Paratriathlon op Spelen Tokyo uitgebreid; Jetze’s programma; Ameland extra – WTJ 705

MAANDAG – Goed nieuws voor alle paratriatleten. Op de Spelen van Rio zijn wordt acht keer goud, acht keer zilver en acht keer brons verdeeld onder steeds tien deelnemers. Dat betekent een groei in het aantal evenementen. Het was ook wel een beetje raar. De PT1 (met Jetze en Geert) konden wél naar Rio, de vrouwen in PT1 (Margret Ijdema bijvoorbeeld) niet. Andersom de PT5 wel voor vrouwen en niet voor mannen. Alleen de PT2 en PT4 waren er in beide sexes. Dat is nu allemaal gelijk getrokken. Nu is het wachten tot ook PT3 (Saskia van den Ouden en paratripionier Reitze Bok) door de Olympische familie omarmd worden. Maar goed, de ITU is euforisch over de uitbreiding op de Paralympics. Tachtig atleten zijn straks startgerechtigd.

Jetze in Oud Gastel!


Dat Jetze Plat daar tussen zit, lijkt ons logisch. De Olympisch kampioen keek vandaag vooruit naar het jaar 2018. Het vorige seizoen is moeilijk te overtreffen, zei Jetze al meermaals. Nog 939 dagen tot de Paralympics. Zijn wedstrijdprogramma laat tot die tijd geen ruimte meer voor nog een Ironman. Eerst ondergaat hij het grootste sportgala ter wereld, de Laureus Awards in Monaco. Hij fietst nog even langs sponosros Woltumus in Denemarken en Huub in Engeland om vervolgens op trainingskamp te gaan naar Fuerteventura. Na drie handbikewedstrijden staat op 13 mei de eerste triathlon op het menu: Word Paratriathlon Event (WPE) Yokohama in Japan. In juni heeft Jetze drie wedstrijden: het NK sprint in Rotterdam, een WPE in het Italiaanse Iseo en….triathlon Oud Gastel!
U begrijpt dat wij met dat laatste wel zeer content zijn. Zo’n groot sportman op ons eigen evenement, hoe geweldig is dat? In september reist Jetze vervolgens af naar de Australische Gold Coast om er zijn in Rotterdam verworven wereldtitels te verdedigen. Keuzes maken hoort ook bij het leven van een topper. Het EK valt niet gunstig en ook het NK in Zwolle is niet te combineren met het WK in Australië. Tot zijn spijt moet hij deze titels dus laten schieten.

Nog eens Ameland


We waren iets te snel met de uitslagen van de crossduathlon Ameland gisteren. De winnaars klopten overigens wel hoor, maar Telma van de Kamp kreeg helaas pech en daarmee niet derde, zoals aanvankelijk gemeld. Toch deed de Amelandse een puike race. De 150 crossduatleten kregen het zondag niet cadeau. Vielen de weersomstandigheden op het vasteland nogal mee, op de Wadden was het onstuimig met veel regen en wind. Arie de Jong voelde niks, was zelfs in z’n lente-outfit aan de klus begonnen. Tegen de tijd dat Arie iets verslapte was z’n voorsprong al zo groot dat hem niks meer kon gebeuren. Parcoursbouwer Lex Kiewied bleef in de strijd om het zilver Rens Sterk net voor. Tussen alle Friezen en ander aanstormend talent eindigden ook ‘golden oldies’ Michael Krijnen en Marcel Swart in de top tien.


Bij de vrouwen was aanvankelijk Inge Heus de koploopster. De Leidse atlete kwam na een ronde mountainbiken totaal verkleumd langs en moest daarom opgeven. ,,Ik ben helemaal leeg, weet niet wat het is, maar doorgaan heeft geen zin zo.’’ Linda van Vliet had de kop toen al overgenomen, Dieuwertje Poort lag op een tweede en Lenneke van der Heijde een derde plaats. Zo zou het tot de finish blijven. Linda was verrast dat het zo goed ging. ,,Ik loop pas twee weken weer na een knieschijfblessure afgelopen winter. Respect trouwens voor alle vrijwilligers bij dit barre weer.’’ Dat Marieke van Lierop, winnares van vorig jaar, nu maar zesde werd was voor haarzelf geen verrassing. ,,Heerlijk een paar dagen Ameland op uitnodiging van de organisatie na de winst vorig jaar. Mijn conditie en snelheid zijn echt een stuk minder goed dan vorig jaar, maar dat maakt het weekend niet minder mooi.’’
De korte afstand ging naar thuisfavoriet Frank Beijaard, beste vrouw was de Alkmaarse Jennifer van Voorden. Paul Oud en Sarah Kienstra waren de beste jeugdcrossduatleten. Bij de duo’s ging de winst andermaal naar Laurens den Ouden en Lex Bergsma. Op de korte afstand was het duo Klaas-Tjibbe Oenema van vakantiepark Klein Vaarwater en Edwin Brouwer het sterkst.

Shirin tweede in veldrit Rucphen


In  deze hoek van het land stond het laatste januari-weekend traditiegetrouw in het teken van veldrijden. Zaterdag in Rucphen met Shirin van Anrooij (een week na haar tweede plaats in de Abdij-veldloop) op een tweede plaats bij de nieuwelingen. Zus Lindy werd elfde bij de elite. Tibor del Grosso finishte als tweede nieuweling, Mika Salina finishte achttiende. Een dag later alle wereldtoppers in de GP Adrie van der Poel. Duatleten waren er wel, maar dan langs de kant. Om te zien hoe deze veldrijders de legendarische trap nemen, die 6 mei ook scherprechter zal worden van het NK run-bike-run in hetzelfde Hoogerheide.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.