Terug naar Hawaii 1982; waar zijn de pioniers; NK langlauf en Weissensee – WTJ 706


DINSDAG – Mijn twee grootste passies – sportbeleving en geschiedenis – kwamen vandaag samen in de geweldige video, die Gregor Stam op Social Media plaatste en die wij vervolgens ook spontaan op 3athlon.nl hebben gezet. Het is de Hawaii registratie van 9 otkober 1982, de zesde editie van de Ironman, de eerste met Europeanen waaronder meteen tien Nederlanders. Het was de tweede race dat jaar, de eerste in februari bevatte de roemruchte finish van Julie Moss. Bij Avro’s Sportpanorama zagen ze de beelden. In Den Haag werd de eerste Holland Triathlon gehouden. Zes weken later trok de groep Nederlanders naar Hawaii. En de Avro ging mee.
Ze zijn allemaal in beeld, de pioniers van onze sport. Met uiteraard een prominente rol voor Gregor. Hij eindigt dertiende als eerste niet-Amerikaan. In zijn categorie is ie vierde. Gregor is van het tiental altijd bij de sport betrokken gebleven. Dat geldt ook voor Hans Dieben en in mindere mate voor Kees Vaneman. In de aanloop naar 18 februari gaan we kijken of we de pioniers kunnen traceren en leggen we de vraag voor wat ze zich herinneren van deze Ironman en hoe hun levens er daarna uit zagen. U mag daarbij helpen.

Op zoek naar pioniers
Met Gregor lopen de lijntjes kort. Hij laat morgen aan zijn twee oogappeltjes Ronja en Mattia de film zien en is reuze benieuwd hoe ze op paps in zijn jonge jaren reageren. Joop van Zanten zagen we nog wel in Rotterdam voorafgaand aan het WK, maar feitelijk is hij al zo’n twintig jaar los van de sport. Jim Koster laat zich hier en daar nog wel eens zien. Michel Lukkien was via Nike nog enige tijd bij de sport betrokken. Maar wat is gebeurd met Johan Steenkist, Herman van Lienden, Jan van Vliet en Gerrit Harthoorn. Laat ons weten hoe we met deze helden van 1982 of familieleden in contact kunnen treden. Dat kan via info@3athlon.nl
We gaan richting zondag 18 febuari – 40 jaar Ironman – wederom enkele lijstjes (mijn derde passie) produceren. Welke Nederlanders eindigden in de top 5 van hun categorie? Wie deed het vaakst mee en in een paar afleveringen ALLE Nederlanders op basis van hun eindtijd. Te beginnen met de minst snelle en zo oplopend tot de snelste. Misschien zoeken we er bij iedereen ook wel een fotootje bij, maar alles onder voorbehoud.
Verder natuurlijk de originele uitslagen uit de beginjaren en leuke anekdotes. Wat we niet maken is een chronologisch overzicht of de internationale erelijsten. Die zijn overal al te vinden namelijk. Wellicht doen we er ook nog iets voor onze Belgische vrienden bij, maar die trekken wellicht hun eigen plannetje op 3athlon.be al. Hoe dan ook, laten we allen trots zijn dat we over twintig dagen onze veertigste verjaardag mogen vieren.

Brons voor Machiel op NK langlaufen


Op die 18e februari wordt in de Gangneung Olympic Oval ook de 500 meter op de schaats voor vrouwen gereden. We zitten dan middenin de Winterspelen. Hoewel we tegenwoordig ook op meer onderdelen dan alleen schaatsen en shorttrack uitkomen, blijft de Olympus voor langlaufers een te hoge berg. Het NK was afgelopen dagen in het Oostenrijkse Sankt Ulrich am Pillersee. Na acht jaar Reit im Winkl waren de NK pistes nu hier uitgelegd. Traditiegetrouw kwamen ook enkele triatleten uit in de sneeuw. Op de 7,5 kilometer vrije stijl werd Machiel Ittmann vierde, Diana Gorter vijfde en Frans van Heteren elfde. Vierde werd Machiel ook op de 10 kilometer klassiek, daar waar Frans negentiende binnen gleed. Aan het slot van de week kon Machiel dan toch nog een medaille ophalen: derde op het NK 25 kilometer marathon. Tiende en elfde eindigden Frans en Thomas Naasz, die vorig jaar debuteerde.

Diana langlaufde ook op haar best op de langste afstand, ze werd vierde. In alle races bleken Max Teeling en Anna van der Rhee niet te kloppen.

Kurt tweede op Weissensee


Winterpret ook op de Weissensee, waar tussen 23 januari en 2 februari vier alternatieve Elfstedentochten worden verreden, de open Nederlandse en de open Oostenrijkse kampioenschappen marathonschaatsen en tussendoor ook de wintertriathlon is gehouden. Naar dat laatste gaat onze bijzondere aandacht uit. Vijf kilometer lopen, twaalf kilometer schaatsen en tenslotte acht kilometer langlaufen. De Oostenrijkse deelnemers waren dit keer te sterk. De overwinning ging naar Siegfried Kainz en Elisabeth Presslauer. Zij wonnen met overmacht. Pas 21 minuten na Elisabeth skiede haar landgenote Nicole Metz als tweede binnen. Weer drie minuten later kwam Coby van den Heuvel als derde en beste Nederlandse binnen. Bij de mannen kwam ervaren wintertriatleet Kurt van de Nes als tweede op ruim acht minuten achterstand aan. Stephan van den Berg haalde brons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.