Crossduathlon Etten-Leur: wedstrijd- en sfeerverslag; Holland-België 7-13 – WTJ 710

ZONDAG – Even zag het er zondag naar uit dat de jarenlange Belgische hegemonie op de crossduathlon Etten-Leur zou worden doorbroken. Niet door een Nederlander trouwens, maar door een Roemeen.  Ciprian Balanescu kon de eerste zes loopkilometers prima meekomen met de twee Belgische toppers Wouter Wuilmus en Geert Laureyssen. Helaas was Ciprian niet in het bezit van zijn eigen mountainbike, via coach Armand van der  Smissen kon ie een ATB lenen, maar hij kreeg helaas materiaalpech in de eerste ronde. Weg kansen voor de nummer drie van Europa, twee jaar geleden. Geert en Wouter gniffelden later aan de finish dat ze de Roemeen toch maar even gegoogeld hadden. Voor de wedstrijd vonden beiden het jammer dat Balanescu – in eigen land een ware sportheld – vroegtijdig was uitgeschakeld. Hij verbleef overigens zaterdagnacht in een hotel in Breda en wordt gedurende de periode dat hij hier is getraind door Armand. Zijn uitvalsbasis is Krefeld in Duitsland. Dat de schoonzoon van organisator Charles Aernouts toevallig ook een Roemeen is, zorgde voor zowel atleet als vrijwilliger voor een gezellige nababbel. En Ciprian beloofde dan ook plechtig volgend jaar terug te komen.

Geert, de Geweldenaar


Goed, terug naar de wedstrijd. Geert Laureyssen liet er geen gras over groeien in de bossen van De Kogelvanger. Hij stoof weg bij concurrent en 2015-winnaar Wouter Wuilmus om met meer dan twee minuten voorsprong van de ATB te stappen. Achter het duel der Belgen vochten Arie de Jong en Juul van de Kruijs de strijd uit om beste Nederlander te worden. Geert dus uiteindelijk laureaat, vorig jaar was hij ziek en moest toen de zege laten aan Rik Thijs, zondag afwezig in Etten. Nu kwam daar de derde winst, waarmee hij geschiedenis schrijft. In de 20-jarige historie van de Westbrabantse race waren een aantal duatleten tot twee zeges gekomen, maar niemand had er drie. Tot zondagmiddag kwart over 1 dan. De Brechtenaar werd gevolgd door Wouter, winnaar in 2015. Arie de Jong liet zien dat hij de te kloppen man wordt op het NK in Austerlitz later dit seizoen. De Friese master werd derde op toch al bijna vijf minuten van Geert d’n Geweldenaar, die getraind wordt door Marc Herremans. Beste master was Arie bovendien. Arie wist op voorhand dat de Belgen onklopbaar waren. ,,Alleen als ik de schoenen van Geert kan verstoppen, maak ik een kans.’’ Na twee noordelijke zeges, was er voor Arie nu een derde plaats weggelegd. Juul werd vierde en vervolgens was daar de derde Belg, de tengere Nick Renders. Tibor Gijssen schreef ’s ochtends nog in en kwam tot een zesde plaats. In de top tien was nog plaats voor drie Westbrabanders: kersvers Roosendaler Erik-Simon Strijk werd zevende, Rody Kroon uit Lage Zwaluwe negende en Izar van Gool uit Terheijden tiende. Bij de duo’s nestelde het Brasschaatse Sport2Run-team zich in de top door als derde binnen te komen.

Wielrenster Femke van Kessel wint


De vrouwenrace was ditmaal spannender dan die van de mannen. Claudia Striekwold kwam het snelst uit de startblokken. De Eindhovense blondine liet in de wisselzone Riikka Vreeswijk nipt achter zich. De tienvoudig (!) winnares kwam vlot aan de leiding, maar keek gaandeweg het mountainbiken soms achterom omdat Femke van Kessel steeds dichterbij kwam. De Delftse nam in de derde ronde brutaal de kop over om die ook niet meer af te staan. Wellicht had ze ook op het WK veldrijden niet misstaan, maar de wielrenster van WV Breda pakt al vaker crossduathlons als opwarmertje voor het wegseizoen. In mijn dorp Stampersgat won ze vorig jaar de ronde en ook in de meer bekende Draai van de Kaai draaide ze mee aan de top. Kortom, fietsen kan ze. Maar hardlopen ook. Ze bleef ook in de tweede run buiten schot en daarmee leed Riikka een in Etten-Leur zeldzame nederlaag. Evengoed is ze nog ruimschoots de beste master. De sterk presterende Claudia maakte het podium compleet, stadgenote Annelies van der Zwart werd vierde, Marije van Dun vijfde.

Supertalent Kai


De korte afstand werd gewonnen door de sterke mountainbiker Jos Bogaerts uit Strijbeek. Bij de vrouwen was de Vlaamse Petra Bresselaars de beste, zodat overall gezien de Holland-België een 2-2 remise opleverde. Beste duo was Team Decathlon, tevens sponsor van de MOS-duathlon Etten-Leur. Bij de junioren was supertalent Kai van den Brink uit het Davilex-team de snelste. Willemijn Fuite van De Langstraat won niet alleen van de juniores, ze was ook overall beste vrouw op de korte afstand. Onder de duo’s ook atleten als Alexander Picard, Huub Maas en Armand van der Smissen. De laatste twee vormden een koppel, maar moesten het topteam uit Brasschaat voor laten gaan. De crossduathlon werd gehouden onder frisse, maar droge weersomstandigheden. De koeien in de stal van boer Verschuren genoten al loeiend van het spektakel. De drassige ondergrond maakte  het parcours. Gek genoeg was de greppel dit jaar wel droog gebleven. Volgend jaar mogen de Ollanders het opnieuw proberen tegen het Belgenlegioen. Dat geldt ook voor Mathieu van der Poel, maar dan in een andere discipline…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.