstrijdtijd staat. Gek idee om op een vrijdag in januari al getuige te zijn van een hele triathlon. En een halve natuurlijk, want daar lagen de Nederlandse kansen dit jaar. Het was Diederik Scheltinga, die al weer voor het vierde jaar naar het zuidelijkse puntje van Israël afreisde kwam tot een schitterende tweede plaats. Zelf ging de Team4Talent man duidelijk voor de winst, maar Israman heeft zo zijn eigen weten. Om het met Diederiks woorden te zeggen:
Israman 2018. This race keeps surprising me. It’s incredibly tough, cold and windy. A great way to see where I’m at early in the year. Lot of work to be done. Finished in 2nd place with mixed feelings. But at least I won the award ceremony…
Diederik stijgt elk jaar weer iets
Er is nog werk aan de winkel dus, maar met de champagne-shower was de oudste Scheltinga toch zijn Belgische en Israëlische opponent te snel af. In de Golf voor de eerste 1900 meter zwemmen kwam Diederik achter vier Israëlieten als vijfde aan de kant. Nog geen 50 seconden later was de pas 18-jarige Ruben Slot als negende op het droge. Belgisch kanshebber Diego van Looy wist dat ie moest toegeven op de concurrentie, maar was toch lieft vier minuten kwijt op Diederik. Fietsen door woestijn en bergen met wisselende temperaturen en veel wind kwamen de twee Die’s bovendrijven. Vooral Van Looy ging als een beest tekeer op de fiets. Zes minuten eerder dan onze landgentoot mocht de Belg aan de halve marathon beginnen. Ook daar Don Diego het ritme snel te pakken in tegenstelling tot Diederik, die soms ploeterde dan weer een redelijk tempo kon handhaven. Op de andere deelnemers lag het tweetal te ver voor.
Van Looy won in 4.41.46, Diederik deed er 4.47.27 over. Derde werd de landelijke favoriet en topzwemmer Roee Zo-Arets. Wij vinden dat Diederik trots mag zijn op zijn prestatie, na eerst vierde en vervolgens twee keer derde nu dus tweede. De Britse Alice Hector won de Israman 113 voor de derde maal. Haar landgenote Tara Grosvenor finishte 27 minuten later als tweede. Ruben Slot was de 32e finisher onder de mannen, tevens vierde M18. Ruben debuteerde zeer verdienstelijk in 5.46 uur. ,,Mooi, maar erg zwaar. Na het zwemmen en fietsen lag ik nog steeds in de top tien. Maar het lopen was nog een maatje te groot. Kortom mooi debuut en winters uitstapje naar de lange afstand.’’
Tja het zal niet meevallen om je in de Nederlandse wintermaanden goed voor te bereiden op zo’n halve in januari. Voor Jeannette van Opdorp Michaeli zeker niet. Deze vrouw uitkomend bij de masters 50, deed over de halve afstand 8.52.09 uur en was daarmee 16e bij de F50 en 104e vrouw in totaal.
Till wint Israman
Op de hele afstand, de Israman 226, voor het eerst sinds enkele jaren geen Nederlandse inbreng. Klein beetje misschien, want Till Schramm zou aanvankelijk met trainingsmaatje Diederik afreizen naar de Negevwoestijn. Het liep anders. Till had zijn spullen wel en kon dus eerder naar het Beloofde Land. Maar goed ook, want hij kreeg de zware hele voor de kiezen. Maar met succes. De Duitser won de race in 9.39.20 uur, daarmee drie minuten sneller dan het parcoursrecord van Bart Candel. Het was de vijfde zege voor de Duitser op een hele: drie keer de Ostseeman, eenmaal Keulen en nu dan de ouverture van het seizoen. De Tsjech David Jilek dook ook nog onder de tien uur. De Brit Hywel Davies bleef er net boven. Daarna volgden drie Israëlische triatleten waaronder de bekende Dan Alterman. En uiteraard deed good-old Petr Vabrousek mee aan z’n bijna 200e hele. Veel Tsjechen trouwens want bij de vrouwen was Simona Krivankova goed voor een tweede plaats in 11.13. De overwinning ging voor de tweede keer naar Antonina Reznikov. Ze deed er 10.50 uur over. De Griekse Carmen Macherioutou maakte het podium met 11.19 compleet. 177 triatleten finishten of zijn bezig de finish te halen, want ‘as we type’ lopen er in het donker nog steeds deelnemers binnen. De lekker enthousiaste speakers hebben dikke jassen en mutsen op. Het zal er frisjes zijn, zo ’s avonds aan de Golf van Akaba. Maar een heerlijk Europees-Arabisch feestje is het beslist. Triathlon verbroedert. Overal ter wereld.
Toen we de Relay (trio’s) nog even doornamen kwamen we nog wel een Israëlisch/Nederlands team tegen dat zelfs op een vijfde plaats eindigde met Frederik Dieperink als fietser. Eindtijd: 11.48.11 en Frederik die in 6.23 uur als een Dessert Storm het parcours aflegde.
 
Broers lossen elkaar af

Is de ene broer klaar, dan staat de andere al weer in de startblokken. Evert Scheltinga opent zondag zijn seizoen in Buffalo City. Hij is al weer enige tijd in Afrika net als vorige winter toen hij in Buffalo City (ik stel me zo’n Saloon-stadje voor in de woestijn) zesde werd. Kenneht Vandendriessche, de nummer drie toen, is de grote favoriet, samen met Kyle Buckingham en misschien ook Bradley Weiss. Al zeven jaar op rij winnen de Britse vrouwen en met Susie Cheetham is de kans op een achtste groot.

In het Roemeense Cheile Gradistei ligt hopelijk genoeg sneeuw, want het is enige kans om ’s werelds beste wintertriatleten bijeen te brengen voor de loop-ATB-langlauf proef. Het WK staat dus op het spel en zoals de laatste jaren gebruikelijk is het vooral een Oost-Europese aangelegenheid. Nederlanders zien we er al een heel tijdje niet meer of het moet paratriatleet Rob Noordzij zijn, die het uitstapje combineert met een ETU-meeting. Rob heeft 1 tegenstander in zijn categorie. We willen hoe dan ook zondag weten wie de opvolgers van het Russische duo Pavel Andreev en Yulia Surikova zijn. Zij werden dat overigens twee jaar terug, want niet elke winter is er nog een WK-organisatie te vinden. Roemenië is overigens wel een land in opkomst met ook vaak de organisatie van een EK in huis.
Vrijburgbad
Zaterdag opent het Nederlands zwemloopseizoen ook nog met de klassieker in Vlissingen. De oudste race in zijn soort. In de jaren tachtig al gehouden en met een onderbreking al weer vier jaar terug op de kalender. Rob Musters is kansrijk, maar verrassingen aan het begin van een nieuw zwemloopjaar zijn nooit uitgesloten. De race in het Vrijburgbad en daarbuiten het loopparcours begint morgen om 12.30 uur. Het Automaterialen Frijters zwemloopcircuit telt dit jaar zes wedstrijden. Crossduatleten trekken deze zaterdag de grens over voor een wedstrijd in Westrozebeke. En zondag weten we hoe ze het er allemaal vanaf gebracht hebben.
Dat weten we dan nog niet van Andrea Jochems. Maar wel dat de Kijani-atlete heeft ingeschreven voor de ultieme uitdaging in Scandinavië, de Norseman! Epic race, mogen we wel zeggen.
O, de sneeuwverhalen van Machiel en op de Weissensee komen na zondag in onze afleveringen voorbij. Wees gerust, we missen niks.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.