Geen Wintertri Groningen; Zwelo Vlissingen; Evert 3e in Zuid-Afrika; Ameland – WTJ 704


ZONDAG – Geen fijn bericht uit het hoge noorden. Het bestuur van de wintertriathlon Groningen heeft tot haar grote spijt moeten besluiten het evenement op 4 maart in zijn geheel af te gelasten. Het aantal inschrijvingen ligt fors achter bij de verwachtingen, waardoor het financiële risico te groot is geworden om het evenement door te laten gaan. Reeds ingeschreven deelnemers krijgen zo snel mogeljk hun inschrijfgeld retour. Voor het bestuur is de magere belangstelling aanleiding om er na 14 edities het bijltje bij neer te leggen. Doodzonde, want het leek juist weer wat beter te gaan met de wintertriathlons. Flevonice erbij, de winterduathlons weer terug op de kalender. Drie keer was Groningen strijdtoneel van het Nederlands kampioenschap. De laatste jaren wisselden Enschede en Groningen elkaar hierin af. Het evenement werd drie keer gewonnen door Sione Jongstra, Geke Venema en Eline Lute. Bij de mannen waren Guido Gosselink, Feike Loots, Martin Veenhuizen en Erik-Jan Spijkerman met elk twee zeges het meest succesvol.

Doorstart?

Mocht er in Groningen en omstreken belangstelling zijn voor een doorstart, dan kan contact gelegd worden via info@wintertriathlongroningen.nl Een tip van de redactie: kies voor de datum waar Assen ooit op zat. Ergens in oktober of november. We krijgen de indruk dat rond maart veel atleten de schaatsen weer terug in het vet leggen, wellicht is het als seizoenstart veel aantrekkelijker. Niks ten nadele van Enschede overigens, waar het met de inschrijvingen wel goed gaat. En triatleten, bedenk: hier zijn we dus zelf debet aan.

Wat bij wintertriathlons dus wel gebeurt, zien we in zomer-races niet. Overvol zijn sommige evenementen al ruim voor aanvang van het seizoen. En ook de zwemloop in Vlissingen mocht zaterdag eindelijk weer eens meer dan 100 deelnemers verwelkomen. De zwemlopen in Zuid-West Nederland vormen steevast een confrontatie tussen Belgische en Nederlandse deelnemers. Op de lange afstand kwam David de Grooff als eerste al na 12.26 uit het Vrijburgbad. Hij liep vervolgens soepeltjes weg van zijn jonge landgenoot Jesse Lormans. De strijd om het brons was spannender. Gastelaar Rob Musters duelleerde met toekomstig stadgenot Sander de Bart uit Breda en de derde Belg Niels Horsten. In een lange eindsprint haalde de Kijani-man het. Dat deed zijn partner Juriena de Vries met meer gemak. Ruim drie minuten voordat Petra Sloots onder de Koole Sports-finishboog doorliep was Juriena al klaar. Ze bleef als enige vrouw onder het uur en daarmee twaalfde in totaal. De Vlaamse Lotte de Vet werd derde, zodat de stand NL-B eigenlijk gelijk was. Niels Jongepiere en Rudi Geertse waren het beste duo.

Zeeuwse eer

Op de korte afstand hadden de Belgen echter weer de overhand. Dieter Boeye uit Wilrijk kende geen noemenswaardige tegenstand. Robbe Janssens en Izar van Gool volgden op respectabele afstand. Uit het Vlaamse Averbode kwam nog zo’n topper: Jolien Vermeylen was een paar maatjes te groot voor de toch lang niet slecht presterende Eva Cornelisse. Jolien liet zelfs de tweede tijd tussen de mannen optekenen. Nelleke Baldé redde de Zeeuwse eer met een derde plaats. In de open polders van het Vrijburg-sportpark was het voor veel deelnemers knokken. Waaien doet het immers altijd in Zeeland, waar de komende dagen De Ramp wordt herdacht.
Beste duo was Tamara Winnemuller en Guido Jonkers. Op de mini-afstanden waren Hasse Fleerackers uit Brecht, Robin Schols uit Capelle aan den Ijssel en – bij de jongste jeugd – Kylian Minnaar en Willemieke Koelewijn de dagwinnaars. Het zwemloopcircuit  gaat 24 februari verder in het dan weer van Vastenavend verloste Bergen op Zoom.

Evert extreem gelukkig met brons


Zondag was de dag van Evert Scheltinga. Wat broer Diederik kan, kan ik ook. Zo moet hij aan de start van de Standard Bank 70.3 Ironman East London/Buffalo City gedacht hebben. Net als vorig jaar overwintert de prof van Team4Talent in Afrika. Alle trainingsinspanning wierp zondag haar vruchten al af, want inderdaad: waar Diederik een plekje opschoof ging Evert maar liefst drie plekken vooruit: van zes naar drie. Hij was er extreem gelukkig mee. Evert staat er beter voor dan een jaar geleden. ,,Het was een zware race met name bij het fietsen was de inspanning fysiek en mentaal zwaar. Die gasten vliegen echt de heuvels op. In de finale was het nog een zwaar duel met Bradley Weiss, ik heb er voor moeten werken, maar het is de moeite meer dan waard.’’
In Buffalo City moest de Nederlands kampioen halve afstand alleen de Zuidafrikaan Matt Trautman en de Belg Kenneth Vandendriessche voor laten gaan. Het was voor Trautman zijn derde zege, Scheltinga deed vorig jaar ook mee en werd toen zesde. Lange tijd was de Duitser Johann Ackermann leider in de wedstrijd, hij viel uiteindelijk terug naar een zesde plaats. Evert kwam als vierde uit het water, zette als derde zijn fiets weer terug. Beste vrouw was de Zuidafrikaanse Jeanni Seymour, twee minuten voor de Britse Emma Palant. De Spaanse Judith Vaquera eindigde derde.

Zilver Rob Noordzij op WK


Op de wereldkampioenschappen wintertriathlon in het Roemeense Cheile Gradistei veroverde de Rus Pavel Andreev zijn zesde wereldtitel, voor landgenote Yuria Surikova was het haar tweede regenboogtrui op deze loop-, fiets- en langlaufcombinatie. De weersomstandigheden waren perfect. Genoeg sneeuw, luchttemperatuur 3 graden en aan de grond rond het vriespunt. Morgen iets meer daaromtrent. Enige Nederlander was Rob Noordzij. Vier paratriatleten deden mee. Rob werd op gepaste afstand vierde, wel goed voor zilver in de Para4-klasse.

Arie en Linda winnen Waddendiamant

Tot slot alvast een vleugje crossduathlon Ameland. Net als in Workum vorige week was Arie de Jong ook hier de sterkste. De oer-Fries was bijna vijf minuten sterker dan ‘local hero’ Lex Kiewied, Rens Sterk uit Barsingerhorn maakte het podium compleet. Nog grotere verschillen bij de vrouwen, waar nationaal kampioene Linda van Vliet al vanaf de start geen enkele concurrente meer om zich heen zag. De voorsprong van de Nijmeegse groeide uit tot zes minuten. Verrassend sterk was Telma van der Kamp, dochter van organisator Casper. Zij zorgde ervoor dat voor het eerst ook bij de vrouwen een Amelandse het podium haalde. Telma liet een vracht aan ervaring met onder andere Anne Zijderveld, Marieke van Lierop en Dagmar Krijnen achter zich. Verrassend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.