Elke dag een Nederlandse hele triathlon doen? Het kan. ITU; Winterspelen – WTJ 711

MAANDAG – Jarenlang hadden we in Nederland één hele triathlon. Almere, daar moest elke zichzelf respecterende triatleet tenminste één keer aan mee doen. Eens in de vijf jaar kwam er dan een piepkleine hele van GVAV Rapiditas bij: de Grunnman. Het broeide lange tijd in Zuid-Limburg, waar uiteindelijk de Ironman Maastricht tot stand kwam en komende zomer aan de vierde editie toe. En Friesland zou Friesland niet zijn als ze met een eigen Frysman op de proppen kwamen. De uitdaging is tegenwoordig  al om de Triple Dutch te doen: Frysman-Maastricht-Almere in één seizoen.

Weerribben


Komende zomer doen we er nog een schepje bovenop en kun je tussen juni en september vrijwel dagelijks een hele doen. Ja, ja. Jullie denken natuurlijk, die Wim heeft carnaval in de bol. Dat klopt ook, maar het is geen onzin wat ik uitkraam. We hebben er al melding van gemaakt en doen dat ook in deze 711e (ook iets met carnaval te maken) nogmaals. The Dutch Cross Over Triathlon. Ideetje van de hyperactieve Alexander Hulleman, grote man achter Sport-Active Nederland. Zijn bedrijf is al bekend van de sensationale Ijsselmeeroversteken, dit jaar komt daar de Weerribben zwemtocht bij (10 kilometer), de Zwem Challenge Giethoorn en nu dus ook die triathlon met een geniaal concept.


Zwemmend, fietsend en lopend van Zandvoort naar Doetinchem en daar de grens over naar het Duitse Oeding. Het kan tussen juni en september iedere dag! Zwemmen in de Noordzee: 3,8 kilometer voor de kust van Zandvoort. Fietsen van Zandvoort via de Vinkeveense Plassen, de Utrechtse Heuvelrug en de Posbank naar Doetinchem. De 42 kilometer worden lopend afgelegd tussen Doetinchem tot grensplaatsje Oeding. De start is steeds om 9.00 uur. Meedoen kan individueel of in estafettevorm. Er worden aan het eind van het seizoen zelfs klassementen opgemaakt. Sport-Active begeleidt elke deelnemer tijdens de drie onderdellen. Deelnemers kunnen ook eigen begeleiders en supporters mee nemen.. De route wordt aangegeven op GPX-trackbestand, wat de organisatie aan de deelnemers uitleent.

Speakers aan de finish


Finishers krijgen een origineel herinneringsmedaille uitgereikt er is douche- en kleedgelegenheid. In de Speakercorner hebben Ruud en ik even overlegd en beurtelings zullen we de finishers gaan binnen praten ? Familie en vrienden zorgen sowieso voor een warm onthaal. Er worden onderweg foto’s en video’s gemaakt. Deelnamekosten zijn 199 euro. Wij zijn razend nieuwsgierig hoeveel triatleten deze Dutch Cross Over Triathlon gaan doen. Via de website www.sport-active.nl kom je alles te weten over de inschrijfmogelijkheden.
Nog even terug naar de crossduathlon Etten-Leur. Met een drone is een prachtig filmpje gemaakt van het evenement. Dat wil de organisatie via ons graag met iedereen delen.


Bij de ITU zijn ze klaar met terugblikken. In de categorie Most inspiring triathletes werden Javier Gomez en Ashleigh Gentle gekozen. Verder is er nog een overzicht gemaakt met meest inspirerende momenten. Genoemd worden de terugkeer van Alistair Brownlee in de WTS Leeds, de terugkeer van Javier Gomez in Abu Dhabi na zijn blessureperiode die hem van de Spelen hield en de sensationele seizoensopening van Andrea Hewitt eveneens in Abu Dhabi. Tenslotte wordt het spectaculaire looponderdeel van Ashleigh Gentle in de Grand Final Rotterdam aangehaald, waardoor de Australische alsnog het zilver op het WK bereikte. Gentle (46 plekken) en Ryan Sissons (50 plekken) zijn de snelst stijgende triatleten in de World Ranking. Mario Mola en Flora Duffy komen uiteindelijk als de beste triatleten van 2017 uit de bus. Maar dat wisten we al.

Winter- en Zomerspelen


De Winterspelen komen eraan. Zuid-Korea is klaar om de ’s werelds beste wintersporters te ontvangen. Natuurlijk gaan we op zoek naar links met de tri- en duathlonsport. Op de eerste Spelen hebben we ze nog niet gevonden. Op de Paralympics wel. De Japanner Keiichi Sato werd elfde op de paratriathlon in Rio en staat nu in PeyongChang voor zijn derde Winterspelen. Biathlon en cross-country, daar komt hij in uit. Sato is niet uniek, want de Braziliaan Fernando Aranha was in Sochi 2014 al langlaufer en daarna in Rio paratriatleet, waar hij zevende werd. Bij de sluitingsceremonie droeg Fernando de Braziliaanse vlag. In Rotterdam kwamen we de Braziliaan ook tegen. Ruim achter Jetze Plat finishte hij als zesde. Een derde ‘dubbelganger’ op Zomer- en Winterspelen is Yannick Bourseaux. De Fransman was eerst valide triatleet, na zijn ongeval paratriatleet en vervolgens ook biatleet op de Spelen van Turijn en Vancouver. In Rio op de paratriathlon eindigde Yannick als vijfde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.