West-Friesland jubelt bij komst 70.3 IM; TriSeries; weer op vrijdag Dubai – WTJ 708


DONDERDAG -Tot Paul van der Werff me woensdagavond berichtte dat er donderdag een persconferentie in Hoorn zou zijn, wisten we nog van niets. Nou ja, bijna niets. In het najaar zagen we Björn Steinmetz van Ironman Europe al eens in Hoorn rondlopen. Leve de social media, waar elke stap wordt opgemerkt. Via initiatiefnemer Paul kregen we toen de bevestiging dat er spectaculaire ontwikkelingen in West-Friesland zijn. En in de wat later gepubliceerde WTJ 707 gaven we al een knipoog naar nog meer mooie dingen in de kop van Noord-Holland.
Primeur en andere gedachten

Dat refereerde dus aan de lancering van de 70.3 Ironman West-Friesland met een parcours dat zich uitstrekt over zeven gemeenten met als centrale plaats Hoorn. Aan Extra Leisure – Emiel en Rob Frambach zijn de gezichten hierachter – de eer om ook buiten hun eigen provincie Limburg een mooie event neer te zetten. En daar zijn ze voor opgeleid, dus is ze wel toevertrouwd. De NTB gunden we graag de primeur, onze redactie stond vandaag met de laarzen in de polders om ‘s lands grootste natuurramp uit de afgelopen tweehonderd jaar te herdenken. Eens in de vijf jaar brengt dat in mijn streek iets te weeg, moelijk te omschrijven wat. Ik weet wel dat we onze dijkenverzwaarders, de mensen van Rijkswaterstaat en iedereen die in de jaren erna aan het Deltaplan gewerkt heeft, moeten koesteren. En toch. Probeer je voor te stellen. Windkracht 12, volle maan, springtij, zuidwesterstorm, haaks op de kust van ons land en dat zo 23 uur aan één stuk met zwakke dijken. Geen redden aan. 1835 mensen vonden de dood. In de loop der jaren mocht ik vele nabestaanden  spreken en het valt op dat vooral de laatste jaren de aangrijpende verhalen los komen. U merkt, het houdt me bezig. Het was dichtbij, diverse familieleden waren er nauw bij betrokken. Ik ben ook vast van plan met al die aantekeningen nog eens iets te doen en er komt – als het aan mij ligt – een watersnoodroute in dit gebied. Van alle triatleten heeft misschien alleen Sjaak Sinke de Ramp echt mee gemaakt.
Kwart eeuw geleden Stedebroec

Terug naar de sport. Naar de mooie toekomstplannen in een hoek waar we weliswaar een reeks leuke zomeravondwedstrijdjes kennen, maar een serieuze halve nog niet. Ik meen dat de laatste halve in deze contreien die van Stedebroec/Bovenkarspel was. Maar dan heb ik het al weer over 25 jaar geleden. Correct me if I’m wrong.
Hoe dan ook: Pauls prille ideetje na zijn deelname aan de Ironman Maastricht krijgt meteen serieuze vorm. Zeven Wesfriese gemeenten zijn bereid hun schouders onder het initiatief te zetten. In de zomer van 2019 gaat het allemaal gebeuren. Wij gokken zondag 7 of 14 juli. Een mooie zomerse dag dus. De persconferentie was in Schouwburg Het Park en daar mochten alle sportwethouders uit deze gemeenten een intentieovereenkomst tekenen met Ironman en met de NTB. Emiel Frambach legde vervolgens uit dat de unieke ligging van deze regio aan het Ijssel- en Markermeer plus het oer-Hollandse landschap gunstige voorwaarden waren om Ironman te verleiden. ,,Bovendien zijn er dan twee Ironman-races in Nederland met totaal verschillende decors. Het Limburgse heuvellandschap en de vlakke polders met zijn (inmiddels sterke) dijken, molens, bloembollen, rivieren en sloten. Het VOC-verleden, zoals dat in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen tot uiting komt wordt een belangrijk thema rondom de Ironman. 2019 is immers door NBTC Holland Marketing uitgeroepen tot het Gouden Eeuw-jaar.
Wethouders vol lof
Mooie woorden op de persconferentie van onder meer wethouder Ben Tap van de gemeente Hoorn, die al bij het eerste gesprek met Paul ‘om’ was. Net als in Maastricht, waar dat inmiddels praktijk is, rekent ook Tap zich rijk aan de economische opbrengst uit horeca en overnachtingen. Gemiddeld blijven deelnemers en supporters vier dagen in de regio. Horeca en Tap? Hm. Ook wethouder Harry Nederpelt van Medemblik is enthousiast met name voor de jeugd en de regionale triathlonverenigingen. Wist je trouwens dat Hoorn en Medemblik zich destijds kandidaat gesteld hadden voor de organisatie van het zeilen en open water zwemmen mocht Nederland in 2028 de Olympische Spelen in huis gehaald hebben.
Aan de 70.3 Ironman West-Friesland kunnen ongeveer 2000 deelnemers meedoen. De limiet ligt op 7 uur voor de 1,9 kilometer Ijsselmeer, de 90 kilometer over de Westfriese Omringdijk en de finish op de Roode Steen of Kaasmarkt in hartje Hoorn. Vlakbij het beeld van Jan Pieterszoon Coen, die van zijn levensdagen niet van zijn sokkel gehaald hoeft te worden. Een van de eerste ambassadeurs van sportzijde is Geert Schipper, de zilveren paratriatleet van Rio. Geert woont in West-Friesland en zal een belangrijk uithangbord van het evenement worden, bovendien wil ie zelf meedoen en daartoe zeker collega-paratriatleten als Jetze Plat verleiden hetzelfde te doen. Net als Maastricht en de Frysman zal de wedstrijd op een zondag plaats hebben. Over die Frysman aan de andere kant van het Ijsselmeer wil ik me voor 2019 nog niet te veel zorgen maken, al zou het vervelend zijn als beide wedstrijden samenvallen. Geeft wel ene mooie luchtopname. Twee peletons triatleten die in de Suydersee naar elkaar toezwemmen.
Tot zover onze interpretatie van het persbericht, hoewel ik begreep dat het liever een 1-op-1 overname was. Dat heet journalistieke vrijheid.

Daarnaast zijn de Triathlon Series terug. Eerlijk gezegd wist ik niet dat ze weg waren. Het gaat om de sprint en kwart races in Rotterdam en Nijmegen, georganiseerd door Sport-Vibes. Al die samenwerkingsverbanden maken het aantrekkelijk mee te doen. Twee grote wedstrijden aan de rand van twee mooie steden met NK’s en – in de toekomst – EK-ambities.
Dessert Storm in Dubai

Aan voorbeschouwen op het weekeinde kwamen we nog niet toe. En toch hoort dat wel, want na de Israman vorige week is het deze vrijdag opnieuw de beurt aan een race in het Midden-Oosten. De 70.3 Ironman Dubai (net even wat anders dan West-Friesland) staat op de rol. Geen oud-winnaars als Jan Frodeno en Javier Gomez dit keer. Wel Ruedi Wild, Terenzo Bozzone, Sven Riederer en….Alistair Brownlee. Drievoudig winaar Daniela Ryf ontbreekt, maar Ellie Salthouse en Anne Haug zijn ‘the ones to watch’. In de agegroup-race staan 28 Nederlanders aan het vertrek. Onder hen Berber Bergsma, Michiel de Wilde, Hawaii-ganger Finn Zwager en Sebastiaan Bleekemolen. Allemaal veel succes!
We rapporteren er vrijdagavond over en maken dan ook de vooruitblik op de MOS-crossduathlon van Etten-Leur. De koeien van boerke Verschuren zijn er klaar voor. Zo deze WTJ had weer beetje ‘normale’ lengte. Tot morgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.